Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Öt napos dél-erdélyi utazás a szabadságharc katonai emlékei nyomában

2022.08.10

Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása pályázati program keretében egyesületünk vállalkozó lelkű tagjai a hagyományok ápolása során tartalmas „kiránduláson” vehettek részt Erdélyben.
A történelmi túra során nyomon követtük a 48-49-es szabadságharc főbb történelmi helyeit és megemlékeztünk a csatákban részt vett hősökről is.
A megemlékezések és koszorúzások során nagy segítségünkre volt „történelemtanárunk és kísérőnk” az Erdélyi származású Szolláth Hunor.
Az autóbuszos túra során Arad nevezetességeinek megtekintése közben, koszorúzással és szavalattal egybekötve megemlékeztünk a Szabadságharc hőseiről és az Aradi Vértanukról a Szabadságszobornál és a Vesztőhelynél.
Máriaradnán felkerestük az emléktáblával megjelölt házat, ahol megszállt Kossuth a szabadságharc idején.
Nagyszebenben felidéztük a 1849. januári és márciusi csatákat, amikor is Bem váratlan rajtaütéssel elfoglalta a várost.
Segesváron felkerestük és megkoszorúztuk Petőfi Sándor szobrát, egyik tagtársunk pedig elszavalta az Egy gondolat bánt engemet című költeményét.
A Segesvár melletti Fehéregyházán vívott ütközetben tűnt el az ifjú költő. Petőfi feltételezett halálának a helyszínén elhelyeztük a megemlékezés koszorúját, majd a Honvéd tömegsírnál kialakított Petőfi-emlékparknál megemlékezést tartottunk Petőfiről és az Erdélyi hadjáratról. A Petőfi Múzeum épületében lehetőség van áttanulmányozni a segesvári csata részleteit és a költő Petőfi életútját is.
Brassó főterén lévő Bem emléktáblánál szalagot helyeztünk és felidéztünk Bem apó életútját és a szabadságharc során nyújtott cselekedeteit.
A tanulmányút során alkalmunk volt a szabadidős program keretében megtekinteni Vajdahunyad várát, Segesváron megtekinteni Drakula szülőházát, a bátrabbak felsétálhattak a híres Diák-lépcsőn is.
Lehetőségünk volt megtekinteni II. Géza magyar király alapította Nagyszebent, az erdélyi szászok egykori kulturális és kereskedelmi központját. Sétáltunk a belvárosban, a város főterén és átkeltünk a nevezetes „Hazugok hídján”.
Brassóban megcsodáltuk a Fekete templomot, kabinos felvonóval feljuthattunk az 1800 méter magas Keresztény-havasra is.
Keresztényfalván megtekinthettük a remek állapotban helyreállított középkori szász erődtemplomot.
Felfedezhettük a Barcaság legfőbb nevezetességeit a Sinaia-i királyi rezidenciát a Peles kastélyt, Törcsváron a Drakula gróf romantikus várkastélyát, Prázsmáron pedig az Unesco Világörökség részéhez tartozó középkori szász erődtemplomot is.
Végezetül lehetőségünk volt a világhírű Transzfogarasi úton részben végigautózni. A hivatalos nevén 7C jelzésű szerpentin a leglátványosabb részeken szeli át a hegyvidéket, és a Fogarasi-havasok vonulatai között kanyarog. Csak tiszta időben jó a kilátás, ezért kell egy kis szerencse is ahhoz, hogy igazán emlékezetes legyen az út. Sajnos most nekünk ez a lehetőség nem adatott meg, de a gyönyörű táj, a magasság és a néha-néha előbukkanó látvány örök emléket hagyott mindenkiben.

Koppány Zoltán elnök