Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szüreti napok Kiskőrösön

2022.09.04

Sikeres rendezvényt tartottak Kiskőrösön 2022. szeptember 4-én a Helyőrségi Nyugállományúak Klubjának tagsága és vezetősége meghívott vendégeikkel együtt. Mint az már közismert, közeledik hazánk egyik legnagyobb költőjének, Petőfi Sándornak nagy ünnepe, születésének 200. évfordulója. Ebből az alkalomból országos Petőfi-év kerül megrendezésre, ami Kiskőrösön, a költő szülőhelyén különösen nagy becsben tartott esemény.
Az idei szüreti és szlovák nemzetiségi napok három napos műsor folyamában (szeptember 2-4.) is hangsúlyos szerep jutott a Petőfi bicentenáriumnak. A kiskőrösi nyugállományúak is csatlakoztak az eseményekhez, amikor meghívták a régió szervezeteit, a Petőfi nevét viselő alakulatok, klubok tagjait, valamint a katonanemzedékek találkozóinak képviselőit. A meghívást szép számmal el is fogadták, reményeink szerint ezt nem is bánták meg.
A vendégeket szépen és hangzatosan szóló katonazenekar fogadta, amit a hódmezővásárhelyi katonazenészek szolgáltattak nagy sikerrel. A rendezvényt a Szarvas étteremben tartották, ahol Fadgyas István elnök mondott köszöntő beszédet. Ebben kiemelte az elődök, az előttünk járó nemzedékek áldozatos munkáját, amellyel lehetővé tették azt, hogy Kiskőrös város, amely nemrég ünnepelte fennállásának 300. évfordulóját és annak környéke ma ilyen szép és élhető, szerethető.
A köszöntés és elismerések átadása után a résztvevők a Petőfi-ház udvarán előadást hallgathattak meg Turán István történésztől Petőfi Sándorról, különös tekintettel a költő katonai szerepvállalásáról, Bem tábornokkal való kapcsolatáról. Ezután került sor a Haditechnikai Park megtekintésére, ahol emléket állítottak azoknak a katonáknak, fegyvernemeknek, akik Kiskőrösön állomásoztak a laktanya bezárásáig.
Ebédig még maradt idő néhány - a főtéren zajló - műsorszám megtekintésére, hiszen a színpadon nonstop zajlottak az események. A kiadós és ízletes ebédet pedig követte a szüreti napok egyik leglátványosabb eseménye: a szüreti felvonulás, amiben szekerek, hintók, kocsik és lovasok vonultak hosszú sorban végig a város főutcáján látványos menetben. Este tűzijáték zárta a háromnapos rendezvényt Kiskőrösön.

Schiller Katalin

 

A mappában található képek előnézete Szüreti napok Kiskőrösön