Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Új év, új remények

2021.12.28

hazuga_k_uu.jpg Ez az év sem úgy ér és ért véget, ahogy beterveztük. A járvány ismét betette a „lábát” a tagszervezeteink és az elnökség életébe, megakadályozva az év értékelőnek is számító baráti összejöveteleket. A szövetség elnöksége is már második éve nem tudta megtartani szokásos évvégi, óév búcsúztató elnökségi ülését, hisz a december hónapra tervezettet a járvány helyzetre tekintettel töröltük.

A 2021. év legnagyobb vívmánya, hogy meg tudtuk tartani szövetségünk működésének folyamatosságát, a betervezett rendezvényeink nagy részét sikerült végrehajtani. A működőképesség fenntartása mellett több tízmillió forinttal tudtuk segíteni, támogatni tagszervezeteink tevékenységét, rendezvényeik megtartását. Konstruktív küldöttgyűlésen értékeltük tevékenységünket és határoztuk meg tevékenységünk fő irányait. A tagszervezeteink jelentős részének sikerült pótolnia, vagy betervezetten megtartania a megalakulásuk jubileumi összejöveteleit.

Egyedülálló rendezvénnyel, a szeptemberi „Kisbajtársak találkozójával” jeleztük, hogy képesek vagyunk több száz főt mozgató rendezvény megtartására, mozgósítva tagszervezeteink nagy többségét, és jó hírünket keltve bizonyítottuk a honvédelem ügye melletti elkötelezettségünket, és nem utolsó sorban jelentős élményt tudtunk nyújtani a fiatal korosztálynak.

Természetesen részt vettünk a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum munkájában, megfogalmazva javaslatainkat, ami sokszor jogszabályi háttérrel realizálódott is, és ugyan így fontos munkát tudtunk végezni az MH Szociálpolitikai Közalapítvány betervezett ülésein. Sajnos az Idősügyi Munkacsoport ás a Társadalmi Véleményező Munkacsoport munkájában csak érintőlegesen lehetett részt vennünk.

A novemberben megtartott Katonanemzedékek Találkozója az Operatív Elnökség megítélése szerint, valamint a kapott visszajelzések alapján egy jól szervezett és sikeres rendezvényünk volt, annak ellenére, hogy járványtól való aggódás többek távolmaradását is eredményezte. A találkozó jelentőségét az is bizonyította, hogy azon a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnoka is részt vett. Fontos volt, hogy a KNT előtti napon az elnökség tartalmas munkával át tudta beszélni a feszítő problémákat, a jövő feladatait. Előremutató gondolatokat fogalmaztunk meg, amelyek az elnökség működését hatékonyabbá tennék. Nem szabad azonban megragadnunk a gondolati szinten, azokat meg is kell valósítanunk! A jövő évi küldöttgyűlésen be szeretnénk terjeszteni az alapszabályunk módosítását.

A járvány negyedik hullámának felfutása miatt az év végén elhalasztásra kerültek a honvédelmi miniszter és a honvédelmi álamtitkár tervezett találkozói az érintett egyesületek tagjaival. Törölték az év végéhez kapcsolódó központi rendezvényeket is. Ezt megelőzően több helyszínen a szövetség szervező munkájának eredményeként, kis létszámban sikeresen tudtak a tárca vezetői eszmét cserélni a nyugállományú katonatársakkal.

December 9-én került aláírásra a HM és Magyar Honvédség állományának 2022. évi béren kívüli juttatásairól szóló megállapodás. Az eseményen a honvédelmi miniszter külön köszönetét fejezete ki a Szövetség és a tagszervezetek ez évi tevékenységéért.

A 2021 évben kiadott támogatások elszámolását a tagszervezetek a megadott határidőre végrehajtották.

A Bajtársainkért Alapítvány a HM-től 15MFt-ot kapott a tagszervezetek honvédségi nyugdíjas tagjainak támogatására, melyből 1.5MFt-ot a civil tagok támogatására használhatott fel. A támogatások a megszabott határidőre átutalásra kerültek az érintettek részére.

Persze tudjuk, hogy a baj, a bánat, a probléma tagszervezeteink tagjait sem kerülte el. Ahogy az egész országban, úgy a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségénél is több barát, elnökségi tagok, tagszervezeti vezetők, tagok életét, egészségének megromlását követelte a járvány következtében megjelenő betegség, de sokan voltak, akik balesetben, vagy betegség következtében távoztak közülünk.

A Szövetség elnöksége tisztelettel emlékezik halottjainkra, emléküket kegyelettel megőrizzük!

Az új év, új reményekkel is bíztat mindannyiunkat, és 2022. évi tervezett feladatainkat remélem, már "normál körülmények" között tudjuk megvalósítani.

A honvédelmi minisztériumtól ígért és kapott támogatás biztosítja működőképességünk fenntartását. Ezen kívül pályázatokon szeretnénk forrást biztosítani terveink megvalósításához.

Kiemelt programjainkat a meghirdetett "Nemzedékek Éve" mottóval tervezzük, és ezt kérjük a tagszervezetektől is. Támogatási rendszerünket is ehhez igazítjuk.

Jövőre is tervezzük a nagy sikert aratott „Kisbajtársak találkozója” rendezvényünk megtartását, valamint a tagszervezetek munkáját segítendő kommunikációs, gazdálkodási, és érdekvédelmi fórumokat. A Katonanemzedékek Találkozójának XXX. rendezvényét és 30. évfordulóját kiemelt eseményként kezeljük, és ennek megfelelően szeretnénk megtartani október elején.

Első alkalommal jövő év januárjának második felében szeretnénk elnökségi ülést tartani, amelyen részletesen egyeztetnénk az éves programjainkat, feladatainkat. Rendhagyó módon (vagy hagyományt teremtve), Balatonakarattyán, két naposra tervezve.

Az év végéhez közeledve, köszönöm a közösség érdekében végzett egész éves önzetlen és áldozatos tevékenyéget és valamennyiünknek sikerekben gazdag, nyugodt, békés Boldog Új Évet kívánok.

2021. december

Hazuga Károly ny. altábornagy
elnök