Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Találkozás szlovéniai veteránokkal

2018.06.29

A Szlovén Hadirokkantak Szövetségének 3 tagú küldöttsége a nemzetközi kapcsolatainak erősítése érdekében 2018. június 28-án és 29-én Észak-magyarországra látogatott. Hazájukban a szövetség tagszervezeti nagy gondot fordítanak a területükön található hadisírokra és haditemetőkre, ezért az I.Világháború befejezésének 100. évfordulóján kíváncsiak voltak ezek magyarországi megvalósítására.
A küldöttség vezetője JANEZ PODRZAJ elnök úr korábban már értesült arról, hogy a Miskolci MJ Város által 2017-ben nyert 216 milliós pályázati pénzből teljesen megújult a tetemvári I.Világháborús temető illetve folyamatban van a Sajó parton a Kelera temető és a Vasgyári temető katonai parcellájának felújítása is. Az Ipacs József nyá. ezredes (HONSZ országos elnök) kíséretében Miskolcra érkező vendégeket, mint hadisírgondozók, a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület tagjai fogadták.
dsc03186.jpg
Mészáros János kutató, a helyszínen méltatta a Háromkő Ifjúsági, Természetjáró és Kulturális Szervezet és az 1400 önkéntes több ezer órával végzett kitartó és következetes munkáját, nagy elismeréssel szólt a közel másfél évtizedes áldozatos munkáról, kiemelve JERNEI PÉTER elnök szervező és sírkataszteri tevékenységét és a II. Észak-magyarországi cserkészkerület temető gondozási tevékenységét.
A ljubljanai küldöttség a tájékoztatása után, rövid sétát tett a temetőben, gondosan tanulmányozta és lefordíttatta az emléktáblára írt szöveget, majd kegyeleti koszorú elhelyezésével tisztelettel adózott a temetőben nyugvó sok nemzetiségű katona emlékének.
Vladimir Pegan főtitkár köszönetét fejezte ki, hogy magukkal vihették a folyamatosan bővülő sírkataszteri másolatot, hiszen a küldöttség már a helyszínen talált több szlovén katonai nevet. Előzetesen ígéretet tett arra, hogy segíteni fogják a helyi hadisírgondozók munkáját és hazatérve kutatni fogják a szlovén nevekhez fűződő adatkeresést.
A szlovén küldöttség a barátság jegyében háláját fejezte ki Miskolc város vezetésének, hogy az I.Világháború befejezésének 100.évfordulóján méltó emléket állított a háborúban elesett katonáknak, köszönetét fejezi ki minden cserkésznek, iskolának, civil szervezetnek, magán személynek és a hadisírgondozóknak a példa értékű munkájukért.
A Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület szervezésében másnapi útjuk a Felvidékre vezetett, ahol a Betléri Andrássy kastély megtekintése után a Várhosszúréten katonai emlékműnél koszorút helyeztek el a II.Világháborúban elesett magyar katonák emlékére. A BEOSZ koszorújának elhelyezésével, mi is kegyelettel adóztunk emléküknek.
A helyszínen ULMAN ISTVÁN fafaragóművész tájékoztatása után megtekintették a GÖMÖRI KÉZMŰVES TÁRSULÁS fafaragó műhelyeit, majd részesei voltak a 23.Kecsői Falunapnak.
A 350 fős kis falu csodálatos vendégszeretetét élvezve Aggteleknél köszöntek el vendéglátóiktól. Elköszönésükkor elmondták, hogy csodálatos élményekkel gazdagodva térnek haza és biztosak abban, hogy ez az útjuk hozzá járult nemzetközi kapcsolataik erősítéséhez.
Köszönjük a színvonalas szervezéshez nyújtott BEOSZ támogatást.

Husonyicza Gábor
elnök