Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Elnökségi a küldöttgyűlés árnyékában

2022.04.13

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöksége április 13-án tartotta az április 27-i Budapesten, a Hungária körúton, a „Zrínyi” Díszteremben tartandó küldöttgyűlés közvetlen előkészítését is szolgáló ülését, amelyen az elnökségi tagokon kívül jelen voltak a Tanácsadó Testület, a Bajtársainkért Alapítvány és sz ügyvivői kar képviselői is.
Hazuga Károly ny. altábornagy, elnök megnyitó gondolatait követően üdvözölte annak az öt tagszervezetnek az elnökét, képviselőjét, akik kérték felvételüket a Szövetség tagjai sorába, így az első napirend feladata az volt, hogy e tagszervezetek bemutatkozását követően előkészítő döntés szülessen a felvételi kérelmekkel kapcsolatban. Először a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja elnöke, Vadon Gábor mutatta be a több mint 200 fős taglétszámmal rendelkező klub tevékenységét, és amely tíz év távollét után kívánt visszatérni a Szövetség kötelekébe. Ezt követően szintén egy korábban szövetségi tagsági viszonnyal rendelkező szervezet elnöke, Csordás István szólt a Légvédelmi Hagyományörző Egyesület Nagyoroszi egyesületi munkájáról, akinek bemutatkozó gondolatait támogatta a korábbi elnök, idősebb Csordás István hozzászólása is. Harmadikként egy sajátos tevékenységet végző szervezet bemutatkozása következett Varga Ferenc elnök segítségével, ez pedig az ez év januárjában alakult Obsitos Dalárda és Dalkör Kulturális Egyesület volt, Vácról. Egy jelentős katonai hagyományokkal rendelkező város, Keszthely egyesülete mutatkozott be ezek után. Ahogy a Keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub elnöke, Szirmai István elmondta ők is tagjai voltak valamikor a Szövetségnek, és most érezték szükségét annak, hogy kezdeményezzék visszalépésüket. Végül, de nem utolsó sorban egy létszámában teljesen civil tagokat magába foglaló, a honvédelem ügyét mellett egyöntetűen támogató szervezetet, a Kőbányai Bringás Egyesületet mutatta be az egyesület elnökhelyettese, Magyar Erzsébet.
A tájékoztatókat követően az elnökség tagjai annak a véleményüknek adtak hangot, hogy egyhangúan támogatni fogják a felvételi kérelmüket benyújtó öt szervezet tagfelvételét a küldöttgyűlésen.
Az elnökség a következőkben tájékoztatót hallgatott meg a két elnökségi ülés között végzett operatív elnökségi munkáról és a Szövetség gazdasági helyzetéről, valamint rövid tartalommal a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum első negyedévi üléséről, és a HM Idősügyi Munkacsoport ez évi első találkozójáról.
A harmadik napirend keretén belül az elnökség jelen lévő tagjai a küldöttgyűlés elé terjesztendő elnökségi dokumentumokat vitatták meg. A néhány kiegészítést tartalmazó hozzászólás után az elnökség a beszámolókat, munka- és rendezvénytervet, és pénzügyi tervet, valamint a Számviteli Politika anyagait egyhangúan alkalmasnak ítélték a küldöttek elé történő beterjesztésre.
Az utolsó napirend előtt az elnökségnek döntenie kellett a szövetségi díjak odaítélésről, és mind a Szövetségért Díj, mind pedig a Bajtársainkért Díj estében egyöntetűen támogatták a Díj Bizottságok elnökeinek javaslatait. Az elnökség döntött a számozott BEOSZ Emlékérem odaítéléséről is.
Az elnökségi ülés az „egyebek” napirenddel zárult, ahol - többek között - kiemelten szó volt a „Nemzedékek Éve” keretén belül meghirdetendő rendezvénytámogatás pályázatáról is.

Vilner Péter ny. ezredes,
alapfeladati elnökhelyettes

 

A mappában található képek előnézete Elnökségi a küldöttgyűlés árnyékában