Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tíz éves a határon átívelő barátság

2019.07.07

A Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület tíz évvel ezelőtt kötött Együttműködési Szerződést a Szatmárnémetiben működő Román Tartalékos és Nyugalmazott Honvédségi Káderek Egyesületével. Az eltelt idő igen tartalmas volt. Minden évben találkozott a két szervezet elnöksége és kettő évenként az egész tagság. Tervünk szerint 2019. július 6-7-én most megkülönböztetett találkozón vett részt Egyesületünk tagsága Szatmárnémetiben. Az önkormányzat tanácstermében magyar nyelven fogadott bennünket Kiss László önkormányzati képviselő és a Román Honvédség Bukaresti Parancsnokság részéről Buciuman Marian altábornagy úr. Mindkét személy köszöntőjében példásnak értékelte a két Egyesület munkáját, melynek jeléül oklevelet, tárgyjutalmat adtak át Kovács József nyá. alezredesnek és Bliderán Mircea nyá. ezredesnek. A BEOSZ elnöke, Hazuga Károly nyá. altábornagy oklevelét és a BEOSZ emlékplakettjét Esküdt Lajos nyá. ezredes hirtelen betegsége miatt Hazuga Károly altábornagy megbízásából Kovács József nyá. alezredes adta át Kiss László önkormányzati képviselőnek, Buciuman Marian altábornagynak és Bliderán Mircea nyá. ezredesnek. Az ünnepséget kettő helyszíni koszorúzás követette, ahol a Szatmári békekötés emlékfalán, majd a köztemetőben az első és második világháborúban elesett magyar katonákra emlékezve közösen helyeztük el koszorúnkat.
A vacsorát megelőző különféle pálinkák sem tudták biztosítani azt az ízletes teljes vacsora elfogyasztását, mellyel fogadták Egyesületünket. A vacsorához felszolgált finom bor viszont meghozta a táncosok kedvét, amely éjfél előtt ért véget. Vendéglátóink bővelkedtek meglepetésekben. Pl. 10 éves emlék kitűzőt, és emlékcsomagot adtak át mindenkinek. Ezt tetézte másnap egy impozáns fogadóban tízórai, amely nem volt más, mint egy díszesen felszolgált nagy adag puliszka. Utunk során meglátogattuk Szaploncán a vidám temetőt, Máramaroson a „Sziget Emlékmúzeumát” a kommunizmus áldozatainak börtönét, azt a helyet ahol a két nép közös emlékezetének újraélesztése közös érdek marad.
Az ízletes és bőséges ebédet azzal zártuk, hogy még ez év szeptemberben várjuk a román egyesület tagságát viszontlátogatásra, Nyíregyházára.
img_2518_k.jpg   p7070623_k.jpg   

 

 

 

 

 

 

 

 

szatmarnemeti--kollazs-2_k.jpg
szatmarnemeti--kollazs-6_k.jpg

Kovács József nyá. alez.
elnök
Fotó: Tóth Attiláné