Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szabolcsi Műszakiak adománya

2021.11.02

A Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesületnek a közelmúltban kettő jelentős rendezvénye volt.
Szeptember 27-én a budapesti Irinyi János laktanyában emléktábla avatásra került sor. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka Szilágyi Zsolt ezredes és az Egyesület elnöke Kovács József ny. alezredes leplezte le az emléktáblát katonai tiszteletadás mellett. Koszorút helyezett el az emléktábla előtt a laktanya parancsnoka és közösen Esküdt Lajos ezredes a BEOSZ elnökhelyettese és az Egyesületünk elnöke, valamint több más szervezet jelenlévő képviselői. Az avatás után meghallgattuk a tűzszerészek életveszélyes munkájáról tartott előadást és megnéztük az előadó teremben elhelyezett hatástalanított robbanó szereket. Majd elmentünk a Tűzszerész ezred autóbuszával a hadikikötőbe. Ott nagyon finom ebéd után hadihajóra szálltunk és gyönyörködtünk az őszi Duna parti tájban.
Másik jelentős rendezvényünk november 02-án Pákozdon volt. Egyesületünk nevében Kovács József elnök gránit emlékoszlopot adományozott a Katonai Emlékparknak, amit Dr. Görög István nyá ezredes vett át a Tűzszerészek emlékkertjében. Az emlékoszlopot Szabó István honvédelmi államtitkár, Vargha Tamás Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, Garas László vezérőrnagy a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnök műveleti helyettes, Szilágyi Zsolt ezredes az MH1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka, valamint Kovács József nyugállományú alezredes leplezte le. Az emlékoszlop azoknak a tűzszerész műszaki katonáknak állít emléket, akik életük kockáztatásával mentesítik az ország területét a hátrahagyott robbanó szerektől. Az államtitkár úr beszédében elmondta, hogy az elesett tűzszerészeknek kíván emléket állítani az emlékoszlop, de ugyanakkor tisztelegni kíván a jelen kor tűzszerészeiA előtt. Az emlékoszlopot Spányi Antal a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke szentelte meg. A rendezvény csepergő esőben katonai tiszteletadással történt halottak napján. Még az égiek is siratták az elmúlt 75 évben feladat végrehajtása közben életüket vesztett 360 tűzszerész katonát. Nevüket felolvasva minden tíz fő után egy szál virággal adóztunk. Hősök ők, akikre emlékeznünk kell az emlékoszlop szövege szerint is. Az avatás után a Doni kápolnánál ünnepi misén vettünk részt, majd koszorúzás következett. Az emlékezés koszorúit helyezték el a jelenlévő katonai képviselők és környező települések polgármesterei. Az Egyesületünkből Kovács József elnök közösen koszorúzott Esküdt Lajossal a BEOSZ elnökhelyettesével.
Az emléktáblát és az emlékoszlopot Petró Attila a Nyír-Márvány Kft tulajdonosa - tiszteletbeli tagunk - ajándékozta Egyesületünknek, amit mi tovább adományoztunk a tűzszerészek tiszteletére. Tagjaink a rendezvénytől meghatódva, kissé fáradtan érkeztek haza Nyíregyházára.

Kovács József elnök

 

A mappában található képek előnézete Szabolcsi Műszakiak adománya