Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sikeres szereplés a „Bajtársiasság Hadipisztoly 2022” lőversenyen

2022.05.03

Az elmúlt hónapban a Váci Esze Tamás Honvéd Nyugdíjas Egyesület Lövész Csapataként nemes küldetésben képviseltük szervezetünket.
2022. május 3-án részt vettünk a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja Híradó és Vezetéstámogató Szekció tagjai által szervezett „Bajtársiasság Hadipisztoly lőversenyen”. Ez a verseny 1995. óta szinte minden évben megrendezésre kerül. Résztvevői azon nyugdíjas egyesületek versenyzői, akik annak idején „Együttműködő Híradó Egyesületek, Klubok és Tagozatok” nevű csoportosulást létrehozták. Így 6 + 1 szervezet 4–4 fő résztvevővel méri össze felkészültségét.
Ezen a versenyen 4 fős csapatunk kiválóan szerepelt. A csapat tagjai: Zopcsák László nyá. ezredes - egyben a csapat vezetője, új tagként Boros-Leskó Géza nyá. dandártábornok, és az elmúlt versenyeken már szereplő Válóczi Tiborné nyá. főtörzszászlós, valamint Mezei Gábor nyá. törzszászlós.

i.-a-csapat-tagjai.jpg
A csapat tagjai

A lőverseny helyszíne Székesfehérváron, a MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred pisztoly lőtere volt.
Vokla János ezredes úr, az ezred parancsnoka, köszöntötte a felsorakozott versenyző csapatokat, sikeres szereplést és balesetmentes lövészetet kívánva nyitotta meg a rendezvényt.
A berendezett lőtéren a biztosítási, a technikai és vezénylő feladatokat – természetesen – az ezred kijelölt, követelménytámasztó katonái végezték.
A lövészet PA típusú hadipisztoly lőfegyverrel került végrehajtásra.
Az előző két évben a covid járvány miatt elmaradtak a versengések, így a résztvevő nyugdíjas csapatokkal együtt mi is nagy örömmel és várakozással jöttünk a nemes vetélkedésre. Mint korábban, most is bajtársias légkörben találkoztunk és örültünk egymásnak, sokan régi ismerősként köszöntöttük egymást. Kissé izgatottan vettük kézbe az, aktív szolgálati időnkben is használt hadipisztolyt és visszagondolva az akkori szabályokra, valamint a mai lövészet előtt rendezők által ismertetett biztonsági rendszabályokra – probléma nélkül teljesítettük a lőfeladatot.
A versenybizottság a lőlapok kiértékelése után a felsorakozott csapatok előtt ismertette a hivatalos eredményt.

Csapatversenyben:
I. helyezett: Esze Tamás Honvéd Nyugdíjas Egyesület, Vác. Díjazás: Vándorserleg, Oklevél, és minden csapattag részére Aranyérem. (Az éremben egy kör alakban futó "Bajtársiasság" lőverseny – 2022 felirat és középen egy stilizált pisztoly látható.)
II. helyezett: Székesfehérvár - A csapata, (Oklevél és érem),
III. helyezett: Székesfehérvár - H csapata. (Oklevél és érem).
Egyéni versenyben:
első: Zopcsák László nyá. ezds., Díjazás: Oklevél és Aranyérem. Vác.
második: Zóka József nyá. alez., Oklevél és Ezüstérem, Székesfehérvár - H csapatából,
harmadik: Mezei Gábor nyá.törzszls, Oklevél és Bronzérem. Vác.

Csapatunk két tagja dobogós helyezést ért el (első, illetve harmadik) és a harmadik tagunk, még mindig jó eredménnyel a hatodik helyet szerezte meg. Büszkék vagyunk csapatunk nő tagjára, Válóczi Tiborné (Éva) asszonyra, aki szorgalmas felkészülést követően tudott ilyen jól szerepelni és ezzel nagyban hozzájárulni csoportelsőségünkhöz.
Mondanom sem kell, hogy nagy büszkeség töltött el mindannyiunkat, amikor a csapat - ezáltal az Esze Tamás Honvéd Nyugdíjas Egyesület - részére szóló gyönyörű Vándorserleget és az Oklevelet Marosvölgyi Vince alezredes úrtól, a Híradó Zászlóalj parancsnokától átvettem. A serleget legalább egy éven keresztül Egyesületünk relikviái között őrizzük, miután talpazatára rágravíroztatjuk Egyesületünk nevét. Természetesen nagyon örültünk az egyéni helyezéseinknek és az ezzel járó Okleveleknek, Érmeknek is.

elso-helyezesek-trofeai.jpg
Az első helyezések trófeái

Az eredményhirdetést követően az alakulat étkezdéjében elfogyasztottuk az ízletes ebédet, majd hazaindultunk Vác "Helyőrségbe".
Nem nehéz megfejteni eredményes szereplésünk titkát. Klubtagjaink lelkesek és elhatározottak voltak a jó szereplés érdekében. A verseny előtti héten több napon át intenzív gyakorlást hajtottunk végre az Egyesület tulajdonát képező légpisztollyal és Mezei Gábortól kölcsönzött fegyverrel is. A lőverseny előtti napon az igazi versenykörülményeket imitáló házi bajnokságot rendeztünk, és az első három helyezettet - játékosan, de valósan - könyvjutalomban részesítettük.
Tervünk, hogy további felkészüléssel a jövő évi versenyen eredményes szerepléssel a Vándorserleget másodszor is hazahozzuk, majd azt követően a harmadik eset után, végleg "elnyerjük"!
Az, hogy ilyen nagyformátumú rendezvényen részt vehettünk, több szervezetnek, parancsnokságnak köszönhetjük.
Nyugdíjas társadalmunkat jól eső érzés tölti el, amikor látja és érzi, hogy a Honvédelmi Minisztérium engedélyezi számunkra ilyen nagy horderejű szabadidő felhasználást biztosító, egy katonai szakterületbe benyúló tevékenységet, mint a lövészetet.
Köszönettel tartozunk a MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Parancsnokságának, mert személyi biztosítással, fegyverzet - technikai eszközökkel, gyakorló térrel lehetővé tette a versenyt.
Köszönjük a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja Híradó és Vezetéstámogató Szekció tagjainak, köztük Mohacsek Károly nyá. őrnagy úrnak és mindazok szervező tevékenységét, akik hozzájárultak a lövészet előkészítéséhez és levezetéséhez!
Köszönjük Egyesületünk elnökségének, hogy anyagilag támogatják gyakorlásainkat és versenyen való résztvételünket. A magam részéről megköszönöm csapattagjaink lelkiismeretes, bajtársias szellemű felkészülését és elismerésre méltó szereplését.
Örülünk, hogy az Esze Tamás Honvéd Nyugdíjas Egyesületünk jó hírnevét "messze földön" is öregbíthettük!

Zopcsák László nyá. ezds.
a lövészklub vezetője