Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az MH Szociálpolitikai Közalapítvány kuratóriumának üléséről

2016.04.05

Sajnos az utóbbi években egyre többen kerülnek olyan élethelyzetbe, melynek önerőből történő megoldása gyakran akadályokba ütközik. Éppen ezért a BEOSZ Honlapján valamint a Bajtársi Hírlevélben időről-időre igyekszünk tájékoztatást nyújtani a lehetőségekről, illetve a segélyezési kérdések aktualitásáról. Ilyen aktualitásnak tekinthető a MH Szociálpolitikai Közalapítvány kuratóriumának legutóbbi – 2016. április 05-én megtartott – ülése, melyre a BEOSZ, HODOSZ, HOSZ, HOKOSZ képviselői is meghívást kaptak. A napirendi pontok között a beszámolók megvitatása mellett a beérkezett segély kérelmek elbírálása is szerepelt.

Ez alkalommal több mint 240 – aktívállományú illetve a HM gondoskodási körébe tartozó – személy kérelmét tárgyalták. Azon esetekben ahol valamennyi feltétel teljesült a kérelmek kivétel nélkül kedvező elbírálást nyertek, sőt több személy esetében a kuratórium tagjai a tervezett összeghez képest további kiegészítésre is javaslatot tettek. Azon kérelmek esetében ahol az egy főre eső jövedelem meghaladta a feltételek szerinti összeghatárt szóbeli elterjesztés során került sor az elbírálásra. Az elterjesztések után a kérelmek jelentős részénél javasolták a segély megítélését. Természetesen igen nehéz összehasonlítani különböző élethelyzeteket, de kuratórium tagjai kellő körültekintéssel tették mérlegre az indokokat. Sajnos volt néhány kérelem, amivel érdemben azért nem tudtak foglalkozni, mert az nem megfelelő módon került felterjesztésre illetve a kiegészítésként kért okmányok határidőre nem érkeztek meg.

Az ülésen elhangzott továbbá, hogy a Közalapítvány kiemelt céljai között szerepel, hogy minél nagyobb körben értesüljenek és éljenek a segélyezés lehetőségével mindazok, akiknek az élethelyzete ezt indokolttá teszi. A HM által biztosított céltámogatás összege az előző évi maradvánnyal is kiegészülve 2016-ban meghaladja a 65 millió forintot. Ahhoz, hogy a támogatás rendszere elérje valóságos célját a HM és MH szervek összehangolt munkája mellett természetesen kiemelt fontosságú mindazok munkája, akiknek közvetlen módja van eljuttatni az információkat az érintettek számára. A katonai szervezeteknél különösen a humán szolgálatok szakembereinek munkájára számítanak, míg a gondoskodási körbe tartozok esetében a nyugdíjasklubok vagy szervezetek aktivistáira, akik vállalják a szociális munkának ezt sokszor nehéz feladatát.

Sztanó Zsuzsanna ny. őrgy.