Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vendégek voltunk Kecsőn

2019.06.29

A Gömör-Tornai-Karsztvidék völgyeiben meghúzódó magyar falucskák mindegyike a magyar nyelvterület egy-egy gyöngyszeme. Ez jellemzi az Aggteleki karszt mindössze 400 főt számláló települését, Kecsőt is.
Hatalmas víznyelők, zsombolyokkal tarkállott terület a karszt csodálatos világa, a táj és a környezet összhangja jellemzi ezt a falut.
Kő hátán kő! Ez Kecső! Az evangélikus templom harangjának szava elszáll a völgy felett és nekiütődik a domboldalnak.
Kecső! Többségében magyar lakta szlovák falu, amely a magyar nyelv lassan feledésbe merülő szavait használó, tiszta lelkű emberek lakta település.
5 fős magyar óvodát, 6 fős magyar iskolát „működtetnek” és hívnak a 24. Falunapjukra.
Mondják: - ahogy tavaly, mondják szeretettel, várnak és mi megyünk. Hogyne mennénk, hiszen évek óta a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesületnek és Kecső Önkormányzatának kölcsönös együttműködési és támogatási szerződése van.
Részesei leszünk a falu főterén a közös ebédnek, a milleneumi emlékmű koszorúzásának, az ökomenikus istentiszteletnek, a kórusok és néptáncosok felemelő találkozójának és műsorának.
Lőrincz Gyula polgármester mondja: megmaradt a magyar föld szeretete, a munka iránti tisztelet és a Szilicei-fennsík természet iránti szeretete, de valami mégis hiányik: - egy háborús emlékmű, hiszen a Nagy Háborúban 4 katonájuk, a II. világháborúban pedig már 20 kecsői áldozta a Hazáért az életét.
Lőrincz Árpád helytörténész már felkutatta az elesettek neveit.
És elgondolkodom valami tettekben megnyilvánuló segítségen. Talán valami lélekemelő, példamutató és tanulságos BEOSZ segítség sem ártana. Esetleg a 2020. évi BEOSZ találkozót Aggtelek-Rozsnyó-Dobsina jégbarlang térségében is tehetnénk és részesei lehetnénk a kecsői emlékmű átadásának?
Kecső önmaga megtartására irányuló erős akarata talán bennünket Bajtársakat is kötelez!
dsc03933--kozepes-.jpg dsc03943--kozepes-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


dsc03950--kozepes-.jpg

Husonyicza Gábor
elnök