Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megbeszélés, tanácskozás, érdekegyeztetés

2019.10.30

Az eredményes érdekvédelmi munka hátterében mindig sokrétű, olykor hosszú időt igénylő előkészítő folyamatok zajlanak. A Szövetség vezetése egyik kiemelt feladatának tekinti az előkészítői, kidolgozói munkában való részvételt, majd szükség szerint a megvalósulás támogatását. Az elmúlt napokban három olyan esemény zajlott, melyek az érdekvédelmi feladatokhoz szorosan kapcsolódnak.

Október 29-én az Operatív Elnökség tagjai közös megbeszélést tartottak a Bajtársainkért Alapítvány Kuratóriumának tagjaival. A megbeszélés egyik témája a Kuratórium új tagjainak és az Alapítvány közhasznúságának bírósági bejegyzésével kapcsolatos tájékoztatás volt. A továbbiakban szóba került az Alapítvány támogatási rendszere és ezzel összefüggésben az év végi várható feladatok kidolgozása. (Képgaléria: 1-2. kép.)

Október 30-án a Tanácsadó Testület (TT) tartotta meg soros ülését, melynek egyik napirendjén szerepelt MH Idősügyi Stratégiájának egyesületi szinten való megjelenésének vizsgálata, az eddigi tapasztalatok összegzése, az ezzel kapcsolatos javaslatok megfogalmazása. A testületi ülésre meghívást kapott az operatív elnökség, amelyet Vilner Péter nyá. ezredes és Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy képviseltek. Az TT részéről a téma előterjesztője Csomós Lajos nyá. vezérőrnagy volt, majd az elhangzottak után hozzászólásokra került sor. Először Erdős László nyá. ezredes, a TT tagja történelmi áttekintést nyújtott az idősügyi stratégia korábbi és jelenlegi létrejöttéről, emlékeztetve a jelenlévőket a kialakításban és az előkészítő munkálatokban a Szövetség meghatározó szerepére. Vilner Péter nyá. ezredes hozzászólásában az elnökség nevében üdvözölte a TT e téma kapcsán megnyilvánuló elemző és javaslettevő szerepét, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi stratégia kialakításban is jelentős szerepet játszott a Szövetség, hatályba lépést követően azonnal tájékoztatták a tagszervezeteket, megküldve részükre a stratégia elfogadott változatát. Hangsúlyozta azt is, hogy a stratégiában foglaltak és az ezt támogató ütemterv elsősorban a tagszervezetek szintjén tud érvényesülni, hisz a legfontosabb cél megismerni az embert, őszintén feltárni a problémákat, önzetlen segítséget nyújtani, és ez vezérli tagszervezeteket is. Szabó József ezredes, a TT tagja, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Személyzeti Csoportfőnökség humánszolgálati főnöke hozzászólásában kiemelte, hogy a stratégia végrehajtását támogató ütemtervben foglalt feladatok teljesítését időközönként a felelős szervezetektől számon fogják kérni. Homola Csaba nyá. dandártábornok, a TT tagja szintén az emberi tényező szerpét emelte ki, hangsúlyozva a szociális gondoskodás fontosságát, jó példaként említve a Balassi Bálint Bajtársi Egyesületnél kialakított monitoring tevékenység végrehajtását. A szövetség elnöksége jelenlévő képviselői megköszönték a TT értékes tevékenységét, és egyértelműen kifejezték, hogy a megfogalmazott javaslatokat figyelembe véve folytatják a stratégiával kapcsolatos további feladataik teljesítését. (Képgaléria: 3-9. kép.)

Ugyancsak október 30-án került sor a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum III. negyedévi ülésére. A munkaadói oldalon Erdélyi Lajos HM humánpolitikai helyettes államtitkár mellett a HM tárca és a Magyar Honvédség Parancsnokság vezetői, képviselői foglaltak helyet. A munkavállalói oldalon a HOSZ és a HODOSZ vezetői mellett, a BEOSZ képviseletében a Szövetség elnöke, Hazuga Károly nyá. altábornagy volt jelen. Az előzetesen meghirdetett napirend alapján tájékoztató hangzott el a ruházati ellátás helyzetéről, a lakásügyek és lakhatási támogatások 2019. évi alakulásáról, a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény bevezetésével kapcsolatban, valamint a 2019. évi béren kívüli juttatások megvalósulásáról. (Képgaléria: 10-21. kép.)

Vilner Péter nyá. ezredes
Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy

 

A mappában található képek előnézete Megbeszélés, tanácskozás, érdekegyeztetés