Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tisztelet a hősöknek - „Online” író-olvasó találkozó

2021.04.06

Tisztelet a hősöknek, emlékük őrzőinek

Minden év január 12-én – talán nem túlzás állítani – megmozdul az ország. Máglyákat, fáklyákat, gyertyákat, mécseseket gyújtanak fényesen kivilágított emlékművek talapzatánál, szépen renden tartott katonatemetőkben és majdnem elfeledett temetői apró fakeresztek lábánál. Évtizedekig agyonhallgatott ütközetre, évtizedekig megvetett és megtagadott hadsereg katonáira emlékezünk.
Magyarország és a magyar királyi Honvédség második világháborús szerepvállalása máig vitatott kérdés. A magyar királyi 2. honvéd hadsereg Szovjetunió területén folytatott harcainak megítélése a hadsereg felállítása, vezetése, felszereltsége, fegyverzete, kiképzettsége, harcértéke, ellátása, kiegészítése tekintetében ellentmondásos. A laikus, érzelemvezérelt közvélemény és a történész szakma álláspontja sok kérdésben teljesen ellentétes, ugyanazon tények alapján ellentétes értékelések, megállapítások látnak napvilágot.
Mi, akik szívügyünknek tekintjük a katonai hagyományőrzést, nem akarunk igazságot tenni, legfőképpen nem ítélkezni. A magyar politikai élet második világháborús legfelső vezetésének, a magyar királyi Honvédség legfelső parancsnokainak tevékenységét megítéli, részben már megítélte (aztán újraértékelte) a történelem.
Mi a harcoló, a fronton szolgálatot teljesítő katona – legyen az tábornok, főtiszt, tiszt, altiszt, vagy rendfokozat nélküli honvéd – hősiességét, hazaszeretetét, áldozatvállalását, hűségét, kitartását, bajtársiasságát tiszteljük, arra emlékezünk. Azokét a katonákét, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben.

bh_3_aprilis_6_880_586.jpg

Berdó Gábor Károly, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke, a BEOSZ Közép-dunántúli Régiója vezetője cikkének további részletei a Bajtársi Hírlevél áprilisi számában.