Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ismét találkoztak a kisbajtársak

2022.09.17

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége a Katonanemzedéki Találkozók 30. jubileuma alakalmából 2022. évet a „Nemzedékek Éve” programsorozatával ünnepli, amelynek egyik kiemelt rendezvénye a 2022. szeptember 17-én, Pákozdon, a Katonai Emlékpark területén megtartott "II. Kisbajtársak Találkozója" volt. A tavalyi év folyamán hagyományteremtő szándékkal megtartott első találkozó, mind a gyermekek, mind a felnőttek körében nagy sikert aratott, és jól szolgálta azt a célt, amelyet megfogalmaztunk: a nagyszülők mesélhetnek unokáiknak a Magyar Honvédség történetéről, saját katonaélményeikről, megismerkedhetnek a korhű és a jelenkori modern fegyverekkel és felszerelésekkel. Rendezvényünkkel a - katonai hagyományok ápolásán túl - célunk most sem lehetett más, mint a honvédelem ügyének népszerűsítése, a társadalom és a honvédség kapcsolatának erősítése, a Szövetség tevékenységének bemutatása.
A rendezvény megtartását hosszas előkészítő és tervező-szervező munka előzte meg. Nem volt kétséges, hogy az ez évi találkozónak is a Katonai Emlékpark kell, hogy otthont adjon. A szervező munka részeként volt elnökségi ülés, többszöri találkozó és egyeztetés a KEMPP készséges és segítőkész munkatársaival, több alkalommal egyeztető terepbejárás, felkérő, meghívó és egyeztető levelek megírása és elküldése, telefonos megbeszélések ezrei. Egy ilyen rendezvénynek sarkalatos pontja a részt vevő létszám megállapítása, és ehhez szükséges szállító járművek számának meghatározása, ami ebben az esetben 16 db autóbusz mozgásának a megtervezését jelentette. A Szövetség tagszervezetei közül 34 jelezte részvételi szándékát, kisebb-nagyobb létszámban, Nyíregyházától Szegeden át, Szombathelyig, ezzel országos szintű rendezvény lett a "II. Kisbajtársak Találkozója".
Az eredetileg tervezett 500 fős résztvevői létszám, a végére több, mint 700 főre növekedett, amely külön gondot jelentett a logisztikai biztosítás egészének kialakításában.
Az időjárást sajnos és azonban nem tudtuk befolyásolni, de az előre látható rossz és kellemetlen időjárási viszonyok ellenére a jelentkezők jelentős többsége 17-én, szombat reggel megérkezett a találkozó helyszínére. A viszontagságok csökkentése érdekében sikerült egy-egy színpadi és nézőtéri sátorral csökkenteni az eső és a szél okozta problémákat.
Bagi László ezredes által irányított, és a 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonái által végrehajtott „szigorú” és következetes regisztráció után a részt vevők megérkezhettek a rendezvény helyszínére, ahol az 1848-as Szabadságharc és Forradalom Emlékműve előtt kialakított színpadon az Obsitos Zenekar térzenéje fogadta őket.
A pontosan tíz órakor felhangzó Himnuszt követően Kocsi László ezredes, a rendezvény moderátora köszöntötte a nagy számú közönséget, majd Dr. Görög István ny. ezredes, a KEMPP ügyvezetője, házigazdaként, üdvözölte a jelen lévőket, kiemelve, hogy örömmel adnak otthont az immár második kisbajtársi találkozónak. Hazuga Károly ny. altábornagy, a Szövetség elnöke megnyitó gondolataiban hangsúlyozta, hogy a tavalyi évi első találkozó hagyományteremtő célja - reményeink szerint - megvalósul a mai rendezvénnyel, amelynek programja kiemelten kapcsolódik a 30. jubileumi Katonanemzedéki Találkozó eseményeihez is.
A BEOSZ Emlékhely megkoszorúzásával folytatódott a program. A Szövetség elnökségének jelen lévő tagjai helyezték el a megemlékezés koszorúját a Szövetség kopjafájánál, majd Fadgyas István ny. őrnagy, a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja elnöke zászlószalagot kötött a kopjafára, és a vele érkező gyerekek kis zászlókat és virágokat, a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola tanulói pedig 1-1 szál virágot helyeztek el.
A program a Különleges Díszelgő Csoport bemutatójával folytatódott. A nagy sikerű bemutató után a 2008-ban alakult Obsitos Zenekar rövid koncertje, végül a tatai Őszirózsa Dalkör műsora zárta a délelőtti színpadi eseményeket. Ezt megelőzően Oláh László ny. alezredes, a KEMPP szakmai igazgató helyettese már „harcba” szólította a több, mint 250 gyermek látogatót, akiknél alaki kiképzés következett az 1848-as „harczalaki” szabályzat alapján, és a huszárság történet és „Huszár-vágás” elsajátítása. Mellette megkezdődött a küzdelem a különböző állomásokon szerezhető pecsétekért, hisz, ha valaki minimum három pecsétet szerzett az már ajándékot kapott a kisbajtársak sátornál „szolgálatot” teljesítőktől: Sztanó Zsuzsa ny. őrnagytól, Magyar Erzsébettől, Nagyné Csizmás Erzsébettől és Tóth Judittól. E mellett a nagyobbak részére 10 állomásból álló QR kód kereső játék is volt, amelynek teljesítése után szintén ajándék volt a jutalom.
A felnőttek sem unatkozhattak, hisz a gyerekekkel együtt egymás után látogathatták a különböző programpontokat, állomásokat, így egészségügyi tanácsokat kaphattak, tűzszerész bemutatót láthattak, toborzó sátornál hasznos információkat szerezhettek. A HM Zrínyi Kht. médiakamionja által nyújtott egyedülálló szimulátor és lézeres lövészet felnőttek és gyerekek körében osztatlan sikert eredményezett. A többi program során a jelenlévők megismerkedhettek az MH Anyagellátó Központ által bemutatott új kézi fegyverekkel, míg Hibácskó Ferenc ny. rendőr alezredes egyedülálló régi fegyver gyűjteményét is megcsodálhatták. De ugyanígy nagy népszerűségnek örvendett a Horváth Miklós ny. őrnagy által képviselt Első Magyar Helikoptermodellező Sportegyesület és a Halásztelki RC Helikopteres Csoport helikopter modelljeinek bemutatója. A statikus bemutatók megtekintése mellett az időjárás szebbik arcát mutató ritka szünetben a helikopter modellek reptetésére is sor kerülhetett. És még nincs vége a látogatható helyszíneknek, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége az ejtőernyőzés szépségeivel ismertette meg a felnőtt és gyermek látogatókat, Mogyorósi Attila ny. alezredes Felhőszag című könyvét dedikálta, amelyet Miheller Imre ny. alezredes közreműködésével, a Zrínyi Kiadó könyveivel együtt meg is lehetett vásárolni.
A Szövetség által szervezett, közel húsz állomás megtekintése, vagy a játékokon való részvétel mellett a KEMPP teljes területe, az ott megtekinthető kiállítások – így az akkor megnyíló hadihajós kiállítás is – látogatható volt.
Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred által biztosított rendkívül ízletes babgulyás elfogyasztása után délután folytatódott a program.
Még lehetett pecséteket gyűjteni az ajándékok megszerzéséhez, élményt szerezni a sátraknál, és a gyerekeknek meghallgatni a Panna-bál együttes műsorát, miközben a felnőtt érdeklődők fórum beszélgetésen vehettek részt. Meghívottként aktuális humánpolitikai tájékoztatót tartott Zsiga Tamás László, a honvédelmi minisztérium humánpolitikai helyettes államtitkára, aki hangsúlyozta, hogy a Kisbajtásak Találkozója azért is szerencsés, mert minden nemzedéket megszólít, toborzás szempontjából pedig legfontosabb a személyes példamutatás. „Az idősebbek elmesélhetik, miért volt jó katonaként szolgálni. Mert az elv évtizedek óta változatlan: a katona szereti a hazáját, meg akarja védeni azt, és képes megfelelni a kihívásoknak” -mondta a helyettes államtitkár (bővebben: www.honvedelem.hu).
A Magyar Honvédség parancsnokát képviselő Kaposvári László vezérőrnagy, a törzsfőnök támogató helyettese a honvédség előtt álló, a szervezeti felépítést is érintő változásokról tájékoztatta a fórum résztvevőit. A következőkben a Nemzedékek Éve programsorozat részeként a Szövetség elnöksége által meghirdetett, a több, mint 60 pályaművet tartalmazó gyermekrajz pályázat eredményhirdetésének helyszíne volt a színpad, ahol Zsiga Tamás helyettes államtitkár, Kaposvári László vezérőrnagy és Hazuga Károly ny. altábornagy adta át a díjakat a két kategória első három helyezettjének, és a különleges teljesítményük miatt jutalmazott két külön díjasnak.
Záró eseményként a tatai általános iskola gyermekkórusa, majd legvégül a Légirő Zenekar műsora zárta az egésznapos rendezvényt. Az egyre rosszabbra forduló időjárás sajnos nem tette lehetővé a betervezett ejtőernyős bemutató végrehajtását.
Délután három óra körül a rossz idő ellenére is egy tartalmas programú rendezvény fejeződött be, remélve, hogy minden résztvevő számára élményt tudott nyújtani, a gyerekek számára pedig meg tudta mutatni a katonaélet szépségeit, a nehézségekkel és a kihívásokkal együtt.
A rendezvény nem jöhetett volna létre a honvédelmi minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnoksága és katonai szervezetei, a KEMPP munkatársai segítsége és támogatása nélkül.
Köszönjük, és köszönjük mindenkinek, aki részt vett a rendezvény előkészítésében, tervezésében, szervezésében és végrehajtásában.
A hagyományteremtés szándéka - úgy gondoljuk - megvalósult.

Vilner Péter ny. ezredes
alapfeladati elnökhelyettes,
a rendezvény projektfelelőse

 

A mappában található képek előnézete Ismét találkoztak a kisbajtársak