Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tájékoztató az Idősügyi Munkacsoport üléséről - 2016. 11. 22.

2016.11.22

Tájékoztatás

a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport 2016. nov. 22-ei üléséről

Az ülést – a parlamenti államtitkár távollétében és megbízásából – Szabó József ezredes (HVK SZÜCSF, humánszolgálati osztályvezető) a Honvédelmi Idősügyi Munkabizottság titkára vezette le, a jegyzőkönyvet Bakó Adrienn alezredes vezette. Az értekezletet jelenlétével megtisztelte Lázár-Takács Katalin kormánytisztviselő, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Felügyelő főosztályvezető.

A tájékoztatók sorát Dr. Hegedűs János ezredes, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, társadalmi kapcsolatok és hadisírgondozó osztályvezetője kezdte. Előadása címe A MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság céljai és feladatai a katonai igazgatás és a társadalmi kapcsolatok vonatkozásában. Az elérendő célként megfogalmazottak, szinte teljesen egybeesnek a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége célkitűzéseivel. („Elérendő cél: A Magyar Honvédség társadalmi elismertségének, láthatóságának erősítése, a honvédelmi nevelés, a toborzás, a hagyományápolás és a hadisírgondozás szervezése, a létrejövő ÖTT rendszer és a Honvédelmi Sportszövetség megalakításának támogatása”).

Ezt követte Mák András alezredes (HVK SZÜCSF, Katonai Igazgatási és Toborzó osztályvezető) előadása Önkéntes Tartalékos Rendszer jövője címmel. Bepillantást nyerhettünk a területi elv alapján kialakításra kerülő tartalékos rendszer elképzeléseibe. Ismét terítékre került az önkéntes műveleti tartalékosok helyzete, ami az új rendszer függvényében biztos változáson fog átmenni. Az akkori törvénymódosítások során lesz mód a felmerült problémák orvoslására is. Jelenleg is folyik az elmúlt három év tapasztalatainak monitoring vizsgálata.

Piros Ottó ezredes a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ parancsnoka tartott előadást az intézmény felújításának helyzetéről, a folyamatban lévő és a jövő beruházásainak állapotáról. Kitért a beléptetési rendszer tapasztalataira is. Az azért, hogy az igényjogosultak részére megfelelő körülmények között magas színvonalú szolgáltatásokat tudjanak biztosítani tette szükségessé a beléptetési rendszer változtatását. A 2016. évi tapasztalatok alapján megszüntetésre nem kerül a kialakított rendszer, viszont az árakban lényeges kedvezményekkel vehetik igénybe az üdülő szolgáltatásait „az igényjogosultak, nem igényjogosult hozzátartozói” is. Így a napijegy árak az alábbiak szerint alakulnak 2017-ben:

          Megnevezés                                                         BELÉPŐK (napijegy)

          Felnőtt                                                                          1.000,- Ft

         Gyerek (3-18 éves korig), diák és nyugdíjas belépő        500,- Ft

         Belépő 18 óra után                                                           300,- Ft

Kocsi László alezredes (HVK SZÜCSF Humánszolgálati Osztály, kiemelt főtiszt) tájékoztatót adott a „Magyar Honvédség rekreációs tevékenységének aktuális kérdései” címmel. Lényeges információ, hogy ismét megnyitja kapuit az igényjogosultak részére az 5. sz. KORK (Buják) és az Erdőbényén működő Erdőfénye Kastélyszálló 7. sz. KORK. Vendégek fogadása: 2017. március 01-jétől. Ugyancsak lényeges információ, módosítás alatt áll a kondicionáló-kiképzési, valamint a katonai kiképzési és oktatási célú rendezvényekről, továbbá a regeneráló pihenés és a rekreáció rendjéről szóló 13/2013. (VIII. 21.) HM rendelet.

Szabó József ezredes aktuális kérdésekről tájékoztatta a megjelenteket. Megtudhattuk, hogy a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány alapító okirata módosításra kerül, ezzel 2500 érintett katonaözvegy számára nyílik meg a segélyezés lehetősége. Felhívta a figyelmet, hogy a segélykérő nyomtatványon szinte hiába szerepel a lehetőség a társadalmi szervezetek részére a javaslattételre, ezzel a lehetőséggel elenyésző számban élnek a szervezetek.

Az értekezlet konstruktív légkörben zajlott le, mely lehetőséget biztosított a felvetett kérdések, észrevételek megbeszélésére és félhatkor fejeződött be.

 

Dr. Honfi Attila nyá. ezredes

BEOSZ szociális és idősügyi ügyvivő