Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hírek, érdekességek egyesületeink életéből

2014.06.16

A "Faliújság" ezen részét szántuk a BEOSZ tagegyesületei életéről, fontosabb programjairól, érdekes eseményeiről szóló hírek, krónikák számára. Nem hosszú leírásokat, hanem rövid, néhány szavas-mondatos híreket képzeltünk el, kiegészítve azzal az információval (esetleg konkrét linkkel), hogy hol, milyen médiában (helyi lap, TV, honlap, stb.) érhető el az adott történet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kovács Károly - Karoly0806@freemail.hu

2017.12.14 09:16

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete - 6000. Kecskemét Lechner Ö. u. 3

2017.11.29 12:19


„A kecskeméti Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete az elmúlt héten hetedik alkalommal rendezte meg koszorúzási ünnepségét a 2010-ben- megalakulásának 40. évfordulója alkalmából-, a város főterén létrehozott Emlékkőnél. Máté Imre nyá. őrnagy, titkár emlékezett meg Egyesületünk elhunyt tagjairól, emléket állítva az elmúlt évtizedek eseményeinek.
A beszédet követően koszorúzásra került sor, ahol az emlékezés virágai tették még ünnepélyesebbé a napot.
A koszorúzás után az ünnepség a református konviktus nagytermében folytatódott.
Egyesületünket jelenlétével megtisztelte Őrs Ágoston nyá. okl. mk. alezredes a Veterán Repülők Szervezetének kecskeméti elnöke, valamint a Rendőrségi nyugdíjasok meghívott tagjai is.
Parádi Gyöngyi törzsőrmester asszony a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti Irodájának munkatársa köszöntötte Eszes László nyá. százados urat születésének 65. évfordulója alkalmából, részére Emléklapot, Köröskényi Imrénének pedig emléktárgyat nyújtott át.
Ezt követően az Egyesület elnöke köszöntötte a kerek évfordulójukat elért tagjaikat, mintegy 13 főt, részükre emléklapot és emlékplakettet adományozott.
A kellemes és családias hangulatú ünnepség finom vacsora elfogyasztásával, könnyű alföldi borok társaságában a késő esti órákig folytatódott.”
Kecskemét, 2017. 11. 29.
Csóka Tamás nyá. ezredes
elnök

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete - Kecskemét

2017.11.04 14:55

„A Repülők és Rendvédelmeik Bajtársi Egyesületének Nőtagozata tanulságos, sokak számára érdeklődést kiváltó előadásra invitálta az Egyesület tagjait.
Az előadás megtartására dr. Huszár Jánosné a Nőtagozat elnöke Parádi Gyöngyi ftörm. asszonyt a Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának munkatársát kérte fel, aki örömmel tett eleget a felkérésnek.
Az előadás témájául a „Nők szerepe a Magyar Honvédségben” szolgált.
Az Előadó részletes tájékoztató keretében mutatta be a nők tevékenységét, vállalt feladataik teljesítését, különleges viszonyok között végzett munkájukat, a honvédség különböző beosztásaiban.
A Főtörzsőrmester asszony saját élményeivel is fűszerezte előadását, melyek a hallgatóság körében nagy elismerést váltottak ki.
Számunkra, akik már több éve-évtizede- búcsút intettünk a honvédségnek, rendkívül érdekes tájékoztatót kaptunk, örültünk, hogy betekintést nyerhettünk a katonanők felelősségteljes minden napjaiba, eredményes munkájukba.”

Csóka Tamás nyá. ezredes - A finom ízek tesztelése

2017.10.22 08:14

„A kecskeméti Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesületének Nőtagozata-dr.Huszár Jánosné vezetésével- az évek során kialakult hagyományainak megfelelően ebben az évben is megrendezte a Kecskemét környékén fellelhető gyümölcsökből készült lekvárbemutatóját. A Nőtagozat tagjai hetek óta készültek a megmérettetésre, finomabbnál –finomabb „művek” kerületek elő az éléskamrák mélyéről.
A vidám hangulatú rendezvényre mintegy 20 féle finomság került a zsűri asztalára, ami nem kis gondot okozott a Bírálóbizottságnak, hiszen mindenki győzelmi szándékkal nevezett a bemutatóra
Egy férfi tagunk is-Máté Imre ny. örgy is nevezett a „ mindent eldöntő vetélkedőre”.
Végül is mindenki győztesnek érezhette magát a zsűri értékelése értelmében. Jól éreztük magunkat, elfelejtettük bajainkat, gondjainkat, legalább is arra a pár órára. A közösségben eltöltött idő minden perce gyógyír számunkra. Örömmel fogyasztottuk el, amit az ítészek a rendelkezésünkre bocsájtottak, Józsa Lajosné/Zsuzsa/frissen sütött fánkját mindeni szívesen kóstolgatta.
Azért a konkrét értékelés sem maradt el. A zsűri legharmonikusabb ízt és illatot Bartos Gyuláné lekvárjában fedezte fel, Őt követte Polyák Istvánné alkotása és a képzeletbeli harmadik fokra Balla Dömötörné állhatott fel.”

Nacsa Ferenc - Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület

2017.09.25 06:47

Az egyesületi hírek rovatban megjelent a tapolcai 8.Harckocsi Ezred/Dandárról egy dokumentumfilm bevezetője és annak elérhetőségi linkje. A film jelenleg nem tölthető le, annak okán, hogy a film ki lett bővítve. Hivatalos bemutatója Tapolcán volt 2017. szeptember 23-án 09.órakor. A dokumentum film elérhető lesz a honvédség hivatalos internetes oldalán. Megértésüket előre is köszönöm. tisztelettel! Nacsa Ferenc

Magócsi Zoltán - Re: Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület

2017.10.17 19:43

Jó hírem van, visszaállítottam a cikk elérhetőségét az "Egyesületi hírek" menüben, amit Nacsa Ferenc bajtársunk bejegyzése után levettem az oldalról. Így a film elérhető a mi honlapunkon is. Gratulálunk az alkotóknak!

Nacsa Ferenc - Együttműködési megállapodás Tapolcán

2017.05.25 15:21

Együttműködési megállapodás Tapolcán

Tapolca Város Önkormányzata és a Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület 2017. május 24-én együttműködési megállapodást kötött, a kölcsönös tájékoztatás és az együttműködés szabályozása céljából, az Önkormányzat illetékességi területén élő, szociálisan rászoruló, és az Egyesület érdekvédelmi-, de a honvédség gondoskodási körébe tartozó személyek ellátására vonatkozóan.

A település és a honvédséghez kötődő társadalmi szervezet között 2004-től folyamatosan működött és működik az együttműködés, hiszen a Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület szerződéses megbízás alapján, több mint egy évtizede segíti a Magyar Honvédség feladatkörébe tartozó idősgondozással kapcsolatos kötelezettségeit. Az egyesület önkéntesei külön megbízó levéllel rendelkeznek a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság felhatalmazásával, a 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ szakmai irányításával. Tapolca és vonzáskörzetében közel 520 fő nyugállományú és járadékos katona, katonaözvegy és katona árva tartozik a Honvédség gondoskodási körébe. Mivel Tapolcán a katonai szervezet 2005 decemberében megszűnt, a szociális és gondoskodási feladatokat az egyesület tevékenységi körébe vonta, alapszabály módosítással.

Tapolca Önkormányzati és Igazgatási Iroda Általános Igazgatási Csoport vezetője rendszeres tájékoztatást kapott az egyesülettől a gondoskodási körbe tartozók helyzetéről, a hivatalból megküldött környezettanulmányok alapján, egyben az Önkormányzat által kért nem általános igazgatási körbe tartozó felkéréseknek, az egyesület eleget tett. Továbbiakban az egyesület segíti a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány munkáját.

Az előzményekben leírt egyesület által végzett tevékenységek segítették a helyi önkormányzat szociális, gyermekjóléti, és gyermekvédelmi szolgáltatásokat azzal, hogy a honvédség gondoskodási körébe tartozók eseti ellátásában vagy anyagi segítség nyújtásában átvette a kezdeményezést és, érdemi ügyintézésre továbbította.

Az önkormányzatokra vonatkozó 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ 8. pontja, valamint a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 139. és 140.§-aiban szabályozott tevékenység több ponton azonosságot mutat. E tekintetben, e törvények megtartása és az eddig követett gyakorlat szükségszerűvé tette a megállapodás létrehozását, amely biztosítja az adatkezelési jogokat, azok érdekében, akikért e megállapodás megszületett.

Tapolca, 2017. május 24.
Nacsa Ferenc nyá. törzszászlós
egyesületi elnök

Repülők és rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete - Kecskemét

2017.05.21 11:11


Kirándultunk…


A Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesületének, valamint a Veterán Repülők Kecskeméti Szervezetének tagjai az éves munkatervüknek megfelelően kiránduláson vettek részt május első napjaiban.
Uticélul az Alcsútdobozi Arborétum meglátogatását, valamint Székesfehérvárat tűztük ki.
Indulásunk kezdetén az időjárás nem fogadott kegyeibe bennünket, szakadó esőben tettük meg utazásunk döntő többségét. Azonban az Arborétumba való megérkezésünkkor már napfényes idő és rendkívül udvarias, tudásban gazdag idegenvezető várt bennünket.
A mintegy másfél órás séta során megismertük az Arborétum gazdag növény- és állatvilágát, betekintést nyerhettünk történelmi múltjába és jelenébe.
Ezt követően a kora délutáni órákban Székesfehérvár felé vettük útirányunkat, meglátogattuk a Bory várat. Rendkívül érdekes látnivalókkal gazdagodtunk a látogatás során, megismertük a vár történetét, a különböző művészeti irányok találkozását. Utunkat folytatva Tőke István nyá. alezredes úr -egykori vadászpilóta-színvonalas, tartalmas tájékoztatójával sétát tettünk Székesfehérvár belvárosában, ismerkedtünk a város történelmi nevezetességeivel, jelenkori fejlődésével.
Látogatásunk végeztével indultunk haza, ismételten szakadó esőben Kecskemétre. A kirándulásunkon résztvevők között többen kifejezésre juttatták, hogy az utazásunk elérte a célját, tudásban, élményekben gazdagodva töltöttük el a napot.
A résztvevők nevében megköszönjük a honvédség vezetésének, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének, a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Parancsnokának és munkatársainak a segítségét, hogy számunkra autóbuszt biztosítottak rendezvényünk sikere érdekében.

Kecskemét, 2017-05-21

Csóka Tamás nyá. ezredes
elnök

Kovács Károly Egyesületi elnök - karoly0806@freemail.hu

2017.03.31 22:48

A 20-éve alakult Egyesületünk ez évben sem feledkezett meg hölgytagjairól ugyanis az ismert márciusi férfi névnapokkal összevonva köszöntöttük őket.
Az összejövetelünk nem csak az ünneplésről szólt, hisz volt más téma is.
A tájékoztatóban elhangzott, hogy egy igen mozgalmas időszak után készült Egyesületünk a márciusi club délutánra.
Hisz túl vagyunk az éves Taggyűlésen és készülünk a megalakulás 20. évfordulójára.

Ennek kapcsán készül a megalakulás történetét feldolgozó kiadvány is, meghívó,stb.
Mind e közben már a május havi program-a 20. évforduló megünneplésének előkészítése is elkezdődött a clubdélután előtti időben megtartott elnökségi ülésen.
Az elnökségi ülésen többek között szó volt, hogyan működjön tovább Egyesületünk, vagy legyen-e minden hónapban főzéssel egybekötve a rendezvényünk. E kérdésben nem döntött véglegesen az elnökség, így lehetőség van a tagság részéről új elképzelést felvázolni.
Egyébként e kérdésben rendkívül megosztott a tagság, ugyanis a 20 év során igen megszokottá, észrevétlenül elvárt igényként rögzült a tagságban. Sajnos a létszám csökkenés és a nem kiszámítható rendezvényi részvétel miatt nem lehet tudni, hány főre is kell főzni.
Erről, illetve a „civil Tv.” változása kapcsán a működésünk jövőbeni mikéntje igen komoly kérdésként merül fel. Ez nem csak az elnökségre tartozik úgymond, hanem a tagságra is, ezt meg kell beszélni,erről a tagságnak is tudnia kell. Úgy vélem a tájékoztatás elmaradása, vagy hiánya rossz közérzetet szül, illetve nem segíti a jó döntésbeni közreműködést. Mindezek hiánya klikkesedést eredményez, ezt kell megértenünk.
Nagyon remélem tagjaink többsége érti és érzi a tájékoztatás fontosságát,hisz így is jelentős hátrányban vagyunk,mert a hivatalos csatornák nem kifejezetten segítik a civilszervezetek működést.
Úgy tűnik a bürokrácia és az egyre több feltételnek történő megfelelés nem a pályázat megnyerését segíti, inkább a kihullást. Mindezt jól példázza a jelenleg is folyó huzavona egy decemberi pályázati ügyben, melynek eredményhirdetése nyúlik, mint a „rétestészta”. A kiíró a saját maga alkotta szabályt sem veszi komolyan, mert amennyiben így lenne,akkor azt betartaná!.
Sajnos Egyesületünk e pályázat jelenlegi állása alapján kevés segítséget remélhet, hisz a húzódó döntések miatt nem is biztos hogy igénybe tudjuk venni. Erről ennyit.
A tájékoztató további részében az áprilisi rendezvényünk és a Rendőrség Napjának megünneplése volt a téma, melynek az előkészülete folyamatban van.
A március miről is szólhatna másról,mint a tavasz közeledtéről, viszont ha jő a tavasz akkor ünnepeljük a Sándor,József-nevű tagjainkat is,akik persze nem feledkeztek meg a megvendégelésünkről.
Szó ami szó kitettek magukért !Örülünk neki és köszönjük is egyben,hisz kezd jó hagyománnyá válni e kedves gesztus az Egyesületünknél.
Ilyen felemelő érzést tapasztalva érzem magam igazolva az elmúlt 15-év munkájáért.

A klubfoglalkozásunk nótázással, tánccal ért véget, melynek egy-két pillanata a képeken is látható.
Kovács Károly Egyesületi elnök - karoly0806@freemail.hu

2017.02.01 10:03

A Jász-Nagykun Szolnok Megyei Nyugdíjas Rendőrök Egyesülete 2017. január 25-én 13.30-órakor az MRFK. Főkapitányi tárgyalóban tartotta meg az év első kibővített elnökségi ülését.Fontos feladatunk volt a soron következő beszámoló taggyűlés előkészítése,az elnökség és a szakmai vezetés tájékoztatása a 20. évfordulóra történő készülődésről.Az időpont és helyszín ismeretében segítség ké-
rés a méltó lebonyolításhoz.Egyesületünk életében mérföldkő a 20. évforduló,ugyanis a nyugdíjas bajtársak,alapítótagok fogyatkozása ébresztett rá bennünket,hogy egy kiadványba sűrítve dolgozzuk fel a megalakulás és létezésünk történetét.Ez a folyamat a Szerkesztő bizottság munkájának köszönhetően jó előre haladt,már csak a finomítás van hátra.Kis létszámú Egyesületünk részéről komoly erőfeszítés és munka ez,de reméljük hogy a támogató segítséggel sikerülni fog.

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete Kecskemét - 6000 Kecskemét Lecnher Ö. u. 3

2017.01.04 17:43


„ A kecskeméti Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete 2016-ban is megrendezte a közös karácsonyi ünnepségét, immár 15.-ik alkalommal.
Már hetekkel előbb lázas készülődéssel vártuk az ünnepet, Bartos Gyuláné főszervező irányítása mellett.
A meghívott vendégeket és a megjelent klubtagokat az Egyesület elnöke köszöntötte.
A feldíszített karácsonyfa előtt az alkalomhoz illően felkészített teremben most is, mint mindig unokáink kedves műsora jelentette az est fénypontját.
Kedves kis versekkel, mesékkel, tánccal szórakoztatták a „nagyérdeműt”.
A hallgatóság áhítattal hallgatta a fellépők produkcióit, bizony néha az elérzékenyülés sem volt ritka jelenség, egy-egy örömkönny le-le gördült a fáradt arcokon.
A vidám hangulatú, humoros műsorszámok nagy elismerést váltottak ki a hallgatóságból. Csóka Luca Eszter meséje, Váczi Kata szavalata, Szemerédi Gréta táncbemutatója, Csóka Fanni- és Botond műsora méltán vívták ki a megjelent szép korúak elismerését.
Az unokák után az idősebb generáció vette át a stafétát. Katonáné Kovács Irén, Kádár Istvánné, Polyák Istvánné egy –egy vers előadásával tette még ünnepélyesebbé az estet,
Marton Józsefné pedig saját költeményének bemutatásával fokozta a hangulatot.
Nemes Józsefné egy szép karácsonyi dallal varázsolta el a megjelentetteket, akik rövid idő alatt bekapcsolódtak a közös éneklésbe.
Az est további részében a „lányok” által elkészített finom sütemények elfogyasztása már nem esett nehezünkre, különösen a „fiúk” által felkínált finom italok kíséretében.”

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete - Kecskemét

2016.11.16 21:39


Elfogadtuk az új Alapító Okiratunkat.
Bensőséges hangulatú rendezvényre került sor az elmúlt napokban a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesületének életben Kecskeméten

A program nyitásaként megtárgyaltuk az Alapító Okiratunkban foglaltakat, hogy törvényi kötelezettségeinknek eleget tegyünk. Az Elnök által beterjesztett „új” Alapszabályt a tagságunk egyhangúan elfogadta. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy immár közel egy éve rendszeresen szóba került a megújítás ténye, tagjaink elmondták véleményüket, javaslataikkal nagyban segítették a vezetőség ez irányú tevékenységét.

A rendezvényünk folytatásaként köszöntöttük névnapjukat ünneplő tagjainkat.
Az est fénypontja akkor következett be, amikor „Emléklapot” nyújtottunk át annak a 17 főnek, akik 2016-ban ünnepelték születésük kerek évfordulóját.

Az már csak hab volt a tortán, amikor a finom vacsora elfogyasztása után baráti beszélgetéssel, finom italok kíséretében, egy kis tánccal fűszerezve szórakoztunk késő esti órákig.

Kecskemét 2016-11-16

Csóka Tamás ny. ezredes
elnök

Horváth BalázsIstván - A magyar harckocsi

2016.10.02 17:53

A Honvéd Nyugdíjas Klub „Harckocsik és Szabadszállás - a harckocsik centenáriuma” címmel egy háromalkalmas eseménysorozatot hirdetett meg ez évi programjainak fő eseményeként. Mindezek apropóját a harckocsik harctéri megjelenésének századik, valamint a magyar páncélos fegyvernem megalakulásának nyolcvanadik évfordulója adta.
E rendezvénysorozatnak az első állomása a júliusi „Honvéd hétvége” volt, fő eseményként a „XII. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozó” . (Benne együttműködési megállapodás aláírás, a „Páncélosfészek az Aranyhomokon” című könyv bemutatója, szakmai előadás a harckocsik alkalmazásáról, emlékszoba avató.)
A triász második eseménye a 2016. szeptember 30-i „A magyar harckocsi” program volt, melynek felvezetőjét dr. Bonhardt Attila ezredes előadása adta a magyar harckocsi-fejlesztésről. Ezt Deák Tamás grafikus munkáira alapozott kiállítás követte együtt a Magyar Királyi Honvédségről és páncélos harceszközeiről szóló könyvek szemléjével valamint az 1900-1943. közötti időkből származó katonai szabályzatok, előadások, okmányok, térkép bemutatásával. Az érdeklődők megtekinthették a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményt is. Október 01-jén a harckocsik útja emlék-teljesítménytúra várta a gyaloglás szerelmeseit.

Az évfordulós eseménysorozat harmadik állomása december 16-17-én lesz a harckocsizó emlékek Szabadszálláson címmel.

Horváth Balázs István

Berdó Gábor Károly - TÖBBOLDALÚ EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERZŐDÉS ÜNNEPÉLYES ALÁÍRÁSA SZÉKESFEHÉRVÁRON

2016.07.14 12:51

2016. június 08-án többoldalú együttműködési megállapodást írt alá öt, Székesfehérváron tevékenykedő, hazánk fegyveres védelmének ügye iránt elkötelezett civil szervezet. Az együttműködés megteremti a hosszú távú gyakorlatorientált, magas színvonalú közös tevékenység feltételeit.

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezete (képviseli Lévai Miklós nyá. hv. alezredes elnök), a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezete (képviseli Víg Márta asszony elnök), a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület (képviseli Berdó Gábor Károly nyá. hv. százados elnök), a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete (képviseli Márton Ervin nyá. hv. alezredes elnök) és a Történelmi Vitézi Rend Fejér Megyei Szervezete (képviseli vitéz László Tibor Fejér Megyei Székkapitány) írt alá ünnepélyesen együttműködési megállapodást közös céljaik megvalósítása érdekében.

Olyan szervezetek között jött létre megállapodás , amelyek elkötelezett támogatói a honvédelem ügyének, a magyar katonai hagyományok ápolásának és legszebb hagyományainkra támaszkodva vesznek részt a felnövekvő nemzedékek hazafiságra nevelésében, ezáltal Magyarország jövőjének alakításában. A szervezetek képviselőinek szándéka szerint összefogva, egymás munkáját segítve és erősítve kívánják elősegíteni a honvédelem ügyének minél hatékonyabb támogatását.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Brájer Éva alpolgármester méltatta az együttműködési megállapodást, és ajánlotta fel a város támogatását. „Nagyon fontosnak tartottuk, hogy városvezetői szintű képviseletet adjunk ennek a mai jeles eseménynek. Ennek a megállapodásnak a jeleit már a gyakorlatban is tapasztalhattuk az elmúlt években, hiszen az öt civil szervezet kiemelt szerepet töltött be a különböző városi táborokban, rendezvényeken és ünnepségeken egyaránt. Szerteágazó tevékenységük során az élet legnemesebb és legfontosabb eszméire, például a hon védelmére, a nemzeti érzés erősítésére, valamint ezeknek a továbbörökítésére tanítják a fiatalabb generáció tagjait. Örömmel tölt el bennünket, hogy az együttműködés gondolata megszületett." mondta.

Az eseményen részt vettek Fejér megyei igazgatási és oktatási intézmények, hivatalok képviselői. Az Összhaderőnemi Parancsnokság, a Székesfehérváron települt katonai és katonai igazgatási szervezetek képviselői. Az aláíró szervezetek országos szervezeteinek, illetve ernyőszervezeteinek vezető tisztségviselői és a velük kapcsolatban álló városi és megyei civil szervezetek képviselői.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét Sztanó Zsuzsanna alelnök képviselte. Az aláíró szervezetek legnagyobb közös gyűjtőszervezete éppen a BEOSZ, hiszen a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület és a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fehér Megyei Szervezete a BEOSZ önálló tagja, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület pedig országos szervezetén keresztül a BEOSZ támogató szervezete.

Az együttműködési megállapodás egyik nem titkolt célja, hogy példát adjon a honvédelem ügyét támogató civil szervezeteknek arról, hogy sürgetően elérkezett az ideje a rivalizálás helyett az építő együttműködésnek. A megállapodás kifelé nyitott. Az aláírók várják és szívesen fogadják mindazon szervezetek jelentkezését, akik elfogadják a megállapodás elveit és készek a közös munkára.

Berdó Gábor Károly - Többoldalú együttműködési megállapodás Székesfehérváron.

2016.07.12 12:51

Horváth BalázsIstván - horvath.balazsistvan@gmail.com

2016.07.10 16:46

Mert együtt lenni jó ….

Tizenkettedik alkalommal találkoztak a szabadszállási katonák, honvédségi dolgozók július 8-án. A harckocsik - sokunkat összekötő kapocsként – apropóján, „Harckocsik és Szabadszállás - a harckocsik centenáriuma” címmel szervezett háromalkalmas rendezvénysorozatot a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub, melynek első állomása a „Honvéd hétvége” volt: a honvédtalálkozó és a kispályás labdarúgó bajnokság.
A találkozó adott méltó keretet az MH Logisztikai Központ és a HNYK közötti együttműködési megállapodás aláírásához, melynek mottójáról Baráth tábornok úr szólt: „Az elődök tisztelete az utódok becsülete!” A találkozó a „harckocsik harctéri megjelenésének 100. évfordulójá”-hoz kapcsolódóan, Végh Ferenc a „Páncélosfészek az Aranyhomokon” című könyvének bemutatója is volt egyben. A bemutatót dr. Bonhardt Attila ezredes „A Magyar Királyi Honvédség harckocsi csapatainak alkalmazása 1938-1945” című előadása zárta.
A Szabadszállási Honvéd Emlékhely kopjafánál elhunyt munkatársak, bajtársak, és a tragikus körülmények közt elhuny tűzszerész bajtársak emlékére szólt az áldáskérés.
A Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteménynél Végh tábornok úr nyitotta meg az MH 145. önálló harckocsidandár emlékszobáját, majd a szerző dedikálta új kötetét.
Jó hangulatban telt el a nap, csodálatos emlékek elevenedtek meg, s néhány könnycsepp ejtődött az emlékek nyomán. A találkozó sikerült, … mert együtt lenni jó!.
Horváth Balázs István

Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete Kecskemét - Toborzónap Kecskeméten

2016.04.27 10:37

„ A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti Irodájának szervezésében színvonalas toborzónap megszervezésére került sor április 26.-án.
A sokszínű, több órás rendezvényen az egyéb programok mellett az I. Világháborúban elesett katonák tiszteletére felállított Emlékműnél koszorúk elhelyezésére került sor.
Koszorút helyeztek el a Megyei Közgyűlés, Kecskemét MJV, a Kecskeméten települt katonai alakulatok, a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete, valamint a Veterán Repülők szervezetének vezetői és képviselői.
Ezt követően izgalommal várták és nagy tapssal fogadták a rendezvényen megjelent érdeklődők, -gyerekek és felnőttek-a 2016 kilométeres váltófutáson résztvevő sportolók érkezését.”


Kecskemét, 2016. április 27.

Csóka Tamás ny. ezredes
elnök

Koppány Zoltán - 25 éves évforduló

2016.03.21 12:19

Meghitt, úgymond családi hangulatú ünnepség keretében került sor a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Somogy Megyei Egyesület 25 éves ünnepélyes megemlékezésére.
Rendezvényünket megtisztelték:
Witzmann Mihály országgyűlési képviselő
Lázár-Takács Katalin úrhölgy Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatala Főigazgatója
Hornyák Erika alezredes úrhölgy
Horváth Jenő őrnagy, 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Parancsnoka
Csicsai László Kereki község polgármestere
Pataki Sándor Taszár község polgármestere
Mészáros Károly százados, 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központ munkatársa
Csomós Lajos nyá. vezérőrnagy, BEOSZ alelnöke
Pásztor István nyá. ezredes, BEOSZ Dél-dunántúli régió elnöke
Pető László nyá. alezredes, Noszlopy Gáspár Nyugállományú Klub elnöke
Kiss Dezső nyá. alezredes

Program:
Elnöki köszöntő
Kaposvár Helyőrségi Zenekar műsora Major András százados (zenekar vezető)
Gregus Anikó előadó művész sláger és operett műsora
Elismerések átadása a HM és a BEOSZ részéről
Szalagok kötése a egyesület zászlajára
Egyesületi hölgytagjaink köszöntése majd tánc és szórakozás tartott a rendezvény zárásáig.

Horváth BalázsIstván - horvath.balazsistvan@gmail.com

2016.02.09 07:13

Negyven esztendő a közösség szolgálatában I.

Jeles eseménye volt a 2016.02.05-i ünnepi közgyűlés a Honvéd Nyugdíjas Klub, életében. Több mint egy emberöltővel ezelőtt alakult meg Szabadszálláson az egyesület elődszervezete, és az óta teszi a dolgát tagjai és más, a tagokkal sorsközösségben élők érdekében. A vendégek fogadását követően, tíz órakor a Himnusz közös éneklésével vette kezdetét a rendezvény.

A megjelentek narrátori köszöntése után Farkas Zoltán, az egyesület elnöke tekintett vissza a négy évtizedes múltra. Köszöntötte az ünneplőket dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás Város polgármestere, Szabó József ezredes, a HVK Személyzeti Csoportfőnökség humánszolgálati osztályvezetője, Kálmán László alezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokhelyettese, Kelemen József ny. altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke és dr. Kovács György ny. mk. ezredes, a BEOSZ Dél-alföldi Régió elnöke.

Szabó ezredes úr köszöntőjét dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök egyesületünk születésnapjára írt személyes köszöntőlevele és elismerő oklevele ismertetésével és átadásával kezdte.

Kálmán alezredes úr személyes köszöntőjén túl átadta részünkre Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokának az ünnepi alkalomra szóló, elismerő emlékplakettjét is.

A közgyűlést vezető Horváth Balázs kiemelte, hogy a katonák, katonai szervezetek részére milyen fontos tárgyi szimbólum a becsület és a dicsőség jelképe: a csapatzászló, csakúgy, mint a Honvéd Nyugdíjas Klub életében a Szabadszállás Város Önkormányzata által 2006-ban adományozott egyesületi zászló. Kosztolányi Dezső szavait idézte, aki így szólt versében a zászlóról.

Csak bot és vászon,
de nem bot és vászon,
hanem zászló.

Mindig beszél.
Mindig lobog.
Mindig lázas.
Mindig önkívületben van
az utca fölött,
föllengő magasan,
egész az égben,
s hirdet valamit
rajongva.
Ha már megszokták és rá se figyelnek,
ha alszanak is,
éjjel és nappal,
úgy, hogy egészen lesoványodott,
s áll, mint egy vézna, apostoli szónok
a háztető ormán,
egyedül,
birkózva a csönddel és a viharral,
haszontalanul és egyre fönségesebben,
lobog, beszél.

Lelkem, te is, te is –
ne bot és vászon –
légy zászló.

A verses bevezetést követően a társ egyesületek zászlószalag elismerést adtak át. Szalagot kötött az egyesület zászlójára a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a BEOSZ Dél-Alföldi Régió, valamint a Békéscsabáról, Csongrádról, Jánoshalmáról, Kalocsáról, Kecskemétről, Kiskőrösről, Kiskunfélegyházáról, Kiskunhalasról, Orosházáról, Szegedről, Szentesről érkezett egyesületi vezetők.

Horváth Balázs István

Horváth BalázsIstván - horvath.balazsistvan@gmail.com

2016.02.09 07:12

Negyven esztendő a közösség szolgálatában II


Az egyesület eddigi létezése, élete során sokan hozzájárultak ahhoz, hogy megszülethessen, hogy működjön és fennmaradjon, hogy hozzájáruljon tagjai közösségi létéhez, hogy részese legyen Szabadszállás város közéletének. A végzett munka köszöneteként elismerést adott át
• dr. Báldy Zoltán polgármester Farkas Zoltán és Búza Vince részére
• Kelemen József ny. altábornagy, BEOSZ elnök Kristóf Károlyné, Mádi Sándorné és Elekes Sándor részére.
• dr. Kovács György ny. mk. ezredes, BEOSZ DAR elnök Bencze Péterné, Tóth Ernőné és Spaics József részére.
 Deli József ny. ezredes, DAR tiszteletbeli elnök Gáspár Ferencné részére
• Farkas Zoltán ny. alezredes, klubelnök Bencze Péterné, Csereklei Kálmán, Dani Gábor, Debreczeni Béláné, Dóra Tibor, Elekes Sándor, Erhardt Ferenc, Finta Imre, Finta Imréné, Gáspár Ferencné, Halasi Ferencné, Illés János, Illés Jánosné, Kovács Antalné, Kristóf Károlyné, Kupeczik Pál, Mádi Sándorné, Markó Lászlóné, Marosi Gyuláné, Nagy Dezsőné, Pozsár Antal, Pozsár Antalné, Tóth Sándorné, Udvarnoki János és Veres Gyula részére.

Az elismerések átadása után a protokoll eseményeket ünnepi műsor követte. Gregus Anikó énekesnő és zenész társa műsorában sokak által ismert, kedvelt dallamok hangoztak el többször is a közönség bevonásával.

A rendezvényt ünnepi ebéd és baráti beszélgetés zárta.

Természetesen nem lehet teljes egy beszámoló a köszönetnyilvánítás nélkül. Köszönjük az egyesület tevékenységét befogadással, pénzbeli, anyagi vagy eszközös, illetve személyes közreműködői támogatással segítők mindennemű részvételét:
• a Honvéd Vezérkar főnökének,
• a Magyar Honvédség különböző alakulatainak,
• az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságnak,
• a HKNYP 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársainak,
• dr. Báldy Zoltán polgármesternek, Szabadszállás Város Képviselő Testületének és Polgármesteri Hivatalának,
• Bugyi Andrásnénak és a Szabadszállási ÁMK József Attila Közösségi Ház Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársainak,
• a Petőfi Sándor Általános Iskola tanárainak, diákjainak,
• a Református Egyházközségnek, a Katolikus Egyházközségnek,
• a Szabadszállás Ipari és Technológiai Park Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság munkatársainak,
• a Szabadszállás Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tagjainak,
• a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének,
• a BEOSZ Dél-alföldi Régiónak,
• a Szabadszállás Jövőjéért Egyesületnek,
• a Nőszirmok klubnak,
• a szabadszállási vállalkozásoknak, vezetőiknek mint Bírkás Menyhért: Bírkás Bor- és Pálinkaház, Csomák László: CSO-KER Kft., Darabos József: Zero Feeling Kft., Szabó Sándor: Szabó-Hús Kft., Szabó Imre: Zöld Ász Fogadó, Étterem, Szalontai Bálint: Szalabusz Kft., Szívós László, Szőke Péter: SzP Kiskun Kft., Tóth János: Tóth Automix Kft., Varga István: Joker Market Kft., vezetőinek és munkatársainak.

Horváth Balázs István