Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Pro Urbe címet kapott a Zalaegerszegi Honvédklub

2018.05.11

pro-urbe-oklevel-honvedklub_808_1143.jpg
Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet adományozott a város az idén 50. születésnapját ünneplő Zalaegerszegi Honvédklubnak. Az elismerést a város napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere adta át Németh István nyá. őrnagynak, a klub elnökének.
esp_0486--1-.jpg
A Zalaegerszegi Honvédklub 1968-as megalakítása óta aktív szerepet játszik a város és a városban élő nyugállományú katonák életében. Kulturális rendezvények, bálok, kirándulások, csapatlátogatások szervezésével biztosítják a tagság szabadidejének hasznos eltöltését. Mindezen, a klubok életében szokványos programokon felül a klub nagy energiát fektet a katonai hagyományok ápolásába is.
Az egyesület, megalakításának 40. évfordulója alkalmából (2008) egy emlékparkot alakított ki a Zalaegerszegen szolgálatteljesítés közben elhunyt katonatársak emlékére. Évente számtalan alkalommal gyűlnek itt össze a klub tagjai, és emlékeznek az egykori katonatársakra. Az emlékhely kitűnő alkalmat biztosít a városba látogató aktív katonák, illetve a társadalmi szervezet által meghívott külföldi delegációknak a koszorúzásra, tiszteletük kifejezésére. Az évfordulóhoz kapcsolódóan egy állandó kiállítást is összeállított a klub, melyben a tagság által gyűjtött tárgyak segítségével felidézhető a helyőrség katonamúltja, a katonai szolgálat.
A katonai hagyományok ápolásának része az 1968-as Csehszlovákiai bevonulás emlékeinek gyűjtése. Az eseménynek számos, de sajnos egyre fogyó számú résztvevője él még, akik hitelesen tudnak beszámolni az egykori Magyar Néphadsereg egyetlen harci bevetéséről. A tőlük kapott tárgyi emlékek, fotók a kiállításon, míg a tollba mondott emlékek a különféle kiadványokban, filmfelvételeken emlékeztetnek a város katonáinak dicső múltjára.
A klub a Petőfi laktanyában szolgált katonák, közalkalmazottak részére évente katonatalálkozót szervez, ahol rendszeresen nagy számú résztvevő elevenítheti fel közös emlékeit, emlékezhet vissza a közös szolgálat éveire.
Katonai hagyományokon messze túlmutat az Osztrák Bajtársi Szövetség Güssing városi szervezetével fenntartott baráti kapcsolat, mely alkalmas Zalaegerszeg külföldi ismertségének, elismertségének növelésére. Az osztrák küldöttség rendszeres részt vesz az egyesület és a város rendezvényein, nagyban emelve azok ünnepélyességét.
Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető cím átadásakor a polgármester kiemelte: a Zalaegerszegi Honvédklub jeleskedik a katonai hagyományok ápolásában, az ifjúság honvédelmi nevelésében, és színes közösségi rendezvényeket valósít meg. A város önkormányzatával példamutató kapcsolatot ápol, és öregbíti Zalaegerszeg jó hírét országosan és az ország határain kívül is. A közgyűlésen beszédet mondott Vitár Zsolt György alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokhelyettese, aki a város katonai múltjáról szólt, és megköszönte a honvédklubnak nyújtott elismerést. Pro Urbe Zalaegerszeg díjat kapott még a Honvédklubon kívül a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára is.
esp_0623--1-.jpg

A kitüntetés átvétele után a Zalaegerszegi Honvédklub jelenlegi vezetése, két korábbi elnöke a kitüntetéssel. Középen hátul civilben a polgármester.

Németh István