Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az önkéntesség magyarországi éve - „Online” író-olvasó találkozó

2021.04.14

Az önkéntesség magyarországi éve

Tizenegy civil szervezet javaslatára a kormány 2021-et az önkéntesség magyarországi évének nyilvánította. Husonyicza Gábor, a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület elnöke lapunk érdeklődésére tudatta, hogy már csatlakoztak a programsorozathoz…
Az egyesület névadója a szabadságharc idején hadnagyként szolgálta a hazát, és az orosz betöréskor a tornai fegyverműhely megmentésével elévülhetetlen érdemeket szerzett. A „Vajányi” önkéntes munkájának, az önkormányzat, a HTBK Országos Szövetsége és a BEOSZ pártolásának köszönhetően, a névadó és a többi helyi honvéd sírkövéből díszparcellát alakítottak ki.
Vajányi Lajos 1854 és 1891 között Perkupán református lelkészként (esperesként) szolgált. Szegedi Csaba, az Operaház perkupai illetőségű bariton énekese önkéntesként tenni akart szülőfalujáért, s ennek eredményeként indult útjára a helyi operafesztivál. Idén az immár 5. programra az egyesület tagjainak kétkezi munkája révén is gyönyörűen felújított perkupai református templom kertjében kerül sor a tervek szerint.

bh_7_aprilis_14_880_660.jpg

A BH-információ további részletei a Bajtársi Hírlevél áprilisi számában!