Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megújult környezetben

2022.01.25

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöksége 2022. január 25-én tartotta ez évi első ülését. A Kerepesi úti iroda megújult környezetében az elnökség tagjain kívül jelen voltak a Tanácsadó Testület elnökhelyettese és titkára, a Felügyelő Bizottság elnöke, a Bajtársainkért Alapítvány kuratóriumának elnöke továbbá az Szövetség ügyvivői és jogi képviselője. Sajnos betegség miatt többen távol maradtak, ez azonban a napirendre tervezett témák megvitatását csak részben befolyásolta, vagyis a napirendi kérdések megtárgyalásra kerültek, de érdemi döntés csak a 2022-ben jubileumi évfordulójukat ünneplő egyesületek támogatása ügyében született.
A napirendi kérdések között szerepelt a szokásos elnöki tájékoztató, a 2022. évi tervezési feladatok, ezen belül külön a pénzügyi év tervezése, a Szövetség elismerési rendszere, továbbá aktuális, időszerű kérdések.
Hazuga Károly nyá. altábornagy, elnök által tartott elnöki beszámoló ez alkalommal nem csak az elmúlt időszak (2021. novembertől eltelt idő) eseményeire, gondjaira és eredményeire terjedt ki, de az idei évre vonatkozó elképzelésekről, a finanszírozási kérdésekről is szó esett. A beszámoló során a jelenlévők egyes témáknál bővebben is kifejtették véleményüket, amelyek igen hasznosnak bizonyulnak a későbbi tervező munkához.
A 2021. évi beszámolási kötelezettség aktuális helyzetéről és 2022. évi pénzügyi lehetőségekről Kopasz Jenő nyá. dandártábornok, gazdasági elnökhelyettes adott tájékoztatást. A napirendek részeként a Szövetség elismerési rendszeréről Esküdt Lajos nyá. ezredes, koordinációs elnökhelyettes beszélt. Hangsúlyozta, hogy az előzetesen kiküldött munkaanyaghoz már érkeztek be vélemények, amelyek bedolgozása folyamatban van, illetve az ülésen még elhangzott észrevételekkel kiegészítve kerül véglegesítésre.

Az egyebek napirend során több a Szövetséget, a régiókat és a tagszövetségeket érintő kérdésről esett szó, így a hadisírgondozás témájában lezajlott konferencián elhangzottakról, a Bólyai János Katonai Főiskola volt területén felállítandó emlékkővel kapcsolatos Magyar Hadtudományi Társaság kezdeményezéséről, a jubiláló egyesületekről, a Honvéd Kulturális Egyesület és a BEOSZ közös irodalmi pályázatáról, a nemzetközi fotó pályázat eredményéről, továbbá adategyeztetési és létszám kérdésekről.
Az ülésen bemutatásra került a Magyar Honvédség Parancsnoksága Személyzeti Csoportfőnöksége nyugállományú katonák, honvédségi nyugdíjasok, hozzátartozóik és szervezeteik részére szóló tájékoztató kiadványa, amelynek egy-egy példánya valamennyi tagszervezet számára eljuttatásra kerül.

Az ülés a kora délutáni órákban könnyed baráti beszélgetéssel zárult.
 

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy
szervezési elnökhelyettes

 

A mappában található képek előnézete Elnökségi ülés, 2022.01.25