Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A harmadik

2021.09.28

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöksége ebben az évben harmadik alkalommal tartott elnökségi ülést 2021. szeptember 28-án a Szövetség Kerepesi úti „főhadiszállásán”, amelyen az elnökségi tagokon kívül részt vettek a Szövetség ügyvivői, a Felügyelő Bizottság elnöke, a Tanácsadó Testület elnökhelyettese és titkára, valamint a Bajtársainkért Alapítvány elnöke is.
Az ülés kezdetekor a jelen lévők egyöntetűen gratuláltak László Attila ny. alezredesnek, a Nyugat-dunántúli Régió vezetőjének, hogy szeptember 24-én Budapesten a Szent István Bazilikában átvehette a Kapisztrán Szent János bronz emlékplakettet „elkötelezett magatartásáért, áldozatos tevékenységéért és huzamos időn át végzett segítségéért, mellyel a katolikus tábori lelkészeket feladataik ellátásában támogatta, és ezzel meghatározó módon járult hozzá a Katonai ordinariátus küldetésének megvalósításhoz”. Ugyanígy elismerés illette a Gáspár András Bajtársi Egyesület elnökét, Kőszegi Ferenc ny. alezredest, az Észak-magyarországi Régió vezetőjét, hisz az egyesületet Hatvan város önkormányzata Pro Urbe díjjal tüntette ki.
Az ülés első napirendi pontjaként Hazuga Károly ny. altábornagy elnök az elmúlt időszak feladatainak végrehajtásáról számolt be, kiemelten a szeptember 11-i „Kisbajtársak találkozójáról”. Elmondta, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb létszámú rendezvénye zajlott gördülékenyen és folyamatosan, kiváltva mind a szervezők, mind a résztvevők megelégedését. Közel ötszáz fős résztvevői létszám egyik jelentős részét valóban a kisbajtársak tették ki, akik önfeledten és komolyan teljesítették a tíz állomásból álló vetélkedést, és a tevékenységüknek és a szerencsének köszönhetően tízen a Magyar Honvédség parancsnokának személyesen átadott ajándékcsomagját, nyolcan pedig a Szövetség elnöke által átadott ajándékokat vehették át. Az értékelés során elhangzott vélemények alapján egyértelművé vált, hogy a rendezvényt valóban hagyományteremtőnek lehet tekinteni, és legalább két évente sort lehet keríteni ismételt megrendezésére, azzal együtt, hogy a rendezvény mind országos, mind helyi szinten nagyobb nyilvánosságot kell, hogy kapjon. Ugyanígy kifejeződött a megelégedés a Szombathelyen szervezett „Lehár 145” Emlékév teljesítménytúrájával kapcsolatban. A túrát Lehár Antal ezredes születésének 145. évfordulója tiszteletére szervezték a hazafias nevelés és hagyományápolás szándékával, rendőrök, tűzoltók, katonák részvételével.
Az elmúlt időszak további jellemző eseménye volt, hogy több tagszervezet, pótolva is a pandémia okozta lemaradást, az elmúlt hónapokban ünnepelte megalakulása kerek évfordulóját, ahol nagyrészt az elnökség tagjainak is sikerült a helyszínen átadni a jókívánságokat.
Az ülés következő részében a gazdasági, pénzügyi kérdések kerültek előtérbe, ahol Kopasz Jenő ny. dandártábornok, gazdasági elnökhelyettes ismertette a gazdasági helyzetet. Elmondta, hogy két támogatási lehetőség is a tagegyesületek rendelkezésére áll. Egyrészt a működési (rendezvény) támogatás, amelynek elbírálása már lezárult, és több, mint hatvan szervezet igényelt és kapott támogatást. A másik fontos támogatási lehetőség eszközök beszerzését teszi majd lehetővé. Az eddig beérkezett igénylések szerint közel nyolcvan szervezet élt a támogatási kérelem elküldésével több, mint tíz millió forint összegben. A támogatások elbírálását a kijelölt bizottság az elnökség ülése után hajtja végre, hangzott el. A Felügyelő Bizottság elnöke, különösen az eszköz támogatás kapcsán a nyilvántartások fontosságára és szabályszerűségére hívta fel a fegyelmet.
A következő napirend a Katonanemzedékek Találkozójának megszervezésével foglalkozott. Az elnök előterjesztésében elhangzott, hogy az ez évi találkozó várható időpontja október 26-27., helye szokásosan az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ, Balatonakarattyán, és egyúttal kezdeményezte egy u.n. „0.” nap megtartását is, amikor szűk körben, az elnökségi tagok részvételével október 25-én kötetlenül át lehetne beszélni a Szövetség ügyes-bajos dolgait. A kezdeményezést az elnökségi tagok elfogadták, azonban jelentős vita alakult ki a Bajtársainkért Díj és a Katonák Példaképe Díj átadásával kapcsolatban. A Bajtársainkért Díj esetében az elnökség úgy ítélte meg, hogy nincs elég idő a díj körültekintő elbírálására és odaítélésére, ezért azt a következő évi küldöttgyűlésen tervezi átadni. A Katonák Példaképe Díj esetében már érkeztek javaslatok, de további javaslatokra van szükség elsősorban a katonai szervezetektől. A díj átadását azonban a találkozó fontos eseményeként tervezik. A jövő évi, jubileumi, 30. találkozó kapcsán az elnök kezdeményezte, hogy 2022-t a „katona nemzedékek szerepe a honvédelem ügye támogatásában” alapgondolat jegyében a Nemzedékek Évének nevezzük el, és erre „fűzzük” fel az egész éves programjainkat, rendezvényeinket, valamint kulturális bemutatók megszervezését, megtartását is.
Az ülés zárásaként szó esett arról, hogy a Bajtársainkért Alapítványon keresztül az elnökség kettő millió forintot biztosít a honvédségi gondoskodási körbe nem tartozó, szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű tagjaink támogatásához. Majd Ladiszlajdesz László ny. őrnagy, hagyományápolási és kegyeleti ügyvivő a kegyeleti eljárások kapcsán az érdekvédelmi irodákkal való hozzátartozói kapcsolatfelvétel fontosságára hívta fel a figyelmet.
A kora délutánig elhúzódó ülés a Honvéd Hagyományőrző Egyesület által gondozott Katonaportrék című könyv ismertetésével és az elnökség tagjai részére egy-egy példány átadásával zárult.

Vilner Péter ny. ezredes
alapfeladati elnökhelyettes

 

A mappában található képek előnézete Ülésezett a BEOSZ elnöksége - 2021. 09. 28.