Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Rendkívüli Küldöttgyűlés - Nyugállományúak Fóruma

2014.11.19

Kettős rendezvényt tartott a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége 2014. november 19-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dísztermében.

Délelőtt rendkívüli küldöttgyűlésre került sor, melyen Kelemen József nyá. altábornagy, a BEOSZ elnöke üdvözlő szavait követően a küldöttek két napirendet tárgyaltak meg. Az első – amely tulajdonképpen a rendkívüli küldöttgyűlés összehívását szükségessé tette – az idén április 30-án elfogadott Alapszabálynak a Fővárosi Törvényszék 13.PK.62.072/1990/27. sz. végzése miatt szükségessé vált módosítása, a második, a korábban ugyancsak tárgyalt 2014. évi pénzügyi tervnek a központi támogatás változása miatt szükségessé vált pontosítása volt. A küldöttek más napirendet nem javasoltak, az előterjesztett módosításokat megvitatták, az Alapszabály-módosításban egy szónyi további pontosítást végeztek, majd az előterjesztéseket egyhangúlag elfogadták.

Az ebédet követően a tagegyesületek és tagszövetségek küldöttei és további meghívott vendégek – HOKOSZ, HOSZ, HODOSZ képviselői – részvételével került sor a BEOSZ-ban immár hagyományosnak számító Nyugállományúak Fórumára. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki köszöntő szavaiban a szolgálati viszonyban lévő, illetve nyugállományú katonákkal való törődés fontosságát, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum szerepét és a generációk együttműködésének szükségességét emelte ki.

A Fórumon a következő korreferátumok hangzottak el:

  • A katonai nyugdíj múltja és jelene, előadó: Sztanó Zsuzsanna nyá. őrgy.;
  • A HM nyugdíjasokat érintő rendeleteinek hatályosulása, az idősügyi képviselet szerepe, előadó: Szabó József ezredes, HVK Személyügyi Csoportfőnökség osztályvezető;
  • A HM-hez kötődő civil szervezetek szerepe és lehetőségei az állami feladatokból való részvállalásban, előadó: Magyar Sándor kormánytisztviselő, Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettes más szolgálati elfoglaltsága miatt;
  • A Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) nyugdíjasokkal kapcsolatos hazai és külföldi tapasztalatai, előadó: Hegyesiné Orsós Éva, a NYOK elnöke;
  • A Kormány idősügyi stratégiája, az Idősügyi Tanács szerepe, feladatai és állásfoglalása a nyugdíjasokkal kapcsolatban, előadó: Hulák Zsuzsanna Emberi Erőforrások Minisztériuma Idősügyi- és Nyugdíjbiztosító Főosztály vezetője.

Az érdekes – sok-sok adattal alátámasztott, képekkel, ábrákkal színesített – előadásokat számos kérdés, felvetés, illetve az azokra adott válasz követte. Abban minden jelenlévő – előadók és hallgatók egyaránt – egyetértett, hogy a rendezvény ismét bizonyította a hasonló fórumok létjogosultságát. A BEOSZ – amellett, hogy bíztatja tagszervezeteit hasonló megyei vagy régió szintű fórumok megszervezésére a NYOK területi szervezetei, illetve a megyei kormányhivatalok közreműködésével – folytatni kívánja e nagy múltú rendezvénysorozatát. A rendezvényről hírt adott az MTI Országos Sajtószolgálat.

 

A mappában található képek előnézete Rendkívüli Küldöttgyűlés - Nyugállományúak Fóruma