Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A szociális és kegyeleti gondoskodás átmeneti szabályai

2021.05.06

Átmeneti szabályok léptek érvénybe – 2021. május 06-tól – a szociális és kegyeleti gondoskodás terén

1. Az érdekvédelmi és kegyeleti ügyfélszolgálatok az érvényes járványügyi szabályok betartásával és betartatásával működnek. Az ügyfélszolgálatot ellátó munkatársak főként online és telefonon állnak az ügyfelek rendelkezésére.
2. A szociális gondoskodással, társadalmi kapcsolatokkal kapcsolatos feladatok tekintetében a személyes látogatások, születésnapi köszöntések az érvényes járványügyi szabályok betartásával végezhetők, a meglátogatott személyekkel történt előzetes egyeztetést követően.
3. A társadalmi szervezetek részére szervezett központi ünnepségek elmaradása következtében ki nem osztott elismerések átadását (amennyiben az elismerést az MH KIKNYP részére adták át) a kitüntetettek részére a COVID szabályok betartása mellett a Hadkiegészítő és Toborzó Irodák megszervezik. Az átadás kapcsán előzetesen egyeztetnek az esetlegesen érintett (felterjesztő) honvédségi nyugdíjas szervezettel is.
4. A nyugdíjasszervezetek eseményein való részvétel a járványügyi szabályok betartásával engedélyezettek.
5. A kegyeleti szertartásokkal kapcsolatos katonai tiszteletadások az Magyar Honvédség Parancsnokának 2021. április 27-én kiadott 242/2021 MH PK intézkedés a 2019. évben azonosított „új koronavírussal” kapcsolatban követendő eljárásrendje alapján történnek. Ennek alapján a katonai tiszteletadás valamennyi formája csökkentett katonai protokollal (1 fő díszőr parancsnok, 2 fő díszőr, 1 fő kürtös és audiovizuális technikai eszkört alkalmazásával) kerül végrehajtásra, beleértve az aktív állományú elhunyt, a „Katonai szolgálat halottja”, illetve a „Magyar Honvédség halottja” minősítésű nyugállományú elhunyt esetét is.
6. Amennyiben az intézkedésre jogosult közeli hozzátartozó úgy dönt, hogy a családhoz tartozó közeli hozzátartozók, rokonok, barátok és ismerősök száma kimeríti a kihirdetett veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedés által engedélyezett 50 fő temetésen résztvevő személyek létszámát, a temetésen a katonai tiszteletadás mellőzésre kerül (ebben az esetben az intézkedésre jogosult személy nyilatkozatot tölt ki a katonai protokollról történő lemondásról).
7. Amennyiben az MH kegyeleti gondoskodási körébe tartozó nyugállományú katona kegyeleti intézkedésre jogosult hozzátartozója katonai tiszteletadással történő temetést igényel és a temetés tekintetében nem kívánja elhalasztani a búcsúztatást a korlátozások visszavonásáig, akkor az intézkedésre jogosult személy nyilatkozatot tölt ki a korlátozott katonai tiszteletadást elfogadásáról.

Forrás: MH KIKNYP