Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tanácskozott a Közép-magyarországi régió

2018.11.28

A BEOSZ Közép-magyarországi-régiója 15 tagszervezetének elnöke, képviselője 2018. november 28-án gyűlt össze Nagy Károly ny. alezredes úr régióvezető felhívására Budapesten, hogy értékeljék az éves munkát, kapjanak új információkat a legfontosabb jövőbeni tervekről, feladatokról. Egyben lehetőség nyílt a tapasztalatok cseréjére is az egyesületek életének szervezése, irányítása és a felmerülő gondok megoldása terén.
A régióvezető megnyitóját követően Pintér Ferenc ny. ezredes úr kérte a tagszervezetek vezetőit a Bajtársi Hírlevél népszerűsítésére. A régióban az országos átlaghoz viszonyítva is nagyon alacsony a folyóirat megrendelése, egyedül a fővárosban elfogadható a az újságot címre, lakásra kérők száma.
Másik témában elhangzott olyan elvárás is, hogy a nehéz anyagi helyzetű, alacsony nyugdíjjal rendelkező tagjainkról ne feledkezzünk meg a továbbiakban sem, helyzetük enyhítése érdekében a segélyezés szervezése, a javaslatok felterjesztése továbbra is legyen fontos feladat az egyesületek életében.
Az értekezlet kiemelt témája volt továbbá a folyó év során kiadott MH Idősügyi Stratégiájában megfogalmazottakról szóló tájékoztatás is, melyről Galló István ny. ezredes úr szólt, illetve az ezzel összefüggő legidőszerűbb érdekvédelmi feladatokról való tájékoztatás, melyek a nyugdíjas katonák és hozzátartozóik életét könnyítenék.
Homola Csaba ny. dandártábornok úr ennek a területnek számos célját, feladatát és még meglévő nehézségeit említette, de bíztató tervekről is beszámolt. Ezek közül egyik legfontosabb cél az Idősek Otthonának az újbóli létrehozása lenne, ami korábban már volt egy Verőcén, de sajnos felszámolták. Erre az intézményre nagy igény van. Jó hír, hogy ismételten előtérbe került a tiszti klubok kérdése, cél az lenne, hogy minden olyan helyőrségben lennének ilyen intézmények, ahol működő katonai szervezetek vannak. Az előadó biztatónak ítélte meg a szaktárca törekvését e célok megvalósítása érdekében.
Tábornok úr tapasztalata szerint a nyugdíjas katonák nagy részében még mindig megvan az aktivitás, a tenni akarás, melyet ki kellene használni a ZRÍNYI 2026 HONVÉDELMI ÉS HADERŐFEJLESZTÉSI PROGRAM-on belül a járásonként létrehozandó lőterek, tartalékos századok megalakítása illetve azok későbbi kiképzése, működtetése terén.
Továbbiakban a régió szervezeteinek képviselői mondták el véleményeiket, javaslataikat az érintett témákkal kapcsolatosan. Több hozzászóló is említette azt a problémát, hogy csökken az egyesületek létszáma, kevés a katona-nyugdíjas utánpótlás. Ennek megoldására az 50-60 éves - korábban szerződéses, vagy sorkatonai szolgálatot teljesített - állampolgárokból kellene az utánpótlást biztosítani, annak érdekében, hogy a szép hagyományokkal rendelkező, az egész országot átfogó országos szervezetünk és azon belül a tagegyesületek még sokáig adjanak otthont a nyugdíjas katonaközösségeknek.

Koroknay Csaba ny. alezredes
Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület

 

A mappában található képek előnézete Tanácskozott a Közép-magyarországi régió