Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Emlékezés és köszöntés a MH 11. DVLRE felszámolásának 20. évfordulóján

2021.06.01

EMLÉKEZÉS és KÖSZÖNTÉS
a Magyar Honvédség 11. Duna Vegyes Légvédelmi Rakétaezred
(MH 11. DVLRE) felszámolásának 20. évfordulóján

(szerző: Kapcsándi István nyugállományú ezredes, a katonai szervezet utolsó parancsnoka,
Budapest, 2021. június 01.)

20 évvel ezelőtt, 2001.06.01-én volt Budapesten a Vasvári Pál laktanyában a MH 11. Duna Vegyes Légvédelmi Rakétaezred felszámolást záró-elköszönő rendezvénye.
A 20 éves évforduló alkalmával a jelenlegi írásnál részletesebb KÖSZÖNTŐ-MEGEMLÉKEZŐ fog megjelenni 2021. októberében a Honvédelmi Minisztérium negyedévente, mintegy 30.000 példányban készülő OBSITOS nevű kiadványában, amely a www.honvedelem.hu felületén is megtekinthető lesz.
Ez a kerek évforduló alkalmat, „a 11.DVLRE EMLÉKLAP” internetes közösségi oldal pedig jó lehetőséget ad arra, hogy – a katonai szervezet utolsó parancsnokaként – már most az esemény napján is köszönthessem ezredünknél és annak jogelődjeinél szolgált katona és polgári alkalmazotti állományt. A korábbi parancsnokságok nevében is szeretném kifejezni tiszteletemet irányukba és kinyilvánítani köszönetemet szolgálati tevékenységükért, munkájukért, helytállásukért, amellyel hozzájárultak a honi légvédelmi rakéta fegyvernem bölcsőjének tekinthető, majd az azt követő fegyvernemi katonai szervezeteink elé állított feladatok folyamatos, sikeres teljesítéséhez. Az ezred felszámolásának végső időszakában a még meglévő személyi állományára igen nagy fizikai és lelki teher hárult, de a sokféle elvégzendő feladatot 2001. június 30-ai határidőre felelősséggel, becsülettel teljesítette, és ezért a tevékenységért külön is köszönet illeti őket, valamint a családjaikat is!
Az ezred személyi állományának egy része vállalta, elfogadta áthelyezését a Magyar Honvédség más szervezetéhez, és lehetőség szerint többen kaptak végzettségüknek is megfelelő beosztást, de a felszámolás sajnos nagyon sokuknak a katonai pályafutásuk végét jelentette.
A MH 11. DVLRE felszámolásának mostani évfordulóján szeretném megköszönni mindazoknak a munkáját is, akik 1959. október 25-től, a fegyvernem létrejöttének a kezdetétől eltelt évtizedek során a végső felszámolásig a szervezeten kívüli szakmai tevékenységükkel bármikor is hozzájárultak az alakulat feladatainak teljesítéséhez.
Az elköszönő rendezvényen a korábbi jogelőd állományilletékes parancsnokok közül már csak öt személy tudott jelen lenni.
Fodor Lajos vezérezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoka, Vezérkari Főnök a személyi állományhoz írt levelében megfogalmazta, hogy az ezredben és elődszervezeteiben szolgált állomány kiválóan állta a kihívásokat, a megpróbáltatásokat, elvégezte kötelezettségét, és végezetül kifejezte köszönetét.
Talla István vezérőrnagy, a légierő első embere pedig arról beszélt, hogy Magyarország kijelölt körzetét, a főváros és környéke légterét évtizedeken keresztül megbízhatóan oltalmazó csapat helytállása, eredményes szolgálata felejthetetlen marad.
Ezen a rendezvényen megtörtént a Csapattörténeti Könyv lezárása és annak aláírása az ezredparancsnok, illetve a MH Légierő Vezérkar Főnöke által.
Az ezredparancsnok a jelenlévő állomány előtt még egyszer meglengette a csapatzászlót, majd azt végleg a tartójába helyezte (sorrendben ez már a hatodik volt a jogelőd szervezetek csapatzászlóit is beszámítva). A felszámolás befejezésével az ezred fegyvernemi jelvényében lévő felirat: „HAZÁNK LÉGTERÉT VÉDJÜK”, immár a múlté.
A felszámolás 20. évfordulója alkalmával illő tisztelettel, elismeréssel, köszönettel gondoljunk vissza az egykori jogelődöknél, illetve a MH 11. DVLRE-nél szolgálatot teljesítőkre és hajtsunk fejet előttük!

(A felszámolást záró-elköszönő rendezvény fotói megtekinthetők a galériában.)