Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület 2020. évi értékelése

2020.12.15

Elnökségünk 2020. december 15-én évértékelést végzett, mely feladatok végrehajtása vált valóra, vagy a COVID-19 vírus miatt annak elmaradása történt. Ez évben is munkánk alapvető célja a hagyományőrzés volt, melyet más szervezetek, önkormányzatok közreműködésével hajtottunk végre.
Az év első feladata 2020. január 13-án Kálmánházán kezdődött, az önkormányzattal közösen már nyolcadik alkalommal emlékeztünk meg a Doni áttörésről. Január 23-án Tarcalon katonai tiszteletadással, az önkormányzattal közös szervezésben megemlékeztünk a Doni áttörés, valamint a községből elhurcoltak évfordulójáról. Január 20-án a vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred laktanyájának kultúrtermében 35 fővel részt vettünk a Magyar Kultúra napja alkalmából megrendezett „Nyíregyháza katona város” c kiállításon. Január 31-én megtartottuk az Egyesület évi rendes közgyűlését, melyen 11 meghívott vendég - közte Esküdt Lajos nyá. ezredes a BEOSZ elnökhelyettese is- részt vett. A tagság mozgósítása kapcsán részt vettünk a 30 év 30 emlék pályázaton és február 27-én a Stefánia palotában megrendezett 30 éves a BEOSZ ünnepségen Egyesületünk megosztott első helyezést ért el. Március 09-én nagyszabású nők napját rendeztünk a 30 fős nőtagjainknak, melyen a férfiak színvonalas kultúrműsorral szerepeltek.
Március 13-tól július 17-ig sajnos minden rendezvényünk elmaradt: Koszorúzások, Nyíregyházán az Irányi emléktábla, Gávavencsellőn a Rakovszky sir, Tokajban az Esze Tamás volt laktanya falán az emléktábla, Hajdúhadházon a Vay Ádám szobor. Nem jött létre a Műszakiak találkozója, Műszakiak napja Szentesen, a FETIVÍZIG-gel a kettő napos szakmai nap, ugyancsak a FETIVÍZIG-gel szervezett 1970-es árvízi megemlékezés. Csak terv maradt a Szatmárnémeti egyesülettel való megemlékezés az összetartozás napjáról, a hajdúhadházi katonákkal való családi nap megrendezése.
A tagsággal való kapcsolat tartást a vírus idején telefonon és e-mail-en, valamint több kiscsoportos találkozásokkal oldottuk meg. Így készítettük elő a július 17-én megrendezett elnökségválasztó Közgyűlésünket a Nyíregyháza Császárszállási tóparton. Július 23-án az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál Bocskai emléktáblát avattunk. Augusztus 19-én Tarcalon az önkormányzattal közös koszorúzási ünnepséget, és az 5. Bocskai István Lövészdandár zenekarával a Református templomban koncertet szerveztünk. Augusztus 24-én Nyíregyháza Borbányán megtartottuk a 18. lecsófőző versenyünket. Augusztus 28-án a helyi önkormányzat képviselőivel megkoszorúztuk a volt Damjanich laktanya falán elhelyezett emléktáblákat.
Szeptember 15-én dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter közreműködésével kettő emléktáblát avattunk az 1944-ben felrobbantott balsai hídpilléren. Ezen a rendezvényen jelen volt Esküdt Lajos nyá. ezredes, BEOSZ elnökhelyettes és 11 önkormányzattól a polgármesterek. (összesen 120 fő). akiket a helyszínen főzött finom tiszai halászlével vendégeltünk meg. Szeptember 25-én a debreceni dandár zenekarának közreműködésével a helyi iskola tanárainak és tanulóínak részvételével megkoszorúztuk a huszárok tiszteletére elhelyezett emléktáblánkat a Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola falán. Október 19-én katonai tiszteletadással megkoszorúztuk a volt Vay Ádám laktanya falán elhelyezett emléktáblánkat. Hat nyertes pályázatunk volt, melyekkel az év végéig elszámoltunk. (az önkormányzat által kiírt „MIKULÁS pályázattal” is) E pályázat kapcsán minden tagunknak csomagot készítettünk, melyeket a találkozási helyeken, lakásaikon adtunk át vagy postáztunk.
Közhasznú munkánk mellett jónak mondható az Egyesület gazdálkodása. Éves szinten bevételünk 1-2 millió forint között van. A felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékából bevételünk minden évben a százezer forintot meghaladja. Ez évben kettő nyugállományú katona tagtársunk kapott honvédelmi miniszteri kitüntetést. Javaslatunkra az 5. Bocskai István Lövészdandár Műszaki Harctámogató század századparancsnokát a BEOSZ elnöksége „KATONÁK PÉLDAKÉPE” cím elismerésben részesítette.
2021. évre tervezett főbb rendezvényeink:
- Emléktáblák koszorúzása,
- Megemlékezés a volt 15. hadosztály megalakításának 60, megszűnésének 35. évfordulójáról,
- Attila szobor avatás Ópusztaszeren, Petró Attila adománya (május hó)
- Emlékoszlop állítása a Hortobágyon az elhunyt tűzszerészek emlékére szeptember 29.
Csak reménykedni tudunk, hogy jövő évi terveinket már a COVID-19 vírus nem fogja meg hiúsítani, vagy gátolni. Ez alkalommal kívánunk a BEOSZ minden tagszervezete tagjainak egészségben boldog újévet.

Kovács József nyá. alezredes
elnök