Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Aláírták a 2017. évi juttatásokról szóló megállapodást

2016.12.02

A honvédelmi tárca és a három nagy honvédségi érdekképviseleti szervezet közötti megállapodást írtak alá december 2-án, pénteken a Honvédelmi Minisztériumban a 2017. évre szóló juttatásokról.
Dr. Simicskó István miniszter elmondta, hogy minden évben folyik egyeztetés az illetményekről a minisztérium és a honvédségi érdekképviseletek szereplői között, de az idei bérmegállapodást különösen komoly tárgyalássorozat előzte meg.
A minden fél részéről sikeresnek értékelt bérmegállapodás tartalmazza a 2015-ben megkezdett bérfejlesztés folytatását is. Akkor első lépésben 30 százalékkal emelték a katonák keresetét, idén januártól 2019 januárjáig pedig 5-5 százalékkal növeli a tárca az illetményt, így a következő esztendő elejétől ismét nagyobb bérezést kapnak az érintettek. A legénységi állomány bérének idei növelése során az érettségivel rendelkezők esetében bruttó 166 000 Ft-ról 220 000 forintra növelték az alapbért. Idén decemberben a Honvédelmi Minisztérium maradványkeretéből a Magyar Honvédség állományának valamennyi tagja fejenként 42 ezer forintnyi juttatásban részesül, utalvány formájában.
A most megkötött megállapodást a tárca képviseletében a honvédelmi miniszter, az érdekképviseletek részéről pedig Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, valamint Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke írta alá.
Az eseményről hírt adott a honvedelem.hu és a Honvédszakszervezet honlapja .