Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

HÉF ülés, 2017. 05. 30.

2017.05.30

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum második negyedéves ülése május 30-án került megtartásra. Az ülésen a honvédelmi minisztert Vargha Tamás parlamenti államtitkár miniszter helyettes, a Vezérkari Főnököt Zsiga Tamás ezredes a HVK személyzeti csoportfőnöke képviselte. Az ülést dr. Kádár Pál dandártábornok elnökölte. A BEOSZ részéről Hazuga Károly nyá. altábornagy, elnök és Galló István nyá. ezredes, érdekvédelmi ügyvivő volt jelen. A munkavállalói oldal ügyvivője Czövek János a HOSZ elnöke volt.
Az ülés résztvevőit Varga Tamás államtitkár köszöntötte. Bevezetőjében többek között szólt a közelmúltban megtartott NATO értekezletről, kiemelte a 2%-os GDP arányos költségvetési vállalást, melyet 2024-re kívánunk elérni. A 2018-as költségvetés kapcsán elmondta, hogy a tárca szintű költségvetési növekedés meghaladja a 73 milliárd forintot, ami egy egészséges 20-21%-os fejlesztési arányt tesz lehetővé a honvédségnél.
Az ülés napirend előtti felszólalással kezdődött. A HODOSZ a tárca – közalkalmazottakat és gazdasági társaságok munkavállalóit érintő – bérfejlesztési tervéről kérdezett, melyre a költségvetés helyzetétől függően kerülhet sor.
Az első napirend keretében a HOSZ és HODOSZ kezdeményezésére általános munkavédelmi tájékoztató hangzott el, melyben bemutatták a jelenlegi helyzetet és a feladatokat.
A második napirend keretében mindhárom szervezet kérésére a Honvéd Egészségpénztár károsultjai kártalanításának helyzete került bemutatásra. Az igényeket 2020 január 31-ig lehet benyújtani, az eddig benyújtott 12000 kérelemből már 11000 elbírálásra került, és mintegy 1 Mrd Ft összeget kifizettek a kérelmezőknek. Megerősítették: az önkéntes tartalékosok is igényjogosultak. A nyugállományúak helyzetét tárgyaló napirendnél – de szorosan ide tartozik a téma – a BEOSZ elnöke kérte, hogy kerüljön megvizsgálásra a nyugállományú katonák kártalanításának lehetősége.
A HOSZ kezdeményezte a nőtlen szállók helyzetének felülvizsgálatát. A tárca képviselője elmondta, két szállót sikerült felújítani, a további felújítások lehetősége a költségvetéstől függ, összege elérheti a milliárdos nagyságrendet.
Az egyenruházati ellátás helyzetének bemutatása kapcsán elsősorban az új gyakorló öltözetről, illetve az önkéntes területvédelmi tartalékos állomány ellátásának ütemezéséről esett szó.
A BEOSZ és a HOSZ javasolta a katonai életpálya modell, a három pillér helyzetének a megtárgyalását, melyek I. az előmeneteli és illetményrendszer, II. a lakhatás-támogatási rendszer, III. a honvédelmi egészségkárosodási ellátás. A lakhatás-támogatás kapcsán a BEOSZ elnöke kérte az önhibájukon kívül eladósodott, a kilakoltatás rémével fenyegetettek helyzetének méltányos megoldását. A honvédelmi egészségkárosodási ellátás új elem, mely 2017. január 1-jétől került bevezetésre. Célja a szolgálati kötelmekkel összefüggő és a szolgálati kötelmekkel nem összefüggő, de önhibáján kívüli okból bekövetkezett betegségek, balesetek miatt kialakult élethelyzet hatékony kezelése.
A BEOSZ kezdeményezte a nyugállományúak helyzetének áttekintését. Ennek keretében bemutatták a nyugállományú katonák létszámának csökkenő tendenciáját, melynek oka a 65 évre megemelt nyugdíj korhatár és az a tény, hogy évente 6-700 bajtársunktól kell végső búcsút vennünk. Kiemelték, hogy a Honvédség a kegyeleti gondoskodásban a hozzátartozók részére anyagi és erkölcsi segítséget nyújt.
A szociális gondoskodási körbe tartozók segélyezésére fordított összeg nő, és az elmúlt évben már meghaladta a 30 millió Ft-ot.
A segítség egy sajátos formája a nyugdíjasotthoni elhelyezéshez való anyagi hozzájárulás, mely lehetőséggel csak kevesen élnek.
Lehetőség van kedvezményes étkezésre, kiegészítő egyenruházati ellátásra, lakhatási támogatás igénybevételére, a Honvédség egészségügyi intézményeinek igénybevételére, rekreációra (üdülés), elismerések adományozására.
A szociális gondoskodásnak jogszabályi és szervezeti feltételei biztosítottak.
Javaslat hangzott el a minimálbér 18-szorosáig terjedő bérkorlátozás megszüntetésére. Válaszként elhangzott a téma napirenden van, de más minisztériumok úgy tűnik másban látják a megoldást.
A HÉF-en szerzett tapasztalatok alapján javasolni fogjuk a téma részleteiben történő megvitatását az Idősügyi Munkacsoport ülésén.

Galló István

 

A mappában található képek előnézete HÉF ülés, 2017. 05. 30.