Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kisbajtársak I. Találkozója

2021.09.11

Ifjú és örökifjú bajtársak együtt

Nincs szerencsésebb annál, ha egy nyugállományú katona történelmi környezetben adhatja át tapasztalatait az unokáinak. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) első alkalommal rendezte meg a Kisbajtársak Találkozóját szeptember 11-én, szombaton, a pákozdi Katonai Emlékparkban. A rendezvényen részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

kisbajtarsak1_800_533.jpg

1848-ban Pákozdon született meg a magyar haderő – 2021-ben pedig itt valósult meg a Kisbajtársak Találkozójának ötlete, melynek során az idősebb generáció alkalomhoz illő kulisszák között eleveníthette fel katonaélményeit a legfiatalabbak számára.
Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke elmondta: a honvédség és a társadalom kapcsolatának az erősítése nagyon fontos. „A nyugállományú katonák közössége a honvédelem ügyét szolgálja, hiszen a katonai eskü egy életre kötelez minket. Ennek a legjobb formája az, amikor az unokáknak tudjuk átadni azokat az élményeket, tapasztalatokat, amelyeket katonapályafutásunk alatt megéltünk” – vélekedett az altábornagy.
A találkozón részt vevő fiataloknak tíz különböző állomáson kellett katonás feladatokat teljesíteniük ahhoz, hogy ott lehessenek a napot záró ajándéksorsoláson. Aki leküzdötte - többek között - az akadálypályát, a lézerharc vagy éppen a szimulátor kihívásait, izgulhatott, hogy kisorsolják-e a nevét. A tíz legszerencsésebb „kisbajtársnak” dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka adta át a díjakat.

kisbajtarsak2_800_533.jpg

A találkozó részvevői kötetlen beszélgetés formájában kérdéseket tehettek fel a parancsnoknak, aki ezekre válaszolva kifejtette: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program mentén a Magyar Honvédség nem csupán új, modern technikai eszközöket szerzett és szerez be, hanem az ezekhez tartozó szakmai képzést is. Hallhattuk, hogy a hosszabb távú tervek között szerepel a tisztképzés reformja is.
Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy szerint a társadalom egyre inkább elismeri a katonák teljesítményét, és ebben a nyugállományú honvédeknek is szerepük volt, van és lesz is.

Forrás: honvedelem.hu
Szöveg és fotó: Kálmánfi Gábor