Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A HÉF 2018. évi záró ülése

2018.12.17

A karácsonyi ünnepekhez közeledve megtartotta ez évi utolsó, záró ülését a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF).
A fórum napirendjén egyetlen téma szerepelt, a 2019. évi munkaterv kidolgozása, megvitatása. Az ülés kezdetekor Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, a munkavállalói oldal képviseletében megköszönte a tárca korrekt, nyílt és konstruktív együttműködését a HM tárca személyi állományának 2019. évi illetményéről és egyes illetményen kívüli juttatásairól szóló megállapodás létrejöttében.
A korábban bekért napirendi javaslatokat dr. Molnár Ferenc ezredes a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály vezetője, mint az ülés levezető elnöke ismertette, aki bevezetőjében köszöntötte a munkavállalói (HOSZ, HODOSZ, BEOSZ) és a munkaadói oldal képviselőit, valamint Erdélyi Lajost, humánpolitikáért felelős helyettes államtitkárt.
A napirend megtárgyalásának elején a levezető elnök részéről az is elhangzott, hogy az elmúlt évek hagyományaival szakítva nemcsak a munkavállalói oldal tett javaslatot a negyedévi ülések napirendjeire, hanem a munkaadói oldaltól is várták ezeket, amelyeket az előzetes elképzelés már tartalmazott.
Néhány tervezett napirend esetében felmerülő vitás kérdés tisztázása után éves összesítésben több mint húsz témát fogadott el a fórum mindkét oldala, és mindegyik negyedévi ülés napirendjén hat-hat téma szerepel majd. Ezek felölelik a tárca tevékenységének szinte teljes vertikumát, kezdve a Zrínyi 2026 program helyzetének elemzésével, a honvéd egészségügyi ellátás problémáinak megvitatásán át, a honvédelmi alkalmazottak helyzetében bekövetkező lényegi változások értékeléséig, de a napirendek között egyértelműen megjelenik a nyugállományú katonákat foglakoztató témák megtárgyalása is.
Az ülés zárásaként Erdélyi Lajos, humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár megköszönte a HÉF mindkét oldalának jelentős, értékes, a tárca vezetését segítő 2018. évi tevékenységét, hangsúlyozva, hogy a következő év sem lesz könnyebb, mert mind a belső szervezeti környezetben bekövetkező, mind pedig a személyi állomány mindennapi életét is befolyásoló jogszabályi környezet tervezett változásai jelentős, és hatékony érdekegyeztető munkát igényelnek a fórum mindkét oldalától.
A rövid, de hatékony munkával befejeződő ülés a két oldal képviselőinek kölcsönös karácsonyi és új évi jókívánságaival zárult.

Vilner Péter ny. ezredes
alelnök

 

A mappában található képek előnézete A HÉF 2018. évi záró ülése