Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Pro Urbe díjas a Gáspár András Bajtársi Egyesület (Hatvan)

2021.09.18

2021. 09. 18-án a Grassalkovich kastély dísztermében tartották meg az Hatvan Város Önkormányzatának dísztestületi ülését, ahol a legrangosabb városi kitüntetéseket adták át.
Az ünnepség a városzászló bevonulásával vette kezdetét, majd Horváth Richárd polgármester elmondta: egy erős közösség, mint Hatvan, csak akkor és csak úgy tud jól működni, ha olyan emberek alkotják, akik képesek folyamatosan a maximumot nyújtani, akik akkor is áldozattal dolgoznak, mikor már elfáradtak, akik másokat is segítenek. Az elismerésekkel olyan személyeket és szervezeteket díjaznak, akik évtizedes eredményeikkel már bizonyítottak.
A polgármester köszöntője után az elismerések átadására került sor:
A város díszpolgára címmel Koza József prépost, tiszteletbeli kanonok, érdemes esperes a Belvárosi Szent Adalbert-templom nyugalmazott plébánosa munkásságát ismerték el.
Pro URBE díjat kapott Tompa Z. Mihály közpolitikai szakértő, író, újságíró, irodalmi pályázatok többszörös díjazottja, a Hatvani Galéria és a VOKE Liszt Ferenc Művelődési Ház vezetője.
Szintén Pro Urbe díjban részesült, a közösségekért és városért tett önzetlen, fáradhatatlan és elhivatott tevékenységéért a Gáspár András Bajtársi Egyesület. Az elismerést Kőszegi Ferenc, az egyesület elnöke vette át.
Az egyesület méltatásában elhangzott, hogy a szervezet - összefogva a honvédelem és rendvédelem ügye iránt elkötelezetteket - sokat tesz a történelmi hagyományok, és névadója, Gáspár András honvéd vezérőrnagy emlékének ápolásáért. Tevékenyen vesz részt a városi rendezvények végrehajtásában, de saját maga is nívós programokat szervez. Munkájukban jól ötvözik a közéleti, közösségteremtő és szabadidős tevékenységeket. Kiemelten kezelik a tagság soraiban felhalmozódott szellemi és kapcsolati potenciál hasznosítását, szűkebb és tágabb pátriájuk érdekében. Az elmúlt évekbeli tevékenységük kiemelkedő eseménye volt a Radnóti téren 2019-ben felavatott Gáspár András mellszobor.
Az ünnepség további részében polgármesteri oklevelet kapott Abonyi Tünde és Kalmár János, majd a „kéklámpások” díjazására került sor.
A Szent György kitüntető emlékérmet Eck Gáborné rendőr alezredes, a Szent Flórián kitüntető emlékérmet Pálinkás Viktor címzetes tűzoltó zászlós, a Szent Kamill kitüntető emlékérmet Pokorny Zsolt Gyula mentőápoló vehette át.
A dísztestületi ülésen, a helyszűke miatt, nem vehetett részt a szervezet teljes tagsága, de a megjelent „maroknyi csapat” őszinte örömmel fogadta az egyesület rangos elismerését. A Pro Urbe díj a város, civil szervezeteknek adható legmagasabb elismerése, és természetesen egyfajta kötelezettséget is jelent a további munkában.

Kőszegi Ferenc