Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hogyan működtünk? - „Online” író-olvasó találkozó

2021.04.02

Hogyan működtünk?

A 2020-as év eseményeinek tervezésekor nemcsak a Szövetség számára fontos jubileum eseményei álltak a középpontban, hanem az ugyancsak esedékes tisztújítás is.
… az áprilisban esedékes tisztújító küldöttgyűlés – mint legmagasabb fórumunk – megtartására júliusban került sor… Az új tisztségviselők bírósági bejelentésével egyidejűleg szükség volt az szmsz módosítására is, melyben az elnökhelyettesi feladatokat már az új struktúrát követve, célirányosabb szakmai bontásban rögzítettük.
Koordinációs elnökhelyettesként Esküdt Lajos ny. ezredes a Szövetség központi rendezvényei, és a Szövetség által támogatott régiós és tagszövetségi rendezvények szervezését és lebonyolítását koordinálja, ami magában foglalja a tagszervezetekkel való szoros kapcsolattartást is. Átfogó feladata mellett ellátja a különböző szintű elismerések felterjesztésével, odaítélésével és kezelésével járó teendőket is.
Szervezési elnökhelyettesként Sztanó Zsuzsanna ny. őrnagy feladata a Szövetség szervezeti életének koordinálása. Ebbe (szakmai és irányítási kötelezettséggel) tartoznak a Szövetség működésével összefüggő nyilvántartási, archiválási folyamatok, a folyamatos munkával járó külső és belső levelezések, miként ide értendő a tagszervezetek adatkezelése és központi nyilvántartása is. Ehhez szorosan kötődik a ma már elengedhetetlen informatikai háttér biztosításának felügyelete, ami az iroda működésének (szükség szerint home office működésének), a rendszeres információáramlásnak nélkülözhetetlen feltétele.
Alapfeladati elnökhelyettesként Vilner Péter ny. ezredes a Szövetség dokumentumaiban megfogalmazott két kiemelt alapfeladat, az érdekvédelem és a hagyományápolás irányítója. Teendői közé tartozik a kitűzött irányvonalak mentén a központi feladatok megfogalmazása, a tervek és programok kidolgozása, a tagszervezetek programjaihoz való kapcsolódás koordinálása, a Szövetség kommunikációs tevékenységének összefogása, a működést bemutató különböző kommunikációs felületek összhangjának megteremtése.
Gazdasági elnökhelyettesként Kopasz Jenő ny. dandártábornok a Szövetség gazdálkodási – mondhatni, működésünk egyik rugóját alkotó – tevékenységének irányítója, a költségvetési kérdések és pénzügyi szakmai feladatok irányítója. A feladatkör nem csupán a szigorú szabályokon alapuló felhasználások, elszámolások és a vagyongazdálkodás rendjét jelenti, hanem magában foglalja a tagszervezetek támogatásának, a saját és külső pályázati rendszer kialakításának és működési feltételeinek összességét.

hogyan_mukodtunk_880_550.jpg

Sztanó Zsuzsanna cikkének további részletei a Bajtársi Hírlevél áprilisi számában!