Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Koszorúzás Ostffyasszonyfán

Halottak Napi Ünnepi Megemlékezés

Az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborús Ostffyasszonyfai Hadifogoly-temetőjében 2016. november 05-én katonai tiszteletadással halottak napi ünnepi megemlékezést tartottak.
A megjelenteket vitéz lovag Szlama József és dr. Andor Ferenc nyugalmazott igazgató köszöntötte. Ady Endre: Krónikás ének 1918-ból című versét Pap Melinda szavalta el. Az ünnepi Szentmisét Bíró László tábori püspök celebrálta, aki a Homíliájában kiemelte, hogy a halottak napján olyan szokásokat vettünk fel, mint a halottak szellemének tökkel történő űzése. Saját halottainkat nem kellően tiszteljük. A háborús hősökre való emlékezésénél elmondta, hogy több ország első világháborús hadisír temetőjében fordult meg az elmúlt időben. Azt tapasztalta, hogy a hadisírok gondozottak. A temetőkben több ország katonái nyugszanak egymás mellett. Azok is békében nyugszanak, akik egymásnak ellenségei voltak, de a temetőkben egymás testvérei lettek. Az Ökumenikus igeliturgiát Szabó Ferenc főhadnagy, tábori lelkész mondta.
Az Ünnepi Megemlékezést dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke tartotta. Megemlékezésében - a teljesség igénye nélkül - a következőket mondta: A halottak napja az élő lelkiismeret ünnepe. A halottak napja nem a porladó hamvak, hanem az élő lelkek ünnepe, a katonai temetőkben, különösen a hadifogoly-temetőkben az élő lelkiismeret ünnepe is. Európa az elmúlt évszázadban kétszer hajtott végre öngyilkossági kísérletet, amelyet a történelem könyvekben világháborúnak neveznek. Európában ezért minden első és második világháborús katonai temető - így az Ostffyasszonyfai is - az európai önpusztítás emlékműve, amely a túlélő európai lelkiismeretet hivatott szólongatni. Az első világháborúban a szemben álló felek vesztesége 37 millió katonai és civil halott, 21 millió sebesült,7 millió 700 ezer hadifogoly és eltűntnek nyilvánított fiú, férj, apa és testvér volt. Európa nem erősebb hanem gyengébb lett az első világháború után. A háború lett a melegágya két európai diktatúrának a fasizmusnak és a kommunizmusnak, és az első világháborúból következett a második. Az első világháborúban több mint 600 ezer magyar katona meghalt, másfél millió megsebesült és több mint 800 ezer esett hadifogságba, sínylődött évekig vagy lelte a halálát hadifogoly táborokban. Csaknem egy évszázada a magyarság olyan tiszteletet és kegyeletet tanúsít a hadifogoly-temetőkben nyugvók iránt, mint amilyen az emberiség jegyében őket megilleti és mint amilyen kegyeletet és tiszteletet mi is elvárunk az idegen földben nyugvó magyar katonák iránt. A táborban 1915. és 1918. között több mint százezer olasz, orosz, szerb és román katona volt fogságban. Több mint tízezren közülük nem érték meg a szabadulást, a hadifogolytábor temetője lett a végső nyughelyük.
A megemlékezést koszorúzás követte. Felsorolni nagyon nehéz lenne, hogy hány szervezet helyezte el a megemlékezés virágait az emlékhelyen. (A BEOSZ koszorúját a sorok írója helyezte el.) A díszsortűzzel és a díszmenettel az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta ezred katonái tisztelegtek az elesett hősök előtt. A Himnuszt, a Szózatot és az Il Silenziót a Magyar Honvédség katonai zenekara játszotta el.
A megemlékezés során jutottak eszembe XVI.Benedek Pápa 2011. október 28-án Assisiben az egyházi vezetők a békéért történő konferenciáján mondott szavai:
"Ne legyen többé erőszak,
Ne legyen többé háború,
Ne legyen többé terrorizmus,
Isten nevében arra kérem minden vallás képviselőjét,hogy a Békét a Megbocsátást és a Szeretet fontosságát hirdessék."

Ezek a szavak nagyon aktuálisak ma is. Minden békét akaró embernek kívánok Kellemes Karácsonyt és Egészségben gazdag Boldog Új Évet.

László Attila ny. alez.
régióvezető