Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Operatív Elnökségi Ülés – 2020. 04. 15.

2020.04.15

op_eln_200415_440_275.jpeg A Szövetség operatív elnöksége megbeszéléseit az egyre szélesebb körben alkalmazott közösségi hálózati rendszeren folytatja, így április 15-én tartotta soron következő megbeszélését, ahol több fontos és időszerű kérdés megvitatására került sor. A Bajtársi Hírlevéllel kapcsolatban elhangzott, hogy a legutóbbi szám postázása megtörtént, melyet várhatóan a napokban megkapnak az előfizetők. A következő, júniusban esedékes szám összeállítása is megkezdődött. A közgyűlések megtartása és a beszámolók elfogadásának határideje miatt nagy érdeklődésre tarthat számot az az információ miszerint a Magyar Közlöny 71. (2020. április 10.) számában közzétételre került a 2020. április 11-től hatályos - a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről szóló - 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet. A kormányrendelet többek között lehetővé teszi a civil szervezetek szervei ülésének megtartását elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével, illetve az ülés tartása nélküli határozathozatalt akkor is, ha az nem szerepel az alapszabályban (Korm. rendelet 3. § (2) bekezdés és 6. §). Az operatív elnökség, áttanulmányozva a jogszabályt, és jogi állásfoglalást is kérve úgy döntött, hogy a korábbiakban elfogadott elveknek megfelelően a Szövetség küldöttgyűlésének megtartásra a szokott rendben, a veszélyhelyzet lezárást követő 30 napon belül történik intézkedés.
Hasonlóan nagy érdeklődés mutatkozik a Szövetség részéről történő ez évi támogatások kérdésében. A megbeszélésen egybehangzó vélemény alakult ki arról, hogy a tagszervezetek működésének és rendezvényeinek pályázati úton történő támogatása ebben az évben is meg kell, hogy valósuljon, természetesen az anyagi, pénzügyi lehetőségek függvényében. A pályázati feltételek kidolgozása már megkezdődött. A rendezvények támogatása esetében azonban, az év második felében megvalósuló események jöhetnek csak számításba. A jubileumi évfordulójukat ünneplő szervezetek - az elnökség januári döntése szerint - természetesen számíthatnak az évfordulókhoz kapcsolódó rendezvényeik támogatására. Az utalással összefüggésben mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot az iroda munkatársával.
Az operatív elnökség nevében mindenkinek jó egészséget és hasznos időtöltést kívánunk. Ne feledjétek, ha bárkinek segítségre, tanácsra lenne szüksége, a szokásos csatornákon elérhetők vagyunk.

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy
alelnök