Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Végre!

2021.06.08

Június 08-án 10.00-kor, 279 nap eltelte után ismét személyesen találkozott egymással a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöksége, ügyvivői, a Felügyelő Bizottság, a Tanácsadó Testület, a Bajtársiankért Alapítvány képviselői, természetesen kötelezővé téve a védettségi igazolvány meglétét. Az örömteli üdvözlések, Hazuga Károly ny. altábornagy elnök rövid megnyitója után a jelen levők egy perces néma főhajtással emlékeztek meg az elmúlt hónapokban elhunyt bajtársakról, akik egy része a járvány áldozata lett. Az ülés napirendje már jelezte, hogy bizony intézkedni kell a részt vevők étkeztetéséről is, nem lett elég csak a kávé, üdítő és néhány pogácsa asztalra tétele.
Az ülés a Szövetség megalakulásának 30. évfordulójára készült könyv ünnepélyesnek is tekinthető átadásával folytatódott. Ezt követően az elnök - az időrendet követve - az előző évi küldöttgyűlés óta eltelt közel egy év eseményeit foglalta össze, hangsúlyozva, hogy szinte minden betervezett program, esemény, rendezvény, a szervezeti élet mindennapjait, az operatív elnökség munkáját, az elnökségi ülések megtartását és meg nem tartását megnehezítette, szinte lehetetlenné tette a vírus elleni küzdelem. A folyamatosság fenntartása érdekében új kapcsolati formákat kellett keresni, megtalálni az internet adta lehetőségeket. Az operatív elnökség és az elnökség egésze, ha nehezen is, de átvészelte ezt az időszakot, azzal együtt is, hogy különösen gazdasági téren kellett több módosítást, áttervezést végrehajtani.
Az elnöki értékelő gondolatok után a tagszövetségi elnökök, régióvezetők beszámolói, de inkább tájékoztatói következtek, hol hosszabb, hol rövidebb időtartamban. E tájékoztatók mindegyike inkább az egyén oldaláról érintették a járvány okozta kellemetlenségeket, hangsúlyozva, hogy különösen az idősebb, krónikus betegséggel küzdők esetében fontos volt a mindennapi kapcsolattartás valamilyen formában történő megszervezése, a megnyugtató gondolatok megfogalmazása és közvetítése. A pandémia okozta hatás részletes elemzésére még várni kell, de az már most érzékelhető, hogy nagyon sok helyen csökkent a taglétszám, többen – bár nem jelentős létszámban - a kilépést választották, félve a vírus okozta veszélyektől. A jelenlegi helyzetre azonban a szervezeti élet feléledése, a közgyűlések megszervezése és megtartása, a normális napi élet és közösségi tevékenység visszatérése jellemző. A remény az, hogy mihamarabb a Szövetség egészének működése vissza tud térni a járvány előtti időszakhoz.
Az egyebek napirendi pontja között az International Confederation of generals, admirals and reserve officers (ICO) által kezdeményezett nemzetközi fotó pályázathoz való csatlakozás helyi meghirdetését kezdeményezte az elnökség, amely részletei rövidesen eljutnak majd a tagszervezetekhez is. Döntés született arról, hogy az elnökség következő ülését, közösen a Tanászadó Testülettel, június 23-án tartja, és a küldöttgyűlés várható időpontja július 14. A kora délutánig tartó elnökségi ülés az ilyenkor szokásos személyes találkozókkal, kötetlen beszélgetésekkel zárult, ami jelezte, hogy jó úton járunk, hogy az élet vissza tudjon térni a megszokott kerékvágásába.

Vilner Péter ny. ezredes
alapfeladati elnökhelyettes

 

A mappában található képek előnézete Végre! Kibővített elnökségi ülés