Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nemzetközi nyugdíjas találkozó Letenyén

2022.05.26

A Határőr és Rendőr Nyugdíjasok Nagykanizsai Egyesülete május 26-án Letenye városában tartotta meg együttműködő partnereivel az éves találkozót. A rendezvény több mint két évtizedre tekint vissza, így komoly hagyománynak nevezhető. Az egyesület még az aktív határőr érából merítette a kapcsolatokat a Muraköz megyei és Varasd megyei Belügyi Dolgozók Nyugdíjas Egyesületeivel, valamint személyes kapcsolatok révén csatlakozott még a Marcali Honvéd Nyugállományúak Klubja. A négy nyugdíjas egyesület együttműködési megállapodást kötött, mely alapján minden évben más-más helyszínen közös rendezvényt tart egymás kultúrájának megismerése, a barátság elmélyítése céljából.
Utoljára 2019-ben Varasdon került sor a rendezvényre, majd 2020-ban a Határőr és Rendőr Nyugdíjasok Nagykanizsai Egyesülete lett volna a házigazda, ha a járványügyi helyzet meg nem hiúsítja. A jelenlegi, korlátozások nélküli időszakot kihasználva az egyesület vezetősége úgy döntött, hogy Letenyén tartja meg a találkozót.
A közel 100 fős csapatot Mikóné Farkas Ildikó alpolgármester asszony köszöntötte ismertetve városunk történelmét, mai arculatát és a nevezetességeket. A közös tízórai után a város első világháborús emlékművénél tartottunk rövid megemlékezést, majd koszorút, mécsest helyeztünk el hőseink tiszteletére.
Aigner Géza plébános vezetésével nyugdíjasaink megismerkedtek a Jézus szíve templommal, annak történetével.
Két csoportra (horvát, magyar) osztva a rendezvény résztvevőit megtekintésre került a hivatal látványos mozaikképe, városunk különleges könyvtára, a kastélyban megnyílt helyi határőr történeti kiállítás, valamint városunk jelképe a platánfa.
A nemzetközi nyugdíjas közösség fogadására a piaccsarnok került berendezésre, színpaddal, asztalokkal, székekkel, melynek ilyen irányú kihasználása szinte kínálta magát.
Alpolgármester asszony jelképes ajándékokkal köszöntötte a vendég egyesületek elnökeit, invitálva őket későbbi látogatásokra is.
A közös ebéd után a Letenyei Művészeti Iskola táncosai, a Pécsi Dixiland Band zenekar és a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó ifjú táncosai léptek fel és teremtettek kiváló légkört a jelenlévők örömére.
Jó hangulatban zajlott le és nótázással fejeződött be a nemzetközi nyugdíjas találkozó, ápolva és fenntartva a hagyományokat.

Bíró László ny. r. ezredes
az egyesület elnöke

 

A mappában található képek előnézete Nemzetközi nyugdíjas találkozó Letenyén