Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

58. Nemzetközi Katonai Zarándoklat Lourdes

A francia tábori püspökség 58 éve hirdeti meg a Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklatot. Az idei év mottója: "Az Isten ajtaja mindig nyitva van."
Magyar katonák először 1991-ben utaztak erre az eseményre, melynek dátumát a magyarok által vitt kereszt is bizonyít. A mostani zarándoklatunkon 99 fő vett részt. Ezek között a debreceni katonai középiskolások, díszelgő katonák, a Székesfehérvári Katonazenekar is megtalálható volt. A zarándok csoport nagyobb létszámát aktív, nyugállományú katonák és a honvédséghez kötődő polgáriak és hozzátartozók tették ki.
A zarándok csoport lelkészei Kálinger Roland őrnagy, katolikus tábori lelkész és Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkészek voltak. A zarándokokat Berta Tibor ezredes, általános helynök fogadta Lourdes-ben. Bíró László HM TLSZ Katolikus tábori püspök volt a legfőbb lelki vezetőnk.
A Lourdes-i zarándoklati programunk május 20-ától 22-éig tartott. A programból kiemelném a Magyar szent miséket a Magyar Keresztút imádságait, a Szent X.Piusz földalatti Bazilikában (24-25 ezer fő befogadására alkalmas) megtartott Nemzetközi Megnyitót, Ünnepi Nemzetközi Szentmisét, Nemzetközi Búcsúünnepséget. A bevonuláskor 36 ország zászlóját és 15 ország katonai zenekarát számoltam meg. A Gyertyás Mária körmenet minden résztvevő számára örökké megmarad.
A betegek körmenetén való részvételkor látja az ember, hogy mennyire esendő, mennyi kín és szenvedés van a világon, hálát adva azért, hogy egészséges, és imádkozik azért, hogy ezek az emberek a gyógyulás útjára lépjenek a hit által. Az ember egy zarándoklatra másképp készül fel. Magával visz egy láthatatlan batyut, amelyben benne van minden gondja-baja, kérése, imája a Szűzanya felé. Lourdesban még jobban jelen van a hit, a remény, a szeretet. Végtelen nyugalmat áraszt ez a hely.
Hogy miért indulok el minden évben erre a zarándoklatra? Mert mindannyian csak vándorok, útkeresők vagyunk e földi létben. A lelki feltöltődés kitart a jövő évi Lourdesi zarándoklatig.

László Attila nyá. alezredes