Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nyílt nap a güssingi laktanyában

2017.07.08

A Montecuccoli Laktanya parancsnokának a meghívására mentünk július 8-án a laktanyai nyílt napi bemutatóra. A kapcsolatunk a laktanyával már azóta megvan, amióta az ÖKB-val az együttműködésünk.
A nyílt napon megjelent a térség képviselő asszonya, az Eisenstadti parancsnok, a tartományi vezetés, polgármesterek. Az ÖKB hat zászlóval képviselte magát, a Békefenntartók is jelen voltak. A laktanya parancsnok - Erkinger Thomas ezredes - a BEOSZ képviselőit, mint az elmúlt évben is, magyarul köszöntötte. A nagy hőség miatt (31 fok árnyékban, de árnyék sehol) csak rövid köszöntők és beszédek voltak.
A beszédek során azonban megemlítésre került a katonaság új feladata is. Fel vannak készülve belföldi bevetésre is a terror veszély és a migráció miatt. Az eddiektől eltérően most mindig van készenlétük. Az alakzat lejárása után zenekari bemutatóra került sor. A technikai bemutatón szerepelt az új rocsójuk (60 km/h-val képes vízen haladni), továbbá még a robot repülőjüket is bemutatták. A technikai bemutatót még kiegészítették kötélen történő leereszkedéssel, a látogatók terepen harceszközökkel történő szállításával.
Sajnos a délutáni harcászati bemutatót nem láthattuk, mert az ÖKB Burgenlandi Tartományi Elnökségi ülésével folytattuk a délutánt. Az év hátralevő rendezvényeit pontosítottuk. A legközelebbi közös rendezvényünk a 07. 23-án Csepregen negyedik alkalommal megtartásra kerülő nemzetközi kispuska lőverseny. A következő rendezvény 08. 05-én Berstein ÖKB egyesületének a 40. jubileuma, melyre a tartományi vezetőkön kívül várható a honvédelmi miniszter is.
Eisenstadt egyesülete mosonmagyaróvári hagyományőrző egyesülettel Budapestre látogat.
A Katona Nemzedéki Találkozó időpontját is pontosítottuk.
Az ÖKB éves országos gyűlése is tervezve van november hónapban, de a napja még nem biztos.
Az elnökségi ülés után a parancsnok úrnak megköszöntük a meghívást a szokásos laktanyai nyílt napra.

László Attila