Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tájékoztató a HÉF 2017. I. negyedévi üléséről

2017.02.23

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum 2017. február 23-án tartotta ez évi első ülését. A munkaadói oldalt Vargha Tamás HM politikai államtitkár, miniszterhelyettes vezette és a napirendi témák szakterületeinek vezető voltak jelen. A munkavállalói oldalon a BEOSZ képviseletében ez alkalommal Sztanó Zsuzsanna nyá. őrgy. alelnök vett részt a megbeszélésen.
Vargha Tamás megnyitó szavai után Dr. Kádár Pál dandártábornok levezető elnök - a tőle megszokott felkészültséggel – vezette az ülést. Az érdemi munka során a munkavállalói oldal képviselői előterjesztést hallgattak meg az üdültetés rendszeréről, a 2016. évi tapasztalatokról, továbbá a határ menti szolgálatot teljesítők részére biztosított üdültetésről. Az előterjesztésből megtudhattuk azt is, hogy 2017-ben az MH Szociálpolitikai Közalapítvánnyal együttműködve mintegy 500-600 gyermek számára gyereküdültetési lehetőség nyílik Balatonakarattyán. Ugyancsak előterjesztés hangzott el a 2017. évi közalkalmazotti illetményfejlesztésről és az egyes – egészségügyi és pedagógusi – szakterületeket érintő 2016. évi bérfejlesztésekről.
A napirend kapcsán Varga István a HODOSZ elnöke – aki ez alkalommal a munkavállalói oldal ügyvivője volt – hozzászólásában részletesen foglakozott a közalkalmazotti állománynál felmerülő problémákkal és felvetette azokat a gondokat is, amik a több éve elmaradó (és hiányolt) bérrendezés következményeként alakultak ki az állománynál. Külön is felhívta figyelmet a „bértorlódás” jelenségére, ami a minimálbér és bérminimum emelkedésével a már több éve dolgozókkal szemben okoz bérfeszültséget.
Önálló napirendként, de a bérezés témájához szorosan kapcsolódott az MH EK parancsnokának tájékoztatója a csapatoknál szolgálatot teljesítő katonaorvosok és szakápolók illetményének alakulásáról.

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrgy