Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szentes tárt kapukkal hív és vár

2017.04.21

A Szegedi Bajtársi Klub éves munkatervének egyik meghatározó programja a Szentesen évente megrendezésre kerülő Műszakiak Napja rendezvényen való részvétel.
Hagyomány, hogy megtekintjük a régmúlt technikai eszközeit, a NATO elvárásoknak is kiválóan alkalmas modernkori haditechnikát és nem utolsó sorban a ma szolgáló műszaki katonákat. Az idei év azért mégis kicsit más volt, mint a korábbiak. Az időjárás zord arcát mutatta és többen érdeklődtek, hogy nem marad el a rendezvény a kései tél miatt? Az égiek jóvoltából az időjárásra nem lehetett panaszunk. A felfokozott hangulatot az is tetézte, hogy 42 Aradi veterán katonát a Ziridava Arad egyesülettől is vendégül láttunk. Nagy örömünkre elfogadták meghívásunkat és részt vettek az egész napos eseményen.
Jó volt ismerős arcokkal újra találkozni és izgatottan várni a ma katonáinak bemutatóját. Igaz, hogy most a kordonon kívülről tettük mindezt, de egykoron számos rendezvény főszereplői mi voltunk. Az ezred bevonulása, elöljáró fogadása és a szokásos ünnepi aktusok megerősítették a hitet, hogy a ma katonái feszes kiállásukkal, erőt, elszántságot és együvé tartozást mutató jelenlétükkel méltók az egykori szegedi műszaki katonák erényeinek továbbvitelére. A díszelgést követően számos programot lehetett közelről megtekinteni. A MH Vitéz Szurmai Sándor Budapest Helyőrség Dandár Különleges Díszelgő Csoport alaki bemutatója igazán káprázatosra sikeredett. De volt itt önvédelmi, tűzszerész, rendőrségi bemutató is. Az ember és a ló alkotta harmonikus megjelenést és együtt munkálkodást hivatott volt bemutatni a Kiskunmajsai Huszár Lovas Bandérium bemutatója. Szavakkal leírhatatlan az összhang melyet láthattunk. Se szeri se száma a folyamatosan látogatható programoknak. Azért egyet mégis kiemelnék. Mégpedig a „Vörös Bika” Műszaki Erőpróbát. Az egyének kiváló felkészültsége és csapatmunkája szinte magával ragadta a kedves látogatók tekintetét. Házigazdáink kitettek magukért hiszen ezen rendezvényelemre már a határon túlról is érkezett mindenre elszánt, győzni akaró csapat.
Román barátaink szinte az egész laktanyát bejárták és sok érdekes részterületbe kaptak betekintést. A csapatmúzeum jól illusztrálta a múltat és a mindig dinamikájáról és látványos elemeivel tűzdelt búvárbemutató kiváltotta a nagyérdemű közönség vastapsát. Heredea Vasile Ionel tábornok úr a csoport nevében megköszönte a színvonalas programot. De ekkor még nem tudhatta, hogy a szentesi Fegyveres Erők és Testületek Nyugdíjasainak Klubja segítségével városnézésre is elvisszük Román bajtársainkat. Sikerült számukra egy feledhetetlen napot biztosítani.
Nem szabad szó nélkül hagyni a hagyományos katonai ebédet sem. Igazán fenséges és kiadós volt és ahogy mondani szokás ilyen finom gulyást csak a katonák tudnak. Aki tehette az ebéd alatt a számunkra is oly kedves és barátként üdvözölhető, térzenét adó MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely helyőrségi katonazenekar zenés, mozgáselemekkel dúsított bemutatóját csodálhatta meg. Kicsik és nagyok, katonák és civilek, már obsittal rendelkezők és a toborzás előtt tétovázók is széles repertoárt kaptak egy színvonalas műszakiak napi rendezvényből.
Külön szeretném kiemelni a műszaki ezred parancsnokát, Antal László ezredes urat aki számos hivatali elfoglaltsága mellett fontosnak tartotta a „nagy öregekkel” azaz a szegedi műszaki katonákkal történő baráti beszélgetést és elfogadva invitálásunkat időt szakított aradi barátainkkal történő megismerkedésre. Oly jól sikerült a találkozás, hogy megfogadtuk ennek lesz még folytatása.

Nagy Zoltán ny. pv. alezredes
Szegedi Bajtársi Klub titkára

 

A mappában található képek előnézete Szentes tárt kapukkal hív és vár