Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Honvédelmi verseny Táborfalván

A 40-éves Platthy József Bajtársi Egyesület versenyt írt ki a Csurgay Franciska Általános Iskola felső tagozatos diákjai részére, tájékozódási akadályfutó csapatversenyre.
Egyesületünk már több éve folytatja a diákok honvédelmi nevelését vagy az önkormányzatunk, vagy pedig a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének támogatásával.
A mostani eseményre április 25-én került sor a volt Helyőrségi Művelődési Otthon udvarán és annak két kilométeres körzetében. A versenyre harminc diák és az őket kísérő tanárok jöttek el, de megtalálhatóak voltak a lakótelepen élő gyerekek is, akik aktívan kivették részüket a játékokból. Kezdésként mivel évfordulós év a 2015-ös több szempontból is, megemlékeztünk a 70 évvel ezelőtt véget ért XX. szd. legsötétebb, legkegyetlenebb eseményéről, a II. világháborúról melynek hétköznapi drámáit, történelemformáló eseményeit és emberpróbáló pillanatait sokan megélték. A pályabírók bemutatása és a szabályok ismertetése után megkezdődött a verseny. A „sportnap” gerincét a tájékozódási verseny alkotta, de lehetőség adódott versenyezni: kislabda és kézigránátdobásban, lengőtekében, kötélhúzásban valamint légfegyver lövészetben. Az ügyesebbek bemutathatták frizbi tudásukat is. A helyszínen kézifegyver és hadieszköz bemutatót tartott a HM VGH. KMBPI. Táborfalvai Lőkísérleti és Vizsgáló Állomásról: Lajosbányai István alezredes parancsnok és Vigh István zászlós. A parancsnok úr és munkatársa szemléletesen, nagy érdeklődéssel kisérve mutatták be a Magyar Honvédségnél is rendszeresített eszközöket. A versenyt követő ebéd után a már nagyon várt eredményhirdetésre került sor. Az eredményhirdetést megtisztelte jelenlétével: Tóth Bertalan polgármester, Szabó Mária CSFÁI igazgató, Esküdt Lajos nyá. ezredes BEOSZ alelnök, aki az egész napos rendezvényen jelen volt és Fehér Ferenc őrnagy helyőrségparancsnok. A helyezést elért diákoknak okleveleket, emléklapokat, falinaptárakat és a BEOSZ-tól pályázaton nyert pénzből vásárolt katonai jellegű emléktárgyakat, könyveket adtunk át.
Úgy gondolom, hogy a honvédelem, a honvédelmi nevelés a volt és most is aktív katonák szívügye. A katonai ismeretek átadását pedig, mint mindem mást is, az alapoknál kell elkezdeni.

Juhász Gábor, elnök