Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szlovénia Nemzeti Ünnepe - Október 25.

2017.10.25

A Szlovén Köztársaság 1991. október 25-e óta emlékezik minden évben ezen a napon. A Jugoszláv Hadsereg utolsó katonája ezen a napon hagyta el a Szlovén Köztársaság területét. A XXVI. évfordulóra a Veterán Katonák és Rendőr Bajtársak hívtak meg bennünket az Országos rendezvényre. Egész napos programot szerveztek a résztvevők részére. Murska Sobotán találkoztak a résztvevők, ahonnan buszokkal utaztunk Ljubljanába.
A Köztársasági Elnöki Palotában az Borut Pahor elnök úr fogadta a küldöttséget. A nejével érkező elnök tájékoztatót tartott a résztvevőknek. A megjelent gyermek csoport egy nagyon szépen összeállított műsort adott a részükre, mely után kenyérrel és sóval kínálták az elnöki párt. Csoportos fényképezés következett az elnök úrral. Bemutatták az elnöki palota fogadó és dolgozó termeit. Az elnöki dolgozó szobában Borut Pahor köztársasági elnök már ingben fogadta a küldöttséget. Bemutatta a szobáját, majd kérdéseket lehetett intézni hozzá. Pl. Van-e a szobájában kedves tárgya? Bemutatott egy a gyermekekhez kötődő keretes üveg tárgyat, mert a gyermekeket nagyon szereti. Megtudtuk,hogy szeret sportolni is. Nagyon közvetlenül viselkedett mindenkivel.
Az elnök úr külön köszöntött, megköszönve, hogy Magyarországról részt veszek az ünnepségen. Válaszomban elmondtam, hogy kettő nappal a mi Forradalmunkról történő megemlékezés után, mint a BEOSZ elnökségének képviselője örömmel veszek részt Szlovénia Ünnepén. Mondta, hogy jól ismeri a mi elnökünket.
A találkozó után indultunk Pivkára az országos rendezvény színhelyére. A városba érkezve megtekintettük a Hadi - Katona Történeti - Múzeumot. Mindenki számára érdekes volt, mert a második világháborútól a jelenleg hadrendben levő eszközökig minden megtekinthető. Jól felkészült vezetőnk volt, de annak ellenére, hogy a nyelvet nem értettem számomra nagy élményt jelentett, különösen a tüzérségi eszközök. Volt amilyennel én is lőttem, és a BRDM-2-t vízen is vezettem.
A rendezvény a zsúfolásig telt sportcsarnokban került megtartásra. A Szlovén Veterán Katonák elnökével - Lipic Ladisjav tábornok úrral - még a helyek elfoglalása előtt tudtam pár szót váltani. A műsoros esten a köztársasági elnök is megjelent. A megemlékező beszédet az országgyűlés elnöke tartotta. Nagyon látványos volt a veterán egyesületek megjelent zászlói, több mint hetvenet számoltam meg. A rendezvény után sátorban - az országgyűlés elnöke is - fogyasztottuk el a pörköltet.
A távolság miatt igyekeztünk a visszaindulással. Tapasztaltam, hogy a küldöttség minden tagja számára ez a nap nagy élményt jelentett. A közeli rendezvények kölcsönös egyeztetése után köszöntünk el egymástól.
A meghívóknak részemről - Hvala Lepa- a meghívást!

László Attila
Nyugat-dunántúli régióvezető

 

A mappában található képek előnézete Szlovénia Nemzeti Ünnepe - Október 25.