Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nemzetközi lőverseny Győrben

2022.04.22

Nemzetközi lőversenyt rendezett a Bajtársi Egyesületek Nyugat-dunántúli Régiója a Honvédelmi Minisztérium engedélyével, és a BEOSZ elnöksége támogatásával április 22-én a győrszentiváni lőtéren. Szlovén és osztrák bajtársakat is meghívott a BEOSZ Nyugat-dunántúli Régiója.
A versenyt a Magyar Császári és Királyi 83. Gyalogezred megalakulásának 140. évfordulójának emlékére szervezték, a lőelőkészítésben és lebonyolításban az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred működött közre. A háromfős csapatok számára ismertették és bemutatták a hivatásos állományban már rendszeresített új, CZ BREN-2 5,56 milliméteres gépkarabély használatát, külön élményt jelentett, hogy sokan először lőttek ilyen pontlövő fegyverrel.
A cél egy száz méterre lévő 4-es számú körkörös mellalak volt, három próbalövés után tíz értékelt egyeslövéssel kellett a feladatot végrehajtani fekvő testhelyzetből, feltámasztással.
Részt vettek BEOSZ Nyugat-dunántúli Régió egyesületei, az MH KIKNYP 16. győri és 17. szombathelyi Hadkiegészítő és Toborzó Iroda, az MH 83. Poppr Emil Területvédemi Zászlóalj, a Tábori Lelkészi Szolgálat, a Szlovén Veterán Katonák és Rendőrök, az Osztrák Békefenntartók (VÖP), az Osztrák Bajtársi Szövetség (ÖKB) által nevezett csapatok, külön csapatot indított a BEOSZ operatív elnöksége, összesen 34 csapat, több mint száz résztvevővel.
Az értékelésnél Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke elmondta, hogy a szövetség 1990-ben történt megalakulását követően az egyik első nagyszabású rendezvénye volt 1992-ben a katonanemzedékek találkozójának megszervezése. Az évente megrendezésre kerülő találkozó 30 éves jubileuma alkalmából a szövetség idén meghirdette „Nemzedékek Éve” programsorozatot, a Győrszentivánon megtartott nemzetközi lőverseny is ebbe illeszkedett. Céljuk, hogy a tagszervezetek és tagszövetségek éves programjaik között szervezzenek olyan eseményeket, melyeken több korosztály részt vehet, a nemzedékek együtt tudnak lenni, és erre a rendezvényre is a nyugállományúaktól, az aktív katonákon, a tábori lelkészi szolgálaton át a területvédelmi tartalékosokig sokféle csapat jelentkezett, kiegészülve szlovén és osztrák bajtársakkal. Az elnök köszönetet mondott a szervezőknek, hogy létrehozták ezt a nagyszerű rendezvényt, mindenki legnagyobb megelégedésére, a hideg, szeles, esős idő ellenére. A résztvevők kipróbálhatták az új magyar gyártású gépkarabélyt, amilyennel eddig még nem lőttek, és a tapasztalatok szerint sokkal könnyebb kezelni, mint a korábban rendszeresített fegyvert. Hazuga Károly ny. altábornagy kiemelte László Attila ny. alezredes, BEOSZ Nyugat-dunántúli régióvezető munkáját, aki felvállalta, hogy a nemzetközi lőversenyt életre hívja, és számára jutalmul ajándéktárgyat adott át. Külön köszönetet mondott az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományának, akik az egészet hibátlanul lebonyolították. Hangsúlyozta: a rendezvényt folytatni kell, és nem csak régiós, hanem szövetségi szinten is érdemes lenne meghirdetni.
A rendezvény lebonyolításában való közreműködéséért emléktárgyat kapott a résztvevők eredményeit is rögzítő Vadász Tibor t. főhadnagy (Szombathely).
A csapatversenyen első lett a Budapesti Békefenntartók 1. csapata, második a Szlovén Tisztek Regionális Szövetsége, Muraszombat, harmadik a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület 1. csapata. Egyéniben első helyet szerzett Stefan Nemeth, másodikat, Török Gábor ny. törzszászlós, harmadikat Karba Janko. Női kategóriában első lett Nagy Andrea. Kupát és érmet kaptak, ezen kívül valamennyi résztvevő oklevéllel térhetett haza.

Merklin Tímea ÖTT tőrm.

 

A mappában található képek előnézete Nemzetközi lőverseny Győrben