Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Abasár - 2015

Ez a rendezvény a művészet lehetőségeivel állít emléket azoknak a hősöknek, akik az életüket áldozták a hazáért, hiszen a magyar ember sokszor dalban fejezi ki örömét és bánatát. Kívánom a találkozó szervezőiknek, őrizzék meg a lelkesedésüket és kitartásukat, ez a záloga annak, hogy még nagyon sokszor találkozhassunk itt Abasáron – köszöntötte a XXI. Nemzetközi Katona- és Bordal Fesztivál megnyitójának résztvevőit dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.
A május huszonegy éve a katonákról és a nemes borokról szól Abasáron. Mádi János nyugállományú ezredes, az egykori Török Ignácz Gépesített Lövészdandár utolsó parancsnoka elmondta: a fesztivált a helyőrség katonahagyományainak ápolása érdekében alapították, amikor értesültek a dandár megszüntetéséről. Így kívántak emléket állítani a volt Táncsics Mihály Laktanyában szolgált bajtársaiknak.
Az első ilyen fesztivált az alakulat felszámolásának első évfordulóján szervezték. Akkor Végh Ferenc – még vezérőrnagyként – volt az elöljáró ceglédi katonai kerület parancsnoka, akitől minden támogatást megkaptak a kórustalálkozó megrendezéséhez. Ezt megköszönve döntöttek úgy a szervezők, hogy a kórusok és táncegyüttesek évente ismétlődő seregszemléjének örökös, tiszteletbeli fővédnökévé Végh Ferenc nyugállományú vezérezredest kérik fel.
A fesztivál az elmúlt két évtized alatt nemzetközi rangra emelkedett. Május 16-án és 17-én nyolcvankét kórus lépett fel az abasári Aba Sámuel Általános Iskola tornatermében. A katonai együtteseket idén a nyíregyházi Honvéd Népdalkör, a fővárosból érkezett Balassi Dalkör, a Marcali Bajtársi Egyesület Dalárdája, az egri Kékibolya Honvéd Népdalkör és a Jobbágyi Daloskör képviselte.
A fesztiválra kitelepültek az egri MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai is. A Honvédelmi Minisztérium által támogatott rendezvényen fellépett a Légierő Zenekar – Veszprém, a díszvendég dr. Benkő Tibor vezérezredes volt.
A Honvéd Vezérkar főnök a honvédelmi miniszter megbízásából, a katonai zenekultúra népszerűsítése és a katonai hagyományok megőrzése érdekében végzett tevékenysége elismeréséül emlékérmet adott át Juhász Bélának, Abasár egykori polgármesterének és Petes Imrénének, a község jelenlegi alpolgármesterének. Mádi János nyugállományú ezredest pedig emlékplakettel tüntette ki.
Kelemen József nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke dr. Lénártné Benei Anikó polgármester munkáját BEOSZ jubileumi emlékéremmel köszönte meg.

Forrás: honvedelem.hu és Kiséri-Nagy Ferenc