Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ostromnapi záróünnepség, Kőszeg

2016.08.28

2016. augusztus 28-án Kőszegen befejeződtek az Ostromnapi rendezvények, melyek egy hónapig tartanak. Immár 10 éves hagyománya van annak, hogy a záró eseményen részt vesz a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is Győrből, Könczöl Ferenc alez., parancsnok vezetésével, a Zora horvát énekkar (Jurisics Miklós várkapitány horvát volt) és nem utolsósorban az egyik főrendezője az eseménynek a Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete, melynek kiváló szervezési munkáját az idén is megtapasztalhattuk.
Idén a Szent Márton év eseményeihez kapcsolódva az ünnepség felvezetéseként a résztvevő meghívott vendégek és a kőszegi város vezetés emberei a Hunyadi Mátyás parkban emlékfát ültettek Szent Márton tiszteletére, akihez egykoron a vár védői is fohászkodtak, és aki segítette őket a török elleni harcban. A résztvevők utána átvonultak a közeli várba, hogy ott hivatalosan is lezárják a Félhold-Telihold rendezvénysorozatot. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével, illetve a Kőszegi Darabontok díszlövésével indult. Ez után Huber László Kőszeg város polgármestere mondott egy-két köszöntő szót és felkérte Dr. Holló József ny. altábornagyot, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum volt főigazgatóját ünnepi beszéde megtartására. Altábornagy úr beszédében kiemelte, hogy az akkori várvédők milyen nagy szerepet játszottak a történelemben, hogy az akkori nyugatnak milyen nagy segítséget nyújtottak avval, hogy megállították a török sereget. Akkor is nagy volt az összefogás a különböző nemzetiségű népek között (magyar, horvát, német), akik nélkül Jurisicsnak nehéz lett volna csatát nyerni. Ugyanez a szituáció játszódik le napjainkban is, csak "modernebb" formában. De ez a maroknyi nép, amelyet a kapitány, mint horvát bán, hozott magával erre a vidékre, itt letelepült és új hazát talált magának, erején felül védte meg a várat és a hazát, amely már új otthona lett. Erre az összefogásra is felhívta a figyelmet az előadó, mely a mai világban is igen fontos. Végezetül arra kérte a kőszegieket, hogy folytassák tovább ezt a hagyományt, ne feledjék őseik cselekedeteit.
Az emlékező beszéd elhangzása után a Zora horvát nemzetiségi énekkar rövid programmal színesítette a rendezvényt. Ezek után Pócza Zoltán felkérte a jelenlévő egyesületek vezetőit illetve képviselőit, hogy a koszorúzással róják le kegyeletüket a hős várvédő Jurisics Miklós szobránál. A koszorúkat a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományának katonái vitték.
Nemzetközinek tekinthető ez az ünnepség, mivel itt jelen vannak magyar, horvát, osztrák, német nemzetiségű emberek is, akiket egy cél vezérel, együtt ünnepelni a történelmet, melynek mindnyájan részesei vagyunk, de régen mind egy ország polgárai voltunk. Itt volt az osztrák ÖKB (Bajtársi Egyesület) Burgenlandi Szervezetének tiszteletbeli elnöke, Friedrich Schreubrein, a Burgenlandi tartományi képviselő asszony, aki egyben Wörterberg alpolgármestere, mely településsel a Kőszegi Bajtársi Egyesületnek már sok éves, szoros együttműködési kapcsolata van.
Jurisics Miklóssal kapcsolatban megemlítendő, hogy a Szombathelyi laktanyában (egykoron) állomásozó alakulatok közül a 93. Páncéltörő Tüzérezrednek szorosabb kapcsolata volt Kőszeggel. Amikor a csapatok nemcsak hadrendi megnevezést használhattak hanem kérhették helységnév vagy a kiemelkedő hősiessége miatt számukra közel álló történelmi személy nevének a felvételét, a horvát származású hős várkapitány Jurisics Miklós nevének a felvételezését kezdeményezték, melyet az egész állománnyal véleményeztettek. A HM és a város is hozzájárult az ezrednek a név felvételéhez. A város az ezred részére csapatzászlót is adományozott, melyet a felszámolásáig hűen megőrzött. A várostromra akkoriban még csak úgynevezett Ostromnapi futással emlékeztek melynek rendezésében az ezred állománya mindig aktívan részt vett.
Az idei volt a 10. év, mely egyben jubileumi év is volt. Ezen alkalomból a polgármester elismerő emléklapokat adott át a szervezési munkálatokban résztvevő egyesületeknek, egyéneknek. A díjazottak között volt a kőszegiek Nyugállományú Egyesülete is.
Az egész hónapot felölelő programsorozat a Szózat eléneklésével ért véget.
A rendezvény befejezése után a a kőszegi egyesület bajtársi találkozóra, közös ünneplésre hívta a jelenlévő meghívott vendégeket. A találkozó sikeres megrendezését a BEOSZ is támogatta.
Az összejövetel jó hangulatban, kellemesen telt el, ahol már a közeljövőben megrendezésre kerülő programok is terítékre kerültek.

Horváth Zita tudósító
VHBE Szombathely

 

A mappában található képek előnézete Ostromnapi záróünnepség Kőszegen