Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Wathay emléknap

WATHAY EMLÉKNAP ÉS 25 ÉVES ÉVFORDULÓ SZÉKESFEHÉRVÁRON
Szeptember 19-én Székesfehérváron, Wathay Ferenc egykori vicekapitány szobránál a vár 1601-es ideiglenes visszafoglalására emlékezett a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület.
Az egyesület által szervezett, immár hagyományos eseményen ünnepi beszédet mondott Vargha Tamás honvédelmi államtitkár. Részt vett Bátonyi Pál nyugállományú ezredes, a Wathay család leszármazottja, a város alpolgármestere, Kelemen József nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke, a BEOSZ Közép-dunántúli régió szervezeteinek képviselői, a Székesfehérváron települt katonai szervezetek képviselői, a honvédelem ügyét támogató városi civil szervezetek képviselői, iskolák vezetői és diákjai, valamint sok érdeklődő.
Az idén megalakulásának huszonötödik évfordulóját ünneplő egyesületnek a megemlékezés keretében, elismerve a negyedszázados tevékenységet zászlót adományozott a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség. A zászlót Bobory Zoltán, a szövetség elnöke adta át Berdó Gábor nyugállományú századosnak, az egyesület elnökének, Kalicz Tibor nyugállományú ezredes és Kertész Zoltán nyugállományú ezredes, az egyesület egykori elnökeinek jelenlétében. A zászlóra zászlószalagot kötött a BEOSZ elnöksége nevében Kelemen József nyugállományú altábornagy, a BEOSZ KDR nevében Sárközi József nyugállományú ezredes és az alapító tagok nevében Kertész Zoltán nyugállományú ezredes.
Az egyesület huszonöt éves példamutató társadalmi tevékenységét Székesfehérvár Megyei Jogú Város önkormányzata elismerő oklevéllel jutalmazta, amelyet Brájer Éva alpolgármester adott át.
A Helyőrségi Művelődési Otthonban folytatódó ünnepségen kegyelettel emlékeztek a az elhunyt elődökre és az elnökség megköszönte a tagok munkáját. a frissen alapított Wathay Emlékplakett 1. sz. példányát Kertész Zoltán nyugállományú ezredes, 2. sz. példányát Kalicz Tibor nyugállományú ezredes, 3. sz. példányát Amigó György nyugállományú alezredes vehette át. Ezen kívül emléktárgyak átadásával köszönték meg a támogatóiknak, hogy segítik törekvéseik elérését. Az egyesület három tagjának munkáját emléktárggyal és oklevéllel ismerte el a BEOSZ elnöksége.
A megemlékezés zárásaként kötetlen baráti beszélgetésen, állófogadáson látták vendégül a megjelenteket.