Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A hazáért haltak, békeidőben

2022.02.01

Tíz katona és egy vasutas életét követelte Herend város vasútállomásán az 1969-ben történt vasúti baleset. Minden évben Magyarország eddigi legnagyobb vasúti katasztrófájának időpontjában a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége kezdeményezésére és szervezésében Herend város vasútállomásán a Szövetség által elhelyezett emléktáblánál megemlékezés és koszorúzás megtartására kerül sor.
Így volt ez ebben az évben is, amikor a hideg idő és a pandémia fenyegetettsége ellenére többen gyűltek össze a megemlékező rendezvényen. „Több, mint fél évszázaddal ezelőtt egy tragikus baleset következtében vesztettük el katonafiainkat, akik vitathatatlanul a hazájukat szolgálták” - mondta emlékbeszédében 2022. január 31.-én a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvivője, Ladiszlajdesz László ny. őrnagy.
A megemlékező rendezvény most is koszorúzással fejeződött be, ahol elhelyezte a kegyelet virágait Jánszky Lajos Herend polgármestere és az önkormányzat képviselője, a balesetben súlyosan megsebesült, azóta elhunyt Balogh Zsigmond honvéd fia és családja, a Szövetség képviseletében a hagyományőrzési, hagyományápolási és kegyeleti ügyvivő, Sós Gyula alezredes az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. sz. Hadkiegészítési és Toborzó Központ parancsnoka, Fülöp Ildikó a „Gábor Áron” Nyugállományúak Klubja képviseletében, Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes a MATASZ Veszprém Megyei Egyesület elnöke és képviselői, és Soós Lajos ny. alezredes, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke, képviselői.
Az 1969. január 31-én., reggel 7:57 perckor történt vasúti szerencsétlenség rövid tényszerű történetét a következőkben lehet összefoglalni:
Herend állomáson álló katonai szerelvénybe, amely a Lenti Gépesített Lövészezred katonáit szállította, beleütközött a 217. sz. gyorsvonat. Az ütközés következtében a katonai szerelvényen 8 fő és a vonatvezető azonnal meghalt, 28 katona súlyos és életveszélyes sérüléseket szerzett, 16 fő könnyebben sérült. A gyorsvonaton 5 fő súlyos sérüléseket szenvedett, 17 ember könnyebben sérült. A gyorsvonat mozdony- és vonatvezetője súlyos, a jegyvizsgálók könnyebb sérüléseket szenvedtek. A balesetet hibás váltóállítás okozta, és a vétkeseket a Legfelsőbb Bíróság elítélte.
A 2022. január 31.-én Lentiben is megemlékeztek a katasztrófa áldozatairól.
 

Ladiszlajdesz László ny. őrnagy
hagyományőrzési, hagyományápolási, és kegyeleti ügyvivő

 

A mappában található képek előnézete Herend, 2022. január 31.