Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

UEP kongresszus 2022

2022.10.07

Az Union Européenne des Parachutistes (UEP)
30. kongresszusa

Ciprus, 2022. 10. 03-07.

Az UEP a koronavírus világjárvány miatt utoljára 2019-ben tartott kongresszust Franciaországban, majd 2021 májusában videokonferenciás megbeszélésre került sor a tagszervezetek vezetői között, ahol Ciprus bejelentette: 2022-ben vállalja a kongresszus megrendezését. Dr. Sipos István ügyvivő elnök, és dr. Boda József ny.nb. vőrgy., a Tanácsadó Testület elnöke alkotta a magyar delegációt.
A megnyitó ünnepségre október 4-én a Különleges Erők bázisán került sor, ahol a díszegység tisztelgése mellett zenekar által játszott nemzeti himnuszok hangjaira húzták fel a zászlókat.

221004_az_orszagok_zaszloi.jpg

Dimokritos Zervakis altábornagy, a Nemzeti Gárda parancsnoka köszöntette a delegációkat, melynek során nem felejtette el megemlíteni a 48 évvel ezelőtti török invázió miatt kialakult helyzetet.
A szakmai megbeszélésekre, beszámolókra délutánonként a larnakai repülőtér mellett található vadonatúj Egyesített Mentéskoordináló Központban került sor. A ciprusi szervezők az UEP SWOT (erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek) elemzését kérték a résztvevőktől. Magyar részről javasoltuk, hogy legyen önálló honlapja az UEP-nek, és egy felelős szerkesztője.
Eldőlt a két következő konferencia helyszíne (Görögország, Németország), a verseny helyszíne (Portugália) és maradt a 300 EUR-os évi tagdíj. A jövőben a kongresszust rendező ország 2000, a versenyt rendező 500 EUR támogatást kap. Az új görög elnökség még Karácsony előtt videokonferenciát szervez, majd 2023-ban is tervez ilyeneket.
A francia szervezet (UNP) jövőre lesz 60 éves, ebből az alkalomból a tagszövetségek meghívását tervezik.
Szerbia a MEBSZ-en keresztül juttatta el jelentkezését: az új soros elnök kapta a feladatot, hogy vegye fel a kapcsolatot velük, és a következő kongresszusra hívja meg, mint megfigyelőt, ahol bemutatkozhatnak.
Dr. Boda József vállalta, hogy a következő, az UEP 40 éves történetét bemutató könyv angol változatát megszerkeszti.
A záróünnepségre is a Különleges Erők bázisán került sor, ahol a himnuszok hangjaira levonták a zászlókat. A ciprusi Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Andreas Louka tartotta a záróbeszédet. A szervezők most is meghívták a régiók veteránjait az ünnepségre.

221004_csoportkep.jpg

„A résztvevőket a 100 éves a magyar ejtőernyőzés” magyar és angol nyelvű könyvvel ajándékoztuk meg.
Ezt követően a záróvacsorát színesítette a folklór műsor, majd a zenekar néhány zenésze ismert görög és világslágerekkel szórakoztatta a résztvevőket.

dr. Sipos István
elnök
MEBSZ Budapesti Tagszervezet