Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ülésezett az MH Szociálpolitikai Közalapítvány kuratóriuma

2017.07.06

2017. július 06-án ülésezett az MH Szociálpolitikai Közalapítvány kuratóriuma és a felkérésnek eleget téve ez alkalommal is részt vettem az ülésen. A Kuratórium határozatképességének megállapítását követően Gyuris Mihály a Kuratórium titkára beszámolt a gyermektáboroztatás eddigi tapasztalatiról. Elmondta, hogy az ellátással, az elhelyezéssel és a programokkal kapcsolatos visszajelzések jók, de az elsődleges tapasztalat az, hogy a továbbiakban a turnusok feltöltése érdekében hosszabb szervezési időszakra lesz szükség, illetve a korosztály bővítésén is lehet gondolkodni.
Ezt követően került sor az előkészített kérelmek tárgyalására. Ez alkalommal a HM gondoskodási körébe tartozó személyek – nyugállományúak, hozzátartozók, szolgálati kötelmekkel összefüggő balesetet szenvedettek –, közel 143 fő, kérelme került előterjesztésre. Továbbra is látszik, hogy a kérelmezők esetében főleg a hiteltartozások és a növekvő gyógyszer költségek okoznak napi szintű megélhetési gondokat, de nem ritka az egyszeri jelentősebb kiadással járó élethelyzet problémája sem. Talán külön érdemes odafigyelni arra is, hogy a kérelmezők között megjelentek olyan idősotthonban élő személyek is, akik számára a bent tartózkodási költségek havi rendszerességgel történő megfizetése okoz gondot. A kérelmek kapcsán ugyancsak fontosnak tartom kiemelni, hogy a Kuratórium döntését közel 100 fő esetében szóbeli kiegészítéssel hozta meg, ennek egyik oka, hogy az egy főre eső összeghatárt meghaladó jövedelmek esetén a kérelmek egyedi elbírálással kerülnek tárgyalásra. Elmondható, hogy a Kuratóriumi tagok szociális érzékenységét bizonyítja, hogy szinte valamennyi esetben pozitív döntés született, sőt gyakran éltek az emelt összeg odaítélésének lehetőségével is.
Most is, mint minden ülés után szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a tagság kapjon minél nagyobb körben tájékoztatást a segélyezés lehetőségéről, de ne csak rájuk gondoljunk, hanem keressük és biztassuk a környezetünkben élőket is. Azon tagszervezeteknél ahol ezt Megállapodási Szerződés már lehetővé teszi törekedni kell az érdekvédelmi szervekkel való együttműködésre.

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrgy.