Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ismét ülésezett a HÉF

2021.06.10

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) június 10-én tartotta II. negyedévi ülését, amely az első volt ebben az évben. Ugyan még a maszkot viselni kellett, de a hangulaton már érezhető volt a rendszabályok könnyítésének hatása. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét (BEOSZ) az értekezleten Hazuga Károly ny. altábornagy, elnök és Bagi László ny. ezredes, érdekképviseleti ügyvivő képviselte.

hef_210610_01.jpg

Az ülésen kilenc napirendi pont megbeszélését tervezték, amelyből az ötödik „A tisztképzés átalakításának helyzete és az altisztképzés változásának („Acél Kocka”) bemutatása” című a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály kérésére, a IV. negyedéves ülésen kerül beterjesztésre.
Szűcs Lóránd dandártábornok, a HM Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztály főosztályvezetője, levezető elnök köszöntötte a megjelenteket. A honvédelmi minisztériumot Szabó István honvédelmi államtitkár (HM HOÁT) képviselte, aki megnyitójában tájékoztatta a jelenlévőket, hogy dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy Magyar Honvédség parancsnokává történő kinevezését követően a humánpolitikáért felelős helyettes államtitkári feladatokat a HM HOÁT látja el.
Napirend előtti felszólalásban a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke, Czövek János, egy felmérésükre hivatkozva elmondta, hogy a COVID-dal kapcsolatos intézkedésekkel a Magyar Honvédségen belül, a katonák elégedettek. Olyan információk jutottak el hozzájuk, hogy június 15-e után a beléptetés oltási igazolványhoz lesz kötve. Támogatják, hogy június végéig lecsökkentésre kerüljön a rendkívüli feladatokban résztvevők (hátárvédelmi, közös járőrözés a rendőrökkel és a kórházi feladatok) létszáma. Az újonnan bevonult katonák közül még sokan nem rendelkeznek oltással. A HOSZ egyértelműen támogatja, hogy minél többen oltassák be magukat. Reagálásként elhangzott, hogy a honvédség átoltottsága közel 80 %, ami meghaladja az országos átlagot, van elég vakcina, és az újonnan bevonultakat is be tudják oltani, de természetesen önkéntes alapon.

hef_210610_02.jpg

Az első napirendi pontban Győri Péter ezredes, a HM Humánpolitikai Főosztály (HM HF) vezetője a vásárlási kedvezményekről azt mondta, hogy egyre több cég és vállalkozó jelentkezik, hogy felajánlják termékeikre és szolgáltatásaikra a kedvezményeket a katonák számára. Rövidített eljárást dolgoztak ki ezek lebonyolítása érdekében. Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (HODOSZ) elnöke szerint nagyon jók a kedvezmények, de jó lenne elektronikai cikkekre, háztartási gépekre és bútorvásárlásra is kiterjeszteni. A dolgozók még mindig nem rendelkeznek honvédségi igazolvánnyal, így az alakulatok által kiállított igazolással tudják igénybe venni a kedvezményeket.
A második napirendi ponttal, a Hjt változtatásával kapcsolatban még vezetői döntésekre várnak és csak utána lehet érdemben dolgozni. A HOSZ elnöke azt kérte, hogy a Hjt. mindenkinek feleljen meg, és szeretnék abban látni a munkavállalói oldal véleményét is.
A harmadik napirendi ponttal kapcsolatban a HM Hatósági Főosztály részéről, Rávai Attila ezredes, a Munkafelügyeleti és Sugárvédelmi Hatósági Osztály vezetője elmondta, hogy a COVID komplex kihívás és feladat volt a HM számára, de a biztonságos munkavégzés feltételeit biztosították, a távolságtartás, az izoláció és a „home office” eljárások bevezetésével. A HOSZ elnöke újra felvetette, hogy ismereteik szerint előfordult, hogy oltás nélkül nem engedtek be a munkahelyre katonákat. A HM képviselője hangsúlyozta, hogy a kormányzati politikának megfelelően nincs kényszerítés az oltásra, az továbbra is önkéntes. Olyan azonban nem fordulhat elő, hogy katonát nem engednek be a laktanyába, mert nincs oltása.
A negyedik napirendi pontban a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály részéről Almási László alezredes, osztályvezető a Honvéd Kadét Programról (HKP) villantott fel néhány tényt és adatot. A program három szinten valósul meg, ahol az első szint 75 iskolában van jelen. A második szintet csak 3 év eltelte után lehet elérni. Ilyen jelenleg 10 helyen van. A harmadik szint a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium. A cél a 200 partneriskola elérése.
A hatodik napirendi pontban Szabó József ezredes, a MHP Személyzeti Csoportfőnökség Humán Szolgálati főnöke elmondta, hogy első körben több milliárdos javaslat körvonalazódott a bér- és béren kívüli juttatásokra, valamint a szociális ellátások területére, amelynek csak egy része fog megvalósulni. A jelentős méretű költségvetés ellenére sincs pénz mindenre. A missziós deviza ellátmányok bizonyos mértékű emelése, a családtámogatás és a bérletek teljes mértékű térítése azonban biztosított.
A HODOSZ elnöke megemlítette, hogy honvédelmi dolgozók közül a bérlettérítés nem mindenkit fog érinteni. A Szépkártya 200 ezer forintos keretét javasolja emelni, amellyel a HOSZ elnöke is egytértetett, mértékét duplájára javasolta.

hef_210610_03.jpg

Ezt követően Szabó ezredes az üdültetéssel kapcsolatban megemlítette, hogy a Magyar Honvédség parancsnoka 20 üdülési kvótát felajánlott az MH Egészségügy Központ (MH EK) állománya részére az előszezon első turnusában. Egyedül a mátraházai KORK lesz továbbra is izolációs vagy egyéb védekezéssel kapcsolatos feladatokra fenntartva, a többi igénybe vehető a rekreációs célokra is és a rekreációs árak is a régiek maradnak. Szendrei Zoltán a HOSZ alelnöke azt javasolta, hogy akik nincsenek beoltva, azok mehessenek negatív teszttel az üdülőkbe.
Az utolsó napirendi pontnál Dr. Sticz László vezérőrnagy, a MHP haderőtervezési csoportfőnöke elmondta, hogy az MHP Székesfehérvárra történő leköltözése időarányosan folyik. A szerződések megkötésre kerültek és a kivitelezési munkálatok megkezdődnek. A lényeg, hogy ebben az évben a parancsnokság leköltözik. A személyzeti csoportfőnökségnek igen nagy munkája volt abban, hogy mindenki értse és elfogadja a helyzetet. Nagyon fontos, hogy az állománnyal empatikusnak kell lenni hiszen a legtöbb mögött egy család áll és az ő életüket nagyban befolyásolja ez a költözés.
Szűcs Lóránd dandártábornok mielőtt bezárta az ülést tájékoztatta a munkavállalói oldalt, hogy ezentúl a civil szervezetekkel a HM Társadalmi Kapcsolatok és Életpályamenedzsment Főosztály tartja majd a kapcsolatot.

Bagi László ny. ezredes
érdekképviseleti ügyvivő
fotó: honvedelem.hu