Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ülésezett az Észak-magyarországi Régió

2018.06.06

2018. 06. 06-án ülést tartott az Észak-magyarországi Régió vezetése a hatvani Grassalkovich Művelődési Ház Barokk termében. Az ülésen jelen volt Holló István őrgy. az 5. sz. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője is.
A rendezvénynek külön aktualitást adott, az érvénybe lépő adatvédelmi rendelet (GDPR), amiről az egyesületek csak csekély ismeretekkel rendelkeznek, és az, hogy a területen több egyesület átalakulóban van, illetve alapszabály módosítás előtt áll.
Az ülés első felében dr. Nádasdy József ny. alez. a BEOSZ jogtanácsosa ismertette a GDPR, illetve a Polgári Törvénykönyv hatályba lépésével kapcsolatosan az egyesületekre háruló teendőket, majd válaszolt a felmerülő konkrét kérdésekre. A legtöbb kérdés a bejegyzett egyesületből, a jogi személyiség nélküli, polgári társasági formát választó szervezetekkel kapcsolatosan érkezett.
Miközben zajlott a tanácskozás, a helyi Gáspár András Bajtársi Egyesület tagjai bográcsban főzték az ebédet, amit a résztvevők a szünetben jó étvággyal fogyasztottak el.
A nap második fele az egymással való megismerkedés jegyében zajlott le. Az egyesületek elnökei számot adtak a saját szervezetük tevékenységéről, lehetőségeikről, illetve nehézségeikről.
Az ülés végi összegzésben megállapították: bár nincs két egyforma szervezet, hiszen működési feltételeik, illetve a tevékenységi formáik sokban különböznek, a problémáik nagyon hasonlóak. Mindenhol gondot jelent a tagság elöregedése, az utánpótlás, és az anyagi lehetőségek hiánya.
Az egyesületek a nehézségekre eltérően reagáltak. Vannak olyan szervezetek, amelyik a megújulás érdekében a nyitottabb működési formát, a civil társadalom bevonását, mások a nagyobb közéleti szerepvállalást, míg néhányan a meglévő állapot konzerválását, illetve az átalakulást és az összeolvadást választották.
Bár a felmerülő kérdésekre kardinális választ adni nem lehet, és a résztvevők úgy látták, azokat helyi szinten kellene megoldani, megítélésük szerint egy központi, tárca szintű szerepvállalás sokban hozzájárulhatna az eredményes működéshez.

Kőszegi Ferenc

 

A mappában található képek előnézete Ülésezett az Észak-magyarországi Régió