Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Régiónap Hollókőn

2022.08.25

Az Észak-magyarországi Régió régiónapjait hagyományosan évente rendezzük meg. Korábban azonos helyszíneken tartottuk, de elmúlt években már a régió tagegyesületei, rotációs rendszerben, változó helyszínen várják az egyesületek képviselőit.
Igy volt ez ebben az évben is, amikor a szervezést a salgótarjáni Rendvédelmi Nyugdíjasok Bajtársi Egyesülete vállalta magára, és augusztus 25-én Hollókőn rendezte meg soros régiónapi összejövetelt. Külön érdekesség volt, hogy az egyesület kettős tagsága miatt a Veterán Rendőrök Országos Szövetsége is részt vett a szervezésben. A régió tagegyesületeit mintegy száz fő képviselte.
A rendezvényen meghívásunkat elfogadva megjelent Dr. Maróth Gáspár a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára, Hazuga Károly ny. altábornagy a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, Dr. Havasi Zoltán ny. r. dandártábornok a Veterán Rendőrök Országos Szövetsége elnöke, Szabó Csaba Hollókő polgármestere, valamint a katonai és rendőri szervezetek képviselői is.
A megnyitót követően a rendező egyesület zászlójának bevonulása következett, melyre szalagot kötött Dr. Havasi Zoltán ny. r. dandártábornok, a VROSZ elnöke.
A Régiónapokon hagyomány, hogy az első részben aktuális kérdésekről szóló tájékoztatók hangzanak el.
Az első előadást Dr. Maróth Gáspár a honvédelmi minisztérium államtitkára tartotta, aki a honvédség fejlesztésének nemzetközi összefüggéseit, a hadsereg fejlesztésének társadalmi kapcsolatait és a hazafias nevelés szükségességét és feladatait ismertette és elemezte. A résztvevők betekintést nyerhettek az egyes háttérfolyamatokba, és új összefüggéseket is megismerhettek. Előadásában hangsúlyozta, hogy a haderő előtt álló feladatok megoldásában a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét stratégiai partnernek tekinti.
A rendező egyesület belügyi kötődésének megfelelően a tájékoztatók második felében rendőrséggel, rendvédelemmel kapcsolatos előadások hangzottak el. Ludvai Kiss Mónika r. alezredes a bűnügyi eljárások innovációit, a telekommunikációs eszközök útján végrehajtott eljárási cselekményeket ismertette, majd Dr. Ludvai Dezső József r. alezredes az online tudatosság kérdéseivel foglalkozott.
A harmadik előadásban Pintérné Végh Katalin rendvédelmi igazgatási alkalmazott, személyügyi csoportvezető a rendőrség szociális és kegyeleti eljárásainak szabályait, az ezzel kapcsolatos lehetőségeket ismertette. Szintén hagyomány, hogy a Régiónap résztvevői megismerkednek a rendezvénynek helyszínt biztosító település történetével, nevezetességeivel. A világörökség részének számító Hollókő múltját, a hollókői népviseletet Ursitz Gergőné természetvédelmi mérnök mutatta be.
Az előadásokat követően Hazuga Károly ny. altábornagy a BEOSZ elnöke a rendezésben kifejtett áldozatos munkája elismeréseként BEOSZ pajzsot adott át Kelemen Antal ny. r. ezredes, a rendező RENYUBE elnöke részére.
Az előadással a helytörténeti rész még nem ért véget. A közösen elfogyasztott ebédet követően, a résztvevők megtekintették a festői Ófalut.

Kőszegi Ferenc ny. alezredes, régióvezető

 

A mappában található képek előnézete Régiónap Hollókőn